Δημοσκόπηση: Η Ελλάδα και η Τουρκία μεταξύ 4 χωρών του ΝΑΤΟ που θα προτιμούσαν τη Ρωσία ως σύμμαχο σε πόλεμο

Δημοσκόπηση: Η Ελλάδα και η Τουρκία μεταξύ 4 χωρών του ΝΑΤΟ που θα προτιμούσαν τη Ρωσία ως σύμμαχο σε πόλεμο
MOSCOW REGION, RUSSIA - SEPTEMBER 10, 2016: The T-72B3 battle tank pictured during a demonstration of military machinery and equipment at Alabino Firing Range as part of the Army-2016 international military-technical forum. Sergei Bobylev/Russian Defence Ministry Press Office/TASS (Photo by Sergei Bobylev\TASS via Getty Images)
MOSCOW REGION, RUSSIA - SEPTEMBER 10, 2016: The T-72B3 battle tank pictured during a demonstration of military machinery and equipment at Alabino Firing Range as part of the Army-2016 international military-technical forum. Sergei Bobylev/Russian Defence Ministry Press Office/TASS (Photo by Sergei Bobylev\TASS via Getty Images)
Sergei Bobylev via Getty Images

Εν μέσω μιας ταραγμένης γεωπολιτικά περιόδου και προβληματισμών σχετικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, ενδιαφέροντα είναι τα αποτελέσματα διεθνούς δημοσκόπησης της Gallup, σχετικά με το ποια στρατιωτική δύναμη θα ήθελαν οι πολίτες των διαφόρων χωρών στο πλευρό τους σε περίπτωση πολέμου. Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, αξιοσημείωτο είναι το ότι οι πολίτες τεσσάρων χωρών του ΝΑΤΟ- μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Τουρκία- επέλεξαν τη Ρωσία.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δημοσιεύτηκαν λίγο πριν τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στη Γερμανία και, όπως υπογραμμίζεται, υποδεικνύουν ένα ευρύτερο κλίμα μεταβολών στις συμμαχίες του μεταψυχροπολεμικού κόσμου – στις οποίες ασκείται πίεση μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ.

Στις περισσότερες χώρες που έλαβε χώρα η δημοσκόπηση της WIN/Gallup οι πολίτες επέλεξαν τις ΗΠΑ ως τον σύμμαχο- στρατιωτικό εταίρο της επιλογής τους. Ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία επέλεξαν η μία την άλλη, η Ουκρανία και το Ιράκ ήταν διχασμένες, ενώ, από τα μέλη του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Τουρκία επέλεξαν τη Ρωσία.

«Δεν είναι έκπληξη που οι Ρώσοι και οι Κινέζοι αλληλοεπελέγησαν, αλλά είναι κάτι νέο» λέει ο Κάντσο Στόιτσεφ, αντιπρόεδρος της WIN/Gallup International. «Μας δείχνει κάτι πολύ σημαντικό- ότι η αμερικανική πολιτική των τελευταίων 20 ετών έχει οδηγήσει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας, κάτι που είναι αρκετά περίεργο, επειδή η Ρωσία είναι θεμελιωδώς τμήμα της Ευρώπης».

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, κάποια από τα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκές χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ δείχνουν πώς οι θεμελιώδεις επιλογές ασφαλείας τους κινούνται πέρα από τα όρια της συμμαχίας. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα, για παράδειγμα, θεωρούν ως μεγαλύτερη απειλή την Τουρκία. «Αν και η Τουρκία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, και οπότε θεωρητικά είναι σύμμαχος, η εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου το 1974 έδειξε πως αυτές οι χώρες δεν μπορούν να βασιστούν στο ΝΑΤΟ για να τις προστατέψει, οπότε κοιτούν προς τη Ρωσία» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, στη δυτική Ευρώπη, κάποια μέλη του ΝΑΤΟ κοιτούν όλο και περισσότερο προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με τον Στόιτσεφ. Αν και το 30% των Βέλγων επέλεξαν τις ΗΠΑ στην έρευνα, ήταν πιο πολλοί αυτοί που επέλεξαν Ευρωπαίους εταίρους (συνολικά)- 25% τη Γαλλία και 12% τη Μ. Βρετανία- ενώ στη Σουηδία το 29% των Σουηδών επέλεξαν τη Μ. Βρετανία, ενώ το 31% τις ΗΠΑ.

Κατά τον Τζέιμςι Ντέιβις, πρύτανη της σχολής Οικονομικών και Επιστημών του στο ελβετικό Πανεπιστήμιο του St.Gallen, οι Ευρωπαίοι φαίνονται να φοβούνται πολύ πως το ΝΑΤΟ μπορεί να καταρρεύσει εν μέσω μιας περιόδου που η Ρωσία εμφανίζεται πιο επιθετική. «Αν ξέρεις οτιδήποτε για την ιστορία των τελευταίων 200 ετών στην Ευρώπη, η ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας πως οι Ρουμάνοι και οι Τσέχοι πρόκειται να θέσουν βασικές στρατιωτικές μονάδες υπό γερμανική διοίκηση είναι κάπως σοκαριστική» τονίζει- συμπληρώνοντας πως, αν και αυτοί οι φόβοι θα έπρεπε να ενώνουν τα μέλη του ΝΑΤΟ, υπάρχουν πάρα πολλές αντιλήψεις περί απειλών που λειτουργούν διχαστικά. Ακόμη, επεσήμανε πως η δημοσκόπηση αντικατοπτρίζει επίσης το χάσμα μεταξύ του Ορθόδοξου κόσμου και του χριστιανισμού της Δύσης, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία (ορθόδοξες χώρες) να επιλέγουν τη Ρωσία, ενώ η Ουκρανία και η Βοσνία Ερζεγοβίνη (που υπάρχει επίσης θρησκευτικός διαχωρισμός) να είναι μοιρασμένες. Η καθολική Σλοβενία (που σε γενικές γραμμές επλήγη λιγότερο από τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας σε σχέση με άλλα μέλη) είναι εξαίρεση, καθώς επέλεξε οριακά τη Ρωσία. Επίσης η Ρουμανία, που είναι κυρίως ορθόδοξη, επέλεξε τις ΗΠΑ. Αλλά αυτές οι αλλαγές πάνε πέρα από τα Βαλκάνια, σύμφωνα με τον Ντέιβις.

Όταν διδάσκω έχω 18χρονους φοιτητές μπροστά μου, και μπορώ να σας πω ότι οι παλιές καλές ημέρες, που υπήρχε αλληλεγγύη μπροστά στη σοβιετική απειλή είναι αρχαία ιστορία για αυτούς» είπε, προσθέτοντας πως η αποδοχή των Ευρωπαίων όσον αφορά στο ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να παίζουν διεθνή ρόλο έχει μειωθεί πολύ λόγω του πολέμου στο Ιράκ και θα μπορούσε να πέσει ακόμα πιο πολύ με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στην έρευνα συμμετείχαν από 1.000 άτομα σε καθεμιά από συνολικά 66 χώρες του κόσμου, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου.

Δημοφιλή