Ολλανδικές εκλογές: Γιατί ο Ντάισελμπλουμ ίσως να μην χάσει την προεδρία του Eurogroup

Ολλανδικές εκλογές: Γιατί ο Ντάισελμπλουμ ίσως να μην χάσει την προεδρία του Eurogroup
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem addresses the European Parliament during a debate on the future of the Economic and Monetary Union in Strasbourg, France, December 15, 2015. REUTERS/Vincent Kessler
Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem addresses the European Parliament during a debate on the future of the Economic and Monetary Union in Strasbourg, France, December 15, 2015. REUTERS/Vincent Kessler
Vincent Kessler / Reuters

UPD- «Ένα πολύ απογοητευτικό αποτέλεσμα για το PvdA μου. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία απέρριψαν τους ακραίους λαϊκιστές. Αυτό δίνει ελπίδα για το μέλλον», έγραψε στο Twitter τα ξημερώματα της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν πλέον ήταν προφανές ότι το Εργατικό κόμμα της Ολλανδίας (PvdA) είχε μεγάλες απώλειες στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης.

Πράγματι, οι Εργατικοί σημείωσαν ιστορικοί ήττα, πέφτοντας από το βάθρο της δεύτερης δύναμης και χάνοντας συνολικά 29 έδρες στο Κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ενώ σειρά δημοσιευμάτων προέβλεπαν και την αντικατάσταση του Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup. Παρότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018, πιστεύεται ότι εάν χάσει την θέση του υπουργού Οικονομικών στην Ολλανδία, θα παραιτηθεί και από την προεδρία του Eurogroup. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι βέβαιο και είναι πολύ πιθανό το εκλογικό αποτέλεσμα να μην επηρεάσει την παραμονή του ή όχι στην ευρωομάδα για διάφορους λόγους. Εξάλλου, ο ίδιος σήμερα, Πέμπτη, υπενθύμισε ότι η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2018.

«Πρέπει να σχηματιστεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αλλά η εντολή μου ως επικεφαλής του Eurogroup ισχύει έως τον Ιανουάριο του 2018», δήλωσε ο εκπρόσωπός του, Μισέλ Ρέινς.

Η συνεργασία του PvdA με το κυβερνών κόμμα ίσως συνεχιστεί

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα που αποτυγχάνει παταγωδώς στις εκλογές αλλά παραμένει στην Βουλή, καταφέρνει να ανέβει στην εξουσία και το Εργατικό Κόμμα της Ολλανδίας ίσως να μην αποτελέσει εξαίρεση. Το κυβερνών «Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία» (VVD) μπορεί να πήρε την πρωτιά, συγκεντρώνοντας το 21,2% των ψήφων, όμως έχασε οκτώ έδρες και τώρα θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με άλλα κόμματα, γεγονός που ίσως αποδειχτεί ακατόρθωτο. Η παραμονή του PvdA στον κυβερνητικό σχηματισμό δεν είναι λοιπόν διόλου απίθανη, αν και, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι βέβαιη η παραμονή του Ντάισελμπλουμ στο υπουργείο Οικονομικών.

Η μεταβατική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει μήνες

Όπως προαναφέραμε, το VVD θα κληθεί να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για να παραμείνει στην εξουσία, κάτι που έχει χαρακτηριστεί από «πολύ δύσκολο» έως «ακατόρθωτο». Οι συζητήσεις πιθανότατα να διαρκέσουν μήνες και, όπως είχε γράψει πριν από λίγους μήνες το Politico, ο ίδιος θα παραμείνει στην θέση του για όλο αυτό το διάστημα. Αυτό θα του έδινε αρκετό χρόνο να προωθήσει περαιτέρω τα σχέδια για έναν «πλήρης απασχόλησης» πρόεδρο του Eurogroup που δεν θα χρειάζεται να είναι ταυτόχρονα υπουργός Οικονομικών σε χώρα της ευρωζώνης. Ήδη η ευρωομάδα έχει θέσει ως στόχο να αλλάξει την εκλογή του προέδρου της πριν το 2025 και ο Ντάισελμπλουμ θα μπορέσει να πιέσει αυτός να επιτευχθεί πριν λήξει η θητεία του.

Δεν έχει κανέναν λόγο να φύγει

Παρόλο που ως ο πρόεδρος του Eurogroup εκλέγεται κάθε δύο χρόνια ένα μέλος της ευρωομάδας, δηλαδή των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός που να τον αναγκάζει να παραιτηθεί εάν χάσει το υπουργικό αξίωμα πριν λήξει η θητεία του. Επομένως, ο Ντάισελμπλουμ δεν είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 και ο ίδιος, όπως έχει γράψει σε άρθρα του, δεν επιθυμεί να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια. Όπως αναφέραμε παραπάνω, όσο περισσότερο διάστημα παραμείνει σε αυτή την θέση, τόσες περισσότερες οι πιθανότητες να καταφέρει να αλλάξει τον τρόπο εκλογής του προέδρου, ώστε να μπορέσει να εκλεγεί εκ νέου, χωρίς να χρειάζεται να είναι υπουργός Οικονομικών. Εξάλλου, παρόλο που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην χώρα μας, ο ίδιος έχει εντυπωσιάσει τις Βρυξέλλες και οι ευρωσοσιαλιστές επιθυμούν την παραμονή του σε μια θέση-κλειδί για την πορεία της ευρωζώνης.Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι μας υπενθύμισε ότι η θητεία του λήγει τον επόμενο Ιανουάριο.

Δημοφιλή