Τα φαβορί για την προεδρία του Eurogroup: Ποιοι επιδιώκουν να «εκθρονίσουν» τον Ντάισελμπλουμ

Τα φαβορί για την προεδρία του Eurogroup: Ποιοι επιδιώκουν να «εκθρονίσουν» τον Ντάισελμπλουμ
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Bloomberg via Getty Images

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, είναι, για πολλούς, μια φιγούρα που έχει ταυτιστεί με την πολιτική λιτότητας που επιδιώκει και διατηρεί το Βερολίνο- κάτι που δεν του έχει κερδίσει και πολλές συμπάθειες στον ευρωπαϊκό νότο. Επίσης, τον τελευταίο καιρό η κακή πορεία του κόμματός του στις ολλανδικές εκλογές και τα ατυχή του σχόλια περί ευρωπαϊκών χωρών του νότου που «σπατάλησαν τα χρήματά τους σε αλκοόλ και γυναίκες» έχουν κάνει ακόμα πιο βαρύ το κλίμα γύρω από το πρόσωπό του, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν παραίτησή του.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της αντικατάστασης/ διαδοχής του Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει αρχίσει να παίζει δυναμικά στα διεθνή ΜΜΕ: Πρόεδρος του Eurogroup ήταν πάντα ένας υπουργός Οικονομικών- και ο Ντάισελμπλουμ το πιθανότερο είναι πως δεν θα κρατήσει αυτό το πόστο για πολύ καιρό ακόμα, καθώς στη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας (για τον σχηματισμό της οποίας μπορεί να χρειαστούν και μήνες) είναι πολύ πιθανό να μην έχει θέση, καθώς, το να παραμείνει στη θέση χωρίς την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών, θα έρχεται σε αντίθεση με ό,τι είθισται μέχρι τώρα. . Όλα αυτά βέβαια δεν σημαίνουν απαραίτητα πως ο Ολλανδός πρόκειται να αποχωρήσει σύντομα από το πόστο.

Παρόλα αυτά, σε δημοσίευμα της αυστριακής «Kurier» αναφέρεται πως οι ημέρες του Ντάισελμπλουμ στη θέση είναι μετρημένες, μετά τις μεγάλες απώλειες του κόμματός του (PvdA) στις ολλανδικές εκλογές, που καθιστούν μάλλον χαμηλής πιθανότητας τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού στην Ολλανδία. Όπως υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, μεγάλο φαβορί τις τελευταίες ημέρες θεωρείται ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, που, όπως αναφέρεται, είναι καλά δικτυωμένος στις Βρυξέλλες και θεωρείται ικανός στη διαχείριση κρίσεων, ενώ επίσης αναμένεται να έχει τη στήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Σέλινγκ, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος υποψήφιος: Άλλο ένα «δυνατό» όνομα που ακούγεται για τη θέση σε ευρωπαϊκούς κύκλους είναι ο Λούις ντε Γκίντος, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έχει επίσης έρθει αντιμέτωπος για την προεδρία του Eurogroup και στο παρελθόν, αλλά χωρίς επιτυχία- αλλά, σύμφωνα με την Kurier, πριν το Ecofin είχε πει πως δεν θα έθετε υποψηφιότητα (θεωρείται πως προσβλέπει σε υψηλή θέση στην ΕΚΤ, και συγκεκριμένα του αντιπροέδρου). Άλλο όνομα που κυκλοφορεί είναι αυτό του Σλοβάκου υπουργού Οικονομικών, Πέτερ Κάζιμιρ, ο οποίος θεωρείται πως επίσης στηρίζει τη «σκληρή γραμμή» όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και τη δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ ανήκει επίσης σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, κάτι που μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του: Αυτή τη στιγμή οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου ανήκουν στην κεντροδεξιά, και στο παρελθόν έχει διαφανεί μια τάση επιδίωξης πολιτικής ισορροπίας στους θεσμούς αυτούς.

Άλλοι υποψήφιοι, σύμφωνα με το Reuters, είναι ο Έντουαρντ Σικλούνα της Μάλτας και ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, που είναι επίσης σοσιαλιστές υπουργοί Οικονομικών (όπως και ο Ντάισελμπλουμ) και θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως πιθανοί διάδοχοι- ωστόσο, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι στο πρακτορείο, κανείς τους δεν έχει την ίδια στήριξη με αυτήν που έχει ο Ντάισελμπλουμ.

Δημοφιλή