Αίγυπτος: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων εναντίον Κοπτών Χριστιανών. Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων

Αίγυπτος: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων εναντίον Κοπτών Χριστιανών. Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Mohamed Abd El Ghany / Reuters

Αυξάνεται επίσημα σε 28 νεκρούς τουλάχιστον, ο αριθμός των θυμάτων από τη σημερινή φονική επίθεση που δέχτηκαν τρία συνολικά οχήματα που κατευθύνονταν στο μεγάλο προσκύνημα της Παναγίας στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ, στην ανατολική Μίνια της Άνω Αιγύπτου. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται από παιδιά μέχρι άτομα 60 ετών. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 25 άτομα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δίνουν επίσημες πηγές του Υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου. Ωστόσο, εκφράζεται φόβος από εκπροσώπους της Κοπτικής Εκκλησίας ότι ο αριθμός των θυμάτων θα είναι τελικά μεγαλύτερος.

Το γκρουπ των Κοπτών ταξίδευε με δύο λεωφορεία και ένα φορτηγό. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι Κόπτες δέχτηκαν επίθεση καθώς πήγαιναν να προσευχηθούν σε μοναστήρι στα δυτικά της επαρχίας. Όπως είπαν, μασκοφόροι σταμάτησαν τα οχήματα σε έναν δρόμο που οδηγούσε σε αυτό και άνοιξαν πυρ.

Οι αιγυπτιακές αρχές ανέφεραν ότι οι δράστες επέβαιναν σε τρία φορτηγάκια και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον ενός λεωφορείου που μετέφερε προσκυνητές στο μοναστήρι του Αγίου Σαμουήλ του Ομολογητή που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα νοτίως του Καΐρου. Αμέσως μετά οι ένοπλοι μασκοφόροι ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους και έχουν στήσει δεκάδες μπλόκα και σταθμούς ελέγχου κατά μήκος του οδικού άξονα όπου σημειώθηκε η επίθεση.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση της Αιγύπτου διακρίνεται το λεωφορείο που έχει γαζωθεί από σφαίρες, με σπασμένα τα παράθυρα και το παρμπρίζ.

Στο στόχαστρο οι χριστιανοί κόπτες

Η επίθεση αυτή, στην επαρχία Μίνια, σημειώνεται σε μια περίοδο που το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους έχει βάλει στο στόχαστρο τους χριστιανούς Κόπτες της Αιγύπτου που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας.

Τους τελευταίους έξι μήνες το ΙΚ έχει αναλάβει την ευθύνη για επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον τριών εκκλησιών που στοίχισαν συνολικά τη ζωή σε 74 ανθρώπους. Μετά την τελευταία διπλή επίθεση, την Κυριακή των Βαΐων, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες και κατηγόρησε τους τζιχαντιστές ότι θέλουν να διχάσουν τη χώρα στοχοθετώντας τις μειονότητες.

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, ενός από τα σημαντικότερα σουνιτικά κέντρα ισλαμικών σπουδών στον κόσμο, καταδίκασε τη σημερινή επίθεση, την οποία χαρακτήρισε "απαράδεκτη", τονίζοντας ότι στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της χώρας.

"Καλώ τους Αιγύπτιους να ενωθούν απέναντι σε αυτήν την κτηνώδη τρομοκρατία" είπε ο Άχμεντ αλ Ταγιέμπ από τη Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Να σημειωθεί ότι αύριο ξεκινά στην Αίγυπτο το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων.

Ο πρόεδρος Σίσι έχει συγκαλέσει μια συνεδρίαση με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον των Κοπτών, από εξτρεμιστές του ISIS. Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας με στόχο εκκλησίες στις 9 Απριλίου άφησαν πίσω τους 46 νεκρούς. Περίπου 70 συνολικά έχουν σκοτωθεί σε βομβιστικές επιθέσεις σε εκκλησίες στο Κάιρο, την Αλεξάνδρια και την Τάντα από τον Δεκέμβριο.

Καταδικάζει την επίθεση ο Πάπας

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε συγκλονισμένος από τη «βάρβαρη» επίθεση σήμερα εναντίον ενός λεωφορείου με χριστιανούς στην Αίγυπτο, όπου σκοτώθηκαν 28 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, ανακοίνωσε η Αγία Έδρα.

Ο ποντίφικας «λυπήθηκε βαθιά όταν ενημερώθηκε για τη βάρβαρη επίθεση στην καρδιά της Αιγύπτου» αναφέρεται σε ένα τηλεγράφημα που εστάλη από τον πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, Πιέτρο Παρολίν.

Κάνοντας λόγο για μια «παράλογη ενέργεια μίσους», ο πάπας επισήμανε «τη βαθιά του αλληλεγγύη προς όλους εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την κτηνωδία».

«Δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που έχασαν την ζωή τους, η Αγιότητά του… υπόσχεται να συνεχίσει να μεσολαβεί υπέρ της ειρήνης και της συμφιλίωσης σε ολόκληρη την χώρα» τονίζεται στο κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή