Βίντεο: Ο Ερντογάν παρακολουθεί τους σωματοφύλακές του να ορμούν σε διαδηλωτές στις ΗΠΑ

Βίντεο: Ο Ερντογάν παρακολουθεί τους σωματοφύλακές του να ορμούν σε διαδηλωτές στις ΗΠΑ
VOATurkish/Twitter

Το φως της δημοσιότητας είδε την Πέμπτη βίντεο στο οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, εμφανίζεται να παρακολουθεί ένοπλα μέλη της ομάδας ασφαλείας του να ορμούν εναντίον διαδηλωτών, έξω από το σπίτι του Τούρκου πρέσβη.

Το βίντεο ανέβασε στο Twitter η τουρκική υπηρεσία της Voice of America, και έχει προκαλέσει έντονα αρνητικά σχόλια.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα την Τρίτη, μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, όπου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον επαίνεσε ως σταθερό σύμμαχο στη μάχη κατά του ισλαμικού εξτρεμισμού, χωρίς να αναφερθεί- όπως υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα των New York Times- στην καταστολή που είναι σε εξέλιξη στην Τουρκία.

Όπως σημειώνουν οι NY Times, είναι ασαφές εάν ο Ερντογάν, που ήταν σε μια μαύρη Μερσεντές, ήταν σε επαφή με τους σωματοφύλακές του- ωστόσο ένας βοηθός φαίνεται να σκύβει μέσα και μετά να μιλά σε έναν άλλο βοηθό που κινείται μετά εκτός οπτικού πεδίου της κάμερας. Λίγο αργότερα ακολουθεί το επεισόδιο. Ο δεύτερος βοηθός επιστρέφει στο αυτοκίνητο, ο Ερντογάν βγαίνει και μπαίνει στο σπίτι.

Εννιά άτομα τραυματίστηκαν στο επεισόδιο, το οποίο καταδικάστηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως Τούρκοι σωματοφύλακες επιτέθηκαν και εναντίον μελών της Αμερικανικής Διπλωματικής Υπηρεσίας τα οποία είχαν αναλάβει την προστασία της αντιπροσωπείας. Οι σωματοφύλακες συνελήφθησαν και τα όπλα τους κατασχέθηκαν, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι λόγω διπλωματικής ασυλίας.

Δημοφιλή