Διορία ως την παραμονή Χριστουγέννων για τα ερωτήματα του ESM. Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Διορία ως την παραμονή Χριστουγέννων για τα ερωτήματα του ESM. Το «καλό» και το «κακό» σενάριο
Sooc

Έως την παραμονή των Χριστουγέννων έχει περιθώριο το υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει στα ερωτήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην οποία συμπυκνώνονται οι βασικές αξιώσεις των δανειστών, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον πρόλογό της η επιστολή αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους οι θεσμοί προχώρησαν σε «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων διευθέτησης του χρέους και δικαιολογούνται για την εμπλοκή αυτή ισχυριζόμενοι ότι προέκυψε από τις μονομερείς ενέργειες της Αθήνας.

Στην ίδια επιστολή ενσωματώνονται παρατηρήσεις και αστερίσκοι, επί των οποίων θα πρέπει να απαντήσει η ελληνική πλευρά μέσα στα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα. Τα θέματα που βάζουν προς απάντηση οι θεσμοί, δεν προκάλεσαν κανένα αιφνιδιασμό στην κυβέρνηση, ωστόσο πριν η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου λάβει την τελική της μορφή θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες προκειμένου να αποφευχθούν οι παγίδες.

Οι διαβουλεύσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες 48 ώρες, προκειμένου η επιστολή να ικανοποιεί τις απαιτήσεις των δανειστών και με αυτό τον τρόπο να δοθεί λύση στην εμπλοκή που δημιουργήθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διαβεβαιώσει τους θεσμούς ότι η παροχή στους συνταξιούχους δόθηκε άπαξ και δεν θα επαναληφθεί το 2017, ή ότι η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά θα ισχύσει μόνο για έναν χρόνο. Από την άλλη όμως η διατύπωση της επιστολής δεν θέλει να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ώστε να υπάρξουν μελλοντικές απαιτήσεις των δανειστών για νέες περικοπές στις συντάξεις εφόσον διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους τον Απρίλιο του 2017.

Παρόλα αυτά παραμένει αβέβαιο εάν οι καλή πρόθεση της κυβέρνησης να διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι δεν θα παρεκκλίνει ξανά της συμφωνίας, θα είναι αρκετή για τους δανειστές και ειδικά για το Βερολίνο προκειμένου να ξεπαγώσει τα μέτρα για το χρέος.

Σε περίπτωση που επιστολή δεν κριθεί ικανή να κάμψει τις αντιστάσεις του Βερολίνου, δεν αποκλείεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επανέλθει με νέες απαιτήσεις. Αυτό θα σημαίνει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που θα βάλει σε κίνδυνο την επανέναρξη των επαφών για τη δεύτερη αξιολόγηση και το ορόσημο που έχει θέσει η κυβέρνηση του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Στο καλό σενάριο η επιστολή θα κριθεί από τους θεσμούς ικανοποιητική και θα αποφασίσουν την διαδικασία με την οποία θα γίνει το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους. Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, με στόχο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος εάν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα «υποχωρήσει» σε αυτό το θέμα, αφήνοντας να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Τόσο οι κινήσεις του ίδιου, όσο και του Πόλ Τόμσεν δείχνουν ότι και αυτή η αξιολόγηση θα γίνει κάτω από ασφυκτικές πιέσεις.

Στον αντίποδα στην κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει είναι εφικτή, παρά τις διαφωνίες που εντοπίζονται στο εσωτερικό των θεσμών. Για αυτό το λόγο επιμένουν ότι η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική, προκειμένου να μην αναζωπυρωθεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Δημοφιλή