Νότια Κορέα: «Επιχειρησιακό» το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
THAAD
Handout . / Reuters
Εκτύπωση

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη Νότια Κορέα (USFK) ανακοίνωσαν ότι το εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, που αναπτύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα νοτιοανατολικά της Νότιας Κορέας, είναι πλέον «επιχειρησιακό».

Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπε πως το σύστημα είναι πλέον σε θέση να αναχαιτίσει βορειοκορεατικούς πυραύλους και να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως την αντίθεσή της στην ανάπτυξη και ενεργοποίηση του συστήματος έχει εκφράσει και η Κίνα, με το Πεκίνο να υποστηρίζει πως το ραντάρ του THAAD θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία στην περιοχή του- παρά τις διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον ότι ο χαρακτήρας του είναι καθαρά αμυντικός.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, αξιωματούχοι έχουν δηλώσει σε δημοσιογράφους πως για να φτάσει το THAAD σε πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες χρειάζονται ακόμα μήνες.

Το THAAD (Terminal Huigh Altitude Area Defence) εγκαταστάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε πρώην γήπεδο γκολφ στο Σεονγκτζού, εν μέσω διαμαρτυριών, καθώς πολλοί ντόπιοι θεωρούν ότι αποτελεί πιθανό στόχο επιθέσεων και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές όσων βρίσκονται κοντά.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά συμμετείχαν σε κοινές ασκήσεις με τη νοτιοκορεατική αεροπορία, στο πλαίσιο μιας «επιχείρησης ρουτίνας», σύμφωνα με τις ΗΠΑ.