Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα στήριξης από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και της παλαιότερης στον κόσμο

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα στήριξης από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και της παλαιότερης στον κόσμο
A man walks on a logo of the Monte Dei Paschi Di Siena bank in Rome, Italy September 24, 2013. REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo
A man walks on a logo of the Monte Dei Paschi Di Siena bank in Rome, Italy September 24, 2013. REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo
Alessandro Bianchi / Reuters

Η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα στήριξης από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και της παλαιότερης στον κόσμο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε το αίτημα τoυ Διοικητικού Συμβουλίου της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας και της παλαιότερης στον κόσμο, της Monte dei Paschi (MPS), για Παράταση όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση του ιδρύματος.

Συγκεκριμένα το δσ της MPS, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το ιταλικό δημόσιο, ζήτησε από την τραπεζική εποπτική Αρχή της ΕΚΤ να της δώσει περιθώριο έως τα μέσα Ιανουαρίου για να συγκεντρώσει τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται ώστε να καλύψει (από ιδιωτικές πηγές) τις ανάγκες της σε κεφάλαια. Με τον τρόπο αυτό θα απέφευγε την επιβολή ζημιών σε ορισμένους ομολογιούχους της, όπως απαιτούν οι κανόνες της ΕΕ για την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων με κρατικά κεφάλαια.

Τραπεζίτες ανέφεραν χθες Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου ότι η ΕΚΤ βρίσκεται υπό πίεση να κρατήσει πιο αυστηρή στάση έναντι της ιταλικής τράπεζας, η οποία δεν πέρασε τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) του 2014 και το 2016, ανοίγοντας πιθανόν τον δρόμο για μία ακόμη διαμάχη της Ιταλίας με Αρχές της ΕΕ. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, η Ρώμη θα επιρρίψει ευθύνες στην ΕΚΤ για τις ζημιές που θα υποστούν οι ομολογιούχοι της MPS σε περίπτωση που απαιτηθεί η επείγουσας κρατική διάσωση της τράπεζας.

Έτσι όπως αποδείχθηκε σήμερα με την απόφαση της ΕΚΤ η κυβέρνηση στη Ρώμη επιφορτίζεται με τη διάσωσή της.

Σύμφωνα με το Reutersτο εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το μεσημέρι της Παρασκευής το αίτημα της ΜPS με το σκεπτικό ότι δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα η παράταση της προθεσμίας και ότι πλέον είναι καιρός να παρέμβει η Ρώμη.

Έτσι αναμένεται η παρέμβαση της ιταλικής κυβέρνησης η οποία θα κληθεί να διασώσει την τράπεζα. Εάν όμως η τράπεζα καταρρεύσει τότε κινδυνεύουν οι αποταμιεύσεις χιλιάδων επενδυτών με συνέπειες σε όλο το τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και κατ΄επέκταση η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να οδηγηθεί σε σοβαρή οικονομική κρίση.

Με λίγα λόγια αυτό που διακυβεύεται είναι η σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος και οι πιθανές ευρύτερες επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Ιταλία μετά και την παραίτηση Ρέντσι βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την πιθανότητα να ανέλθει στην εξουσία ένα αντιευρωπαϊκό κόμμα, σημειώνει το Reuters.

Αξίζει δε να σημειωθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής»ότι βάσει της νέας οδηγίας περί κρατικής διάσωσης τραπεζών που ισχύει πλήρως από την αρχή του 2016 όταν μια τράπεζα λαμβάνει χρήματα από το κράτος πρέπει σε κάθε περίπτωση να “κουρευτούν” οι πιστωτές της ώστε να μην επωμιστούν όλο το κόστος οι φορολογούμενοι.

Η έκταση του “κουρέματος” που θα υποστούν οι πιστωτές της Monte Paschi, μεταξύ των οποίων περίπου 40 χιλιάδες μικροεπενδυτές, ποικίλλει ανάλογα με το είδος της διάσωσης. Αν η Ρώμη καταφέρει να πείσει τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη ότι η Monte Paschi εξακολουθεί να είναι φερέγγυα τότε θα μπορούσε να την διασώσει μέσω της λεγόμενης “προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης”.

Οι επενδυτές που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης θα υποστούν “κούρεμα” σε κάθε περίπτωση. Αν η Ρώμη επιλέξει να διασώσει την Monte Paschi, ενδεχομένως και άλλες ιταλικές μικρομεσαίες τράπεζες που βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης μέσω δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τότε το πιθανότερο είναι πως οι πιστωτές της Monte Paschi θα κληθούν να συμβάλλουν καλύπτοντας μέχρι και το 8% του κόστους ανακεφαλαιοποίησης. Επιπλέον η Ρώμη θα κληθεί να υπογράψει Μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρωζώνη (όπως είχε κάνει η Ισπανία το 2012) και να δεχτεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να ενισχύσουν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά».

Η ίδια πηγή υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν περίπου 40 χιλιάδες μικροεπενδυτές της Monte Paschi, τους οποίους η τράπεζα είχε πείσει, εξαπατώντας τους, πριν από λίγα χρόνια να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Το “κούρεμα” αυτών των επενδυτών είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολιτική θύελλα στην Ιταλία. Ακόμη πιο δύσκολη, από πολιτικής απόψεως, θα είναι η ενδεχόμενη υπογραφή Μνημονίου».

Τι λένε στην Ιταλία

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ρέντσι προσανατολίζεται στη χορήγηση κρατικής βοήθειας στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο.

Η κίνηση του υπουργείου Οικονομικών της Ρώμης κρίνεται αναγκαία μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην συναινέσει σε παράταση είκοσι ημερών για την ανακεφαλαιοποίση της εν λόγω τράπεζας μέσω της αγοράς. Η είδηση αυτή, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει ότι η κρατική βοήθεια πρόκειται, πιθανότατα, να εγκριθεί μέσα στο σαββατοκύριακο, με απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. Σήμερα το πρωί, ο Πάντοαν συνάντησε τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της Μonte dei Paschi di Siena. Η μετοχή της τράπεζας υπέστη σήμερα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και διαπραγμάτευσή της ανεστάλη.

Η Monte dei Paschi ιδρύθηκε το 1472 και έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα.

Δημοφιλή