Οι κάλπες άνοιξαν στην Ολλανδία για τις βουλευτικές εκλογές και σχεδόν 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σε αυτές για να αποφασίσουν ποια κόμματα θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο. Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 7:30 π.μ. (08:30 ώρα Ελλάδας) σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν στις 9:00 μ.μ. (22:00 ώρα Ελλάδας).
Σε μια ύστατη προσπάθεια να γοητεύσουν τους ψηφοφόρους, οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων κονταροχτυπήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση. «Αν οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν ηγέτη, το βλέμμα τους στρέφεται προς εμένα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Μετά το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, όλα τα μάτια είναι στραμένα στην παράταξη του ισλαμοφοβικού ολλανδού βουλευτή Γκεερτ Βίλντερς, που υποχώρησε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις αφού ηγήθηκε επί μήνες στην προεκλογική κούρσα στην Ολλανδία.
Ο Βίλντερς ψήφισε πρωί πρωί σε σχολείο στα περίχωρα της Χάγης, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων. «Οποιο και να είναι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τζίνι δεν θα επιστρέψει στο μπουκάλι και αυτή η πατριωτική επανάσταση ήρθε για να μείνει», είπε.
«Πιστεύω ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ίσως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δείχνουν ότι οι απλοί άνθρωποι θέλουν να είναι και πάλι κυρίαρχοι στη χώρα τους».
Στην άλλη πλευρά της Χάγης, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προσπάθησε να μετατρέψει τις εκλογές σε μονομαχία με τον Βίλντερς, αντάλλαξε στο εκλογικό κέντρο όπου ψήφισε μερικές κουβέντες με μαθητές που φώναζαν το όνομά του διαβεβαιώνοντάς τον ότι «μια μέρα θα τον ψηφίσουν».
«Αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για την Ολλανδία. Είναι η ευκαιρία για μία δημοκρατία σαν τη δική μας να θέσει τέλος στο ντόμινο του κακού λαϊκισμού».
Οι πρώτες προβλέψεις των exit polls θα ανακοινωθούν αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος).
Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ανήλθε στο 74,3%. Περί τις 10.30 (τοπική ώρα) η συμμετοχή βρισκόταν στο 15%, έναντι 13% την ίδια ώρα στις εκλογές του 2012, σύμφωνα με το Ipsos.
Πτώση του Βίλντερς
Τη στιγμή που ένας αριθμός ρεκόρ ψηφοφόρων αγνοεί ακόμη ποιον θα ψηφίσει, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μάρκ Ρούτε προηγείται του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) του Γκεερτ Βίλντερς.
Η εκλογική επίδοση του PVV θα αποτελέσει τεστ πριν από τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία. Για την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν πάντως, ο Γκεερτ Βίλντερς «είναι πατριώτης», όπως δήλωσε στα δίκτυα RFI και France 24.
Στην ουρά για την κάλπη, η Εστερ Ζαντ, 52 ετών, δηλώνει έντονα ότι «δεν θέλει να ζήσει σε έναν κόσμο όπου η λαϊκιστική δεξιά σπέρνει τον φόβο» και , κατά συνέπεια «ψηφίζει εναντίον του Βίλντερς».
Στο πολιτικό του πρόγραμμα, που περιλαμβάνεται σε ένα φυλλάδιο, ο Βίλντερς υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την διάθεση του κορανίου και να κλείσει τα τζαμιά, σε μία χώρα όπου το 5% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι.
Το κόμμα του Μαρκ Ρούτε προβλέπεται να καταλάβει 24 έως 28 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής, πολύ κάτω από τις 40 έδρες που κατέλαβε το 2012. Το κόμμα του Βίλντερς προβλέπεται να εξασφαλίσει 19 έως 22 έδρες, ενώ κατά πόδας ακολουθούν οι χριστιανοδημοκράτες του CDA και οι προοδευτικοί του D66.
Το CDA, το οποίο κυριαρχούσε επί σειρά ετών στα ολλανδικά πολιτικά πράγματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να συμμετάσχει στον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πρότεινε την επιβολή στους μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την διπλή υπηκοότητα.
Ακόμη και αν είναι ο νικητής των εκλογών ο Γκεερτ Βίλντερς, δεν θα συμμετέχει στην επόμενη ολλανδική κυβέρνηση, αφού τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα δεσμεύθηκαν ότι δεν θα συνεργασθούν μαζί του. Αριθμός ρεκόρ πολιτικών σχηματισμών, 28 κόμματα, συμμετέχει στις εκλογές σε ένα τόσο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο που αναμένεται ότι θα χρειασθούν εβδομάδες για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.
Περιπλέκοντας την εικόνα, μία διπλωματική κρίση ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Αγκυρα, μετά την απαγόρευση της συμμετοχής τούρκων υπουργών σε δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν και του «ναι» στο δημοψήφισμά του, στις 16 Απριλίου, σε ολλανδικό έδαφος.
Για τον φόβο των ιντερνετικών επιθέσεων, οι ψήφοι αυτών των εκλογών θα καταμετρηθούν με το χέρι και τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης:
- Πώς οι εκλογές στην Ολλανδία και οι εξελίξεις με την Τουρκία θα επηρεάσουν την δεύτερη αξιολόγηση
- Ολλανδικές εκλογές: Πρεμιέρα για τον εκλογικό κύκλο του 2017 που ίσως αλλάξει την ΕΕ
- Ποιος είναι ο Γκέερτ Βίλντερς. Η άγνωστη ζωή του ακροδεξιού Ολλανδού, οι συνθήκες ακραίας απομόνωσης και η πορεία προς τον εξτρεμισμό
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο)