Η Ιαπωνία έστειλε το μεγαλύτερό της πολεμικό για να συνοδέψει αμερικανικό πλοίο

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
IZUMO
STR via Getty Images
Εκτύπωση

Η Ιαπωνία απέστειλε το μεγαλύτερό της πολεμικό πλοίο, το ελικοπτεροφόρο Izumo, για να συνοδέψει ένα αμερικανικό σκάφος υποστήριξης, στην πρώτη επιχείρηση τέτοιου είδους από τότε που περάστηκαν αμφιλεγόμενοι νόμοι που επεκτείνουν τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών της.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Izumo συνοδεύει το αμερικανικό σκάφος εντός ιαπωνικών υδάτων, το οποίο προορίζεται να ανεφοδιάσει τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή, που περιλαμβάνουν την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson, εν μέσω των πρόσφατων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα. Υπενθυμίζεται πως η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να βυθίσει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο και ένα αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο που απεστάλη στη Νότια Κορέα, ενώ πραγματοποίησε επίσης ανεπιτυχή πυραυλική δοκιμή την Κυριακή, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να παύσει τις δραστηριότητές της στο πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

izumo

Το Izumo, μήκους 249 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 9 ελικόπτερα, και παραπέμπει στα αμερικανικά σκάφη αμφίβιας επίθεσης (όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα των Japan Times, είναι μεγέθους αντίστοιχου των αεροπλανοφόρων του Ιαπωνικού Αυτοκρατορικού Ναυτικού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο). Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Kyodo, το πλοίο έφυγε από τη βάση του στη Γιοκοσούκα, νότια του Τόκιο, για να συναντήσει το αμερικανικό σκάφος (USNS Richard E. Byrd) και να το συνοδέψει στα ύδατα στα ανοιχτά του Σικόκου, στη δυτική Ιαπωνία. Υπενθυμίζεται πως το ιαπωνικό μεταπολεμικό Σύνταγμα απαγορεύει τη χρήση στρατιωτικής ισχύος για άλλους σκοπούς πέρα από αυτοάμυνα. Σε αυτό το πλαίσιο, το Izumo (που ειδικεύεται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο) έχει επίσημα τον χαρακτηρισμό «αντιτορπιλικό», καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τα επιθετικά όπλα.

izumo

O Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, και ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Τομόμι Ινάντα, επιθυμούν να απαλλαγούν από το φιλειρηνικό Σύνταγμα της χώρας, ωστόσο αυτό είναι αδύνατον- οπότε και πέρυσι ο Άμπε πέρασε από τη Βουλή έναν νέο νόμο για θέματα ασφαλείας, ο οποίος, όπως σημειώνει το BBC, «παρακάμπτει» το Σύνταγμα, και επιτρέπει στις ιαπωνικές δυνάμεις να συνδράμουν τους συμμάχους της χώρας. Υπό αυτή την έννοια, το ζήτημα της Βόρειας Κορέας βοηθά την κυβέρνηση Άμπε να αντιμετωπίσει τους πολεμίους αυτού που θεωρούν ως «επαναστρατιωτικοποίηση» της Ιαπωνίας.

Στο πλαίσιο των κανόνων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ιαπωνίας, επιτρέπονται η προστασία των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων συμμάχων που υπερασπίζονται την Ιαπωνία, η παροχή επιμελητειακής υποστήριξης σε συμμάχους που εμπλέκονται σε καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια της Ιαπωνίας, η κατάρριψη βορειοκορεατικών πυραύλων με στόχο τις ΗΠΑ και στρατιωτικές δραστηριότητες όπως η ναρκαλιεία για να διατηρηθούν ασφαλείς οι ναυτικές οδοί, ακόμα και σε εμπόλεμες ζώνες, εάν θεωρηθεί πως τα προβλήματα στη ναυτιλία απειλούν την ίδια την επιβίωση της Ιαπωνίας.