Αποκαλύψεις για τη μαφία Ρομά: Έρχονται κατηγορίες για κοσμηματοπώλες και επιχειρηματίες-μπον βιβέρ

Αποκαλύψεις για τη μαφία Ρομά: Έρχονται κατηγορίες για κοσμηματοπώλες και επιχειρηματίες-μπον βιβέρ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eurokinissi

Επιχειρηματίες υπεράνω υποψίας αναμένεται να προστεθούν στα ονόματα των κατηγορουμένων για τη μαφία των Ρομά που ευθύνεται για περισσότερες από 2.000 διαρρήξεις και κλοπές.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για κοσμηματοπώλες σε ακριβές περιοχές της Αθήνας και επιχειρηματίες που κάνουν… μεγάλη ζωή. Οι κατηγορίες σε βάρος τους θα αφορούν σε κλεπταποδοχή και διακίνηση κλοπιμαίων.

Από τις έρευνες αναμένεται επίσης να αποκαλυφθούν τα «δρομολόγια» διακίνησης χρυσού και ασημιού σε Ιταλία, Γερμανία και άλλες πρωτεύουσες χωρών της κεντρικής Ευρώπης.

Την Τετάρτη σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν ακόμα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ένας από τους αρχηγούς της «μαφίας των Ρομά», όπως και ένας 38χρονος «υπαρχηγός» του κυκλώματος. Πρόκειται για τον 34χρονο με το παρατσούκλι «ψηλός», ο οποίος εντοπίστηκε στο πλαίσιο επιχείρησης που περιελάμβανε έρευνες σε έξι πόλεις της Ελλάδας και άνοιγμα τραπεζικών θυρίδων, όπου εντοπίστηκαν χρήματα, κοσμήματα, ρολόγια, ποσότητες χρυσού και ασημιού.

Ταυτοποιήθηκαν επιπλέον 30 ληστείες-διαρρήξεις και κατασχέθηκαν κοσμήματα μεγάλης αξίας, πολυτελή ρολόγια, χρυσές λίρες, χρηματικά ποσά, όπλα, σφαίρες και ποσότητες ναρκωτικών.

Οι διωκτικές Αρχές προχώρησαν σε δεκάδες εφόδους σε σπίτια και άνοιγμα θυρίδων με εντολή των ανακριτών Διαφθοράς, που ερευνούν την υπόθεση από τον περασμένο Νοέμβριο. Οι Εισαγγελείς έδωσαν τις εντολές μετά από συγκεκριμένες πληροφορίες και καταθέσεις που ουσιαστικά «έδειξαν» τα σημεία που μέλη της σπείρας έκρυβαν χρηματικά ποσά και άλλα κλοπιμαία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι αστυνομικοί άνοιξαν δεκάδες θυρίδες που διατηρούσαν εμπλεκόμενοι στη «μαφία των Ρομά» σε υποκαταστήματα δύο τραπεζών. Σε αυτές βρήκαν κοσμήματα μέσα σε πλαστικές σακούλες, χρήματα σε μετρητά, όπλα και μικρές ποσότητες ναρκωτικών.

Από την αρχή οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής αναζητούσαν τον υπέρογκο πακτωλό χρημάτων από τις παράνομες δραστηριότητες της μαφίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Είχαν δώσει τα στοιχεία συγγενικών προσώπων των εμπλεκομένων σε όλες τις τράπεζες, σε μια προσπάθεια εντοπισμού ύποπτων θυρίδων, τις οποίες και τελικά εντόπισαν. Παράλληλα, αναζητούν νομιμοφανείς επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν «αχυράνθρωπους» ως υπεύθυνους. Για την υπόθεση είναι ελεγχόμενοι από τους Ανακριτές τουλάχιστον 12 αστυνομικοί και 30 κοσμηματοπώλες.

Η χθεσινή σύλληψη

Ο 34χρονος που συνελήφθη την Τετάρτη από την ΕΛ.ΑΣ. ως ένας από τους αρχηγούς της μαφίας έχει… πλούσιο παρελθόν.

Στις 16 Αυγούστου 2011 συμμετείχε σε οκταμελή συμμορία διαρρηκτών, το 2010 σε διάρρηξη σε βενζινάδικο όπου αφαιρέθηκαν 400 κουτιά συνθετικού λιπαντικού. Την 1ηΣεπτεμβρίου 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας, απείθεια κλοπή και παράβαση του νόμου περί όπλων. Μαζί με έναν φίλο του είχαν μπει σε ψητοπωλείο στο Ίλιον, εντόπισαν έναν στόχο τους, τον απείλησαν με πιστόλι, τον χτύπησαν στο πρόσωπο με την κάνη και κατά την αποχώρησή του πυροβόλησαν μία φορά προς το μέρος του. Το 2004 στον Βόλο κατηγορήθηκε για ληστεία σε φαρμακείο, όπου είχε ξυλοφορτώσει τον ιδιοκτήτη. Το 1994 κατηγορήθηκε για κλοπή 600.000 δραχμών από οπωροπωλείο στην Πάτρα, το 1998 για διαρρήξεις σε Κόρινθο και Αίγιο.

Δημοφιλή