Στο τραπέζι του Eurogroup η ελάφρυνση του χρέους. Στο μέλλον μετατίθεται η συμφωνία

Στο τραπέζι του Eurogroup η ελάφρυνση του χρέους. Στο μέλλον μετατίθεται η συμφωνία
REUTERS/Francois Lenoir
REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / Reuters

Αν και δεν αναμένεται συνολική συμφωνία, το σχέδιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα συζητηθεί στην συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, τα μέτρα θα παρουσιάσει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και αναμένεται να γίνουν δεκτά, ωστόσο δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έχουν καταλήξει σε βασικά ζητήματα όπως το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα βιωσιμότητας του χρέους.

Επιπλέον, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε ότι είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, σημείωσε ο Σόιμπλε.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να απαιτείται από την Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για μια δεκαετία μετά το 2018, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πιστεύω ότι για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο... Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».

Έναν τόνο αισιοδοξίας εξέπεμψε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα.

Στην αντίπερα όχθη, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες:

«Θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους» τόνισε ο Σαπέν και πρόσθεσε: «Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα».

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά», συντάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Από τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin (την Τρίτη6/12) θα απουσιάζει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, καθώς είναι εκ των υποψήφιων διαδόχων του Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία.

Συμφωνία στο δημοσιονομικό, διαφωνίες στα εργασιακά

Αναφορικά με τα θέματα της αξιολόγηση, η κυβέρνηση και οι θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας στο δημοσιονομικό, αφού η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές για το έτος 2018 είναι πολύ μικρή. Αντίθετα, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες στα εργασιακά θέματα, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία στις Βρυξέλλες ότι τι θέμα αυτό θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες ή βδομάδες.

Το δυσκολότερο ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του προγράμματος, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν να παραμείνει στο 3,5% ετησίως για μια μεσοπρόθεσμη περίοδο μετά το 2018. Αντίθετα το ΔΝΤ θεωρεί το στόχο αυτό ανέφικτο και ζητάει από τους Ευρωπαίους είτε να προχωρήσουν σε μια γενναία μείωση του χρέους, είτε η Ελλάδα να δεσμευθεί σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2019. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σήμερα, ενώ η εκτίμηση είναι πως δεν θα κλείσει.

Από την προσέγγιση που θα επιτευχθεί σήμερα σε όλα τα ανοικτά ζητήματα θα εξαρτηθεί αν θα αποφασιστεί σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ και

Δημοφιλή