Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα από «πλοία φαντάσματα» σε ευρωπαϊκά ύδατα

Φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα από «πλοία φαντάσματα» σε ευρωπαϊκά ύδατα
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Roberto Machado Noa via Getty Images

Εκατοντάδες πλοία εισέρχονται σε ευρωπαϊκά ύδατα μετά από «ύποπτους» ελιγμούς κοντά σε σημεία με έντονη τρομοκρατική δραστηριότητα, προκαλώντας ανησυχίες περί διακίνησης ανθρώπων και όπλων, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των The Times.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, φορτηγά πλοία και άλλα μεγάλα σκάφη συχνά κλείνουν τα GPS τους για να εξαφανιστούν, να παραποιήσουν τα στοιχεία τους ή να αποκλίνουν από τη συνηθισμένη τους πορεία. Όπως αναφέρεται, στοιχεία της Windward, εταιρείας ανάλυσης ναυτικών δεδομένων, υποδεικνύουν πως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 40 πλοία έφτασαν στην Ευρώπη από τη Λιβύη (κοντά σε περιοχές όπου δρα το ISIS) αφού προηγουμένως είχαν «εξαφανιστεί», παύοντας τις εκπομπές σημάτων σχετικά με τη γεωγραφική τους τοποθεσία. Ακόμη, 20 σκάφη που πέρασαν από τα ύδατα της Συρίας ή του Λιβάνου επίσης πραγματοποίησαν ύποπτες στάσεις, διάρκειας μέχρι και έξι ωρών, πριν φτάσουν στην Ευρώπη. Τα δεδομένα αυτά, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υποδεικνύουν την ύπαρξη εκατοντάδων πλοίων ετησίως.

Κατά την ίδια περίοδο, πλοία από αλλού «σίγησαν» σε 2.850 περιπτώσεις πριν εισέλθουν στην Ευρώπη, ενώ 45 φορτηγά πλοία μπήκαν σε βρετανικά ύδατα αφού προηγουμένως είχαν απενεργοποιήσει τα συστήματα εντοπισμού τους για πάνω από 24 ώρες. Πάνω από 300 σκάφη μπήκαν επίσης στα ευρωπαϊκά ύδατα χωρίς τα απαιτούμενα στοιχεία. Τέτοιου είδους κινήσεις προκαλούν ανησυχία σχετικά με παράνομες δραστηριότητες, με ειδικούς να προειδοποιούν πως τα φορτηγά ενδεχομένως να αγκυροβολούν σε ξένα ή διεθνή ύδατα για να περάσουν ανθρώπους, όπλα και ναρκωτικά σε μικρότερα σκάφη, αποφεύγοντας τις αρχές.

Δημοφιλή