Πενθεί η Ισπανία και η Φινλανδία για τα θύματα της τρομοκρατίας. Ανησυχεί η Ευρώπη. Καθησυχαστικός ο Τόσκας

Πενθεί η Ισπανία και η Φινλανδία για τα θύματα της τρομοκρατίας. Ανησυχεί η Ευρώπη. Καθησυχαστικός ο Τόσκας
Police officers stand guard in front of the 'Sagrada Familia' (Holy Family) basilica in Barcelona on August 19, 2017, two days after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others. / AFP PHOTO / LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/Getty Images)
Police officers stand guard in front of the 'Sagrada Familia' (Holy Family) basilica in Barcelona on August 19, 2017, two days after a van ploughed into the crowd, killing 13 persons and injuring over 100. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others. / AFP PHOTO / LLUIS GENE (Photo credit should read LLUIS GENE/AFP/Getty Images)
LLUIS GENE via Getty Images

Στο πένθος εξακολουθεί να βρίσκεται η Ισπανία έπειτα από τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς και κόστισε τη ζωή σε 14 ανθρώπους και τον τραυματισμό τουλάχιστον 100. Οι Ισπανικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο του επτάχρονου αγοριού, του Julian Cadman, που αγνοείτο έπειτα από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη. Οι αρχές συνεχίζουν το ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ενός εκ των τζιχαντιστών που εκτιμάται ότι διαφεύγει, ενώ συναγερμός έχει σημάνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, δεδομένου ότι μια ημέρα μετά τις επιθέσεις στην Καταλονία, ακόμη μια επίθεση με δύο νεκρούς σημειώθηκε στη Φινλανδία.

Σε συναγερμό βρίσκεται και η Γαλλία καθώς η Ισπανία έστειλε σήμα ότι ένας από τους δράστες της επίθεσης στη Βαρκελώνη διαφεύγει της σύλληψης και ίσως να πέρασε στα σύνορα με τη Γαλλία.

Στην Ιταλία ως στόχο του επόμενου τρομοκρατικού χτυπήματος αναφέρεται ο ISIS, όπως έκανε γνωστό η αμερικανική οργάνωση Site, η οποία παρακολουθεί την δραστηριότητα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ελλάδα με στόχο τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να μην «αγγιχθεί» και η χώρα μας από το τζιχαντιστικό κύμα που πλήττει την Ευρώπη. Σε ισχύ τέθηκε από την αρχή του καλοκαιριού σχέδιο επιφυλακής σε ελληνικά νησιά.

Επίσης όπως έγινε γνωστό το Σάββατο συνελήφθη στην Κέρκυρα μια 22χρονη έπειτα από πληροφορίες που δόθηκαν από τις ιταλικές Αρχές, καθώς σε βάρος της έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις βελγικές Αρχές για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Καθησυχαστικός ο Τόσκας

«Η χώρα μας είναι πυλώνας σταθερότητας, αλλά και ασφάλειας και ηρεμίας σε σύγκριση όχι μόνο με τον άμεσο περίγυρο μας αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Βαρκελώνη, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τόσκας, υπογράμμισε ότι στόχος των τζιχαντιστών είναι ο φόβος, «όπως έγινε στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Γερμανία, στην Ισπανία πρόσφατα, στις Βρυξέλλες πιο πριν», αλλά «δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες απειλές, τέτοιους κινδύνους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γενικότερα κίνδυνοι, δεν μπορεί να προκύψουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν ενέργειες σαν και αυτές που είδαμε». Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε οτι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει πυροδοτήσει όσα γίνονται στην Ευρώπη κάτι το οποίο απασχολεί όλες πλέον τις χώρες, που στοχεύουν στο να μην αφήσουν τον φόβο να περάσει, αλλά και τους τζιχαντιστές να κάνουν τα πράγματα που έχουν στο μυαλό τους.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τόσκας, «οι δικές μας Υπηρεσίες, όλες οι Υπηρεσίες, και η Αστυνομία και οι Υπηρεσίες Πληροφοριών συνεργαζόμαστε και με Υπηρεσίες Πληροφοριών και Αστυνομίες άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, και όχι μόνο Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αποτρέψουμε τέτοια γεγονότα».

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε οτι «είναι μια μάχη κοινωνιών» και τόνισε οτι το κύριο είναι να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή, να σταματήσει ο πόλεμος, να αφομιωθούν οι πρόσφυγες, αλλά και να μην υπάρχουν γκέτο όπως στην Ευρώπη, κάτι που προσπαθεί η χώρα μας μέσα απο την μεταναστευτική πολιτική.

Αναφέρθηκε τέλος ο κ. Τόσκας και στο υπο κατασκευή ισλαμικό τέμενος στον Βοτανικό, αφήνοντας να εννοηθεί οτι μετά την κατασκευή του θα κλείσουν οι παράτυποι χώροι λατρείας. Είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός: «Όταν επικρατήσει το νόμιμο, να το πω σκληρά, καταργείται το παράτυπο. Αυτός είναι ο λόγος που και σε όλες τις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν νόμιμοι χώροι λατρείας και πρέπει να υπάρχουν νόμιμοι χώροι λατρείας. Όπως καταλαβαίνετε οι νόμιμοι χώροι λατρείας ελέγχονται, ελέγχονται από όλους. Οι παράτυποι χώροι δύσκολα ελέγχονται και εκεί είναι που δημιουργείται το πρόβλημα».

Και κατέληξε: «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους χώρους που λειτουργούν με κανόνες. Θα πρέπει να φοβόμαστε τους χώρους και τις καταστάσεις που λειτουργούν χωρίς κανόνες. Και γι' αυτό θα πρέπει να έχουν κανόνες και να δημιουργηθούν κάπου εδώ».

Αβραμόπουλος: Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει χρόνια

Χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» ανέφερε πως «η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει χρόνια, ήρθε η στιγμή οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να συνεργάζονται ουσιαστικά με στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, αν θέλουμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών». Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο και αν πρέπει να ταυτίζονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Είναι λανθασμένο και δεν αποτελεί ένδειξη σωφροσύνης να μπερδεύονται οι τρομοκράτες με τους μετανάστες.

Διώχνουν κόσμο από την Ιταλία

Εν τω μεταξύ οι αρχές της Ιταλίας ανακοίνωσαν χθες ότι προχώρησαν στην απέλαση δύο Μαροκινών και ενός Σύρου, τους οποίους βάρυναν υποψίες για σχέσεις με τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό, εξέλιξη που αύξησε σε 202 τον αριθμό των απελάσεων για λόγους δημόσιας ασφαλείας από τη χώρα αυτή μετά τον Ιανουάριο του 2015.

Πενθούν αλλά ψάχνουν

Στην εμβληματική βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια, η οποία φέρεται να ήταν στα σχέδια της επίθεσης που ετοίμαζαν οι τζιχαντιστές, τίμησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Βαρκελόνης τη μνήμη των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Καταλονία, την ίδια ώρα που οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται σε έναν ιμάμη, ο οποίος ενδέχεται να ριζοσπαστικοποίησε τους νεαρούς δράστες.

Ο ιμάμης σε βάρος του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος του πυρήνα των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία είχε διαμείνει για λίγους μήνες στην κοινότητα Μέχελεν, στην ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών, το διάστημα μεταξύ «Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2016», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος της κοινότητας του Βιλβόρντε, Χανς Μπόντε.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτω» ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, ο οποίος καταζητείται από τις ισπανικές αρχές, διέμεινε «στο Μέχελεν από τον Ιανουάριου έως τον Μάρτιο του 2016», είπε ο Μπόντε, επιβεβαιώνοντας την πληροφορία που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο VRT.

Ηλικίας περίπου 40 ετών ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σάτι, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από την Τρίτη, ευθύνεται ενδεχομένως για την ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών που εντάχθηκαν στον πυρήνα μαζί του.

Ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Τέο Φράνκεν, ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ότι «ο ιμάμης Αμπντελμπακί Ας Σατί» δεν ήταν γνωστός «με αυτό το όνομα» στο Γραφείο Αλλοδαπών.

«Δεν υπέβαλε ποτέ αίτημα ούτε έλαβε άδεια παραμονής στο Βέλγιο», όμως «πιθανόν μετέβη στο Βέλγιο» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ, ο Ας Σατί, το σπίτι του οποίου στην πόλη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων, ερεύνησαν οι αρχές χθες, είχε φυλακιστεί για πταίσματα.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και El Mundo, που επικαλούνται πηγές της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, στην φυλακή, απ’ όπου βγήκε τον Ιανουάριο του 2012, έκανε παρέα με κρατούμενους που συνδέονταν με τις επιθέσεις ισλαμιστών του Μαρτίου του 2004 στην Ισπανία, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 191 ανθρώπων.

Τον Μάρτιο του 2016, οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας διπλής τρομοκρατικής επίθεσης με απολογισμό 32 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, η βασίλισσα Λετίθια, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν παρέστησαν στην τελετή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι.

Μολονότι ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών "εξαρθρώθηκε", η αστυνομία αναζητεί ακόμη τον Γιουνές Αμπουγιακούμπ. Πρόκειται για έναν 22χρονο Μαροκινό που ενδέχεται να ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Βαρκελόνη, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη τόσο για αυτήν την επίθεση όσο και για εκείνη που ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, στο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νοτίως της Βαρκελόνης, όπου ένα αυτοκίνητο παρέσυρε και σκότωσε μία γυναίκα ενώ τραυμάτισε άλλους έξι ανθρώπους. Οι πέντε επιβαίνοντες σε αυτό το όχημα σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς.

Το Σάββατο αστυνομικοί πραγματοποιούσαν ελέγχους σε όλη την Καταλονία και προειδοποιούσαν τους οδηγούς ότι εξαιτίας των μέτρων θα υπήρχαν μποτιλιαρίσματα. Δεν έχουν ανακοινωθεί ωστόσο τα αποτελέσματα αυτής της επιχείρησης.

Οι ερευνητές της υπόθεσης ενδιαφέρονται κυρίως για τον Αμπντελμπάκι Ας Σάτι, έναν ιμάμη από την κωμόπολη Ριπόλ, στους πρόποδες των Πυρηναίων. Θεωρούν ότι ο άνθρωπος αυτός ευθύνεται πιθανότατα για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών δραστών των δύο επιθέσεων.

Το πρωί του Σαββάτου έγινε έρευνα στο σπίτι του και σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης στόχος ήταν να βρεθεί γενετικό υλικό ώστε να συγκριθεί με τα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Από την έκρηξη αυτή ενδέχεται να σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και όχι δύο, όπως πίστευε μέχρι τώρα η αστυνομία.

Οι αρχές θεωρούν ότι ο πυρήνας σχεδίαζε μια πολύ μεγαλύτερη επίθεση αλλά η τυχαία έκρηξη στο Αλκανάρ, στο "εργαστήρι" όπου κατασκεύαζαν τις βόμβες τους, ανάγκασε τους νεαρούς να προχωρήσουν εσπευσμένα σε αυτοσχέδιες επιθέσεις.

120 μπουκάλες βουτανίου

Ο πυρήνας των τζιχαντιστών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε "μία ή περισσότερες επιθέσεις" στη Βαρκελόνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου που βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελόνης", είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, όπου σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε ότι οι αρχές πιστεύουν πλέον ότι στο φορτηγάκι που παρέσυρε δεκάδες πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελόνης επέβαινε μόνο ένας άνδρας, ο οδηγός του. Τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του προσώπου αυτού.

Όσον αφορά τον Ας Σάτι, σύμφωνα με τα ισπανικά μμε, είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για μικροαδικήματα. Αποφυλακίστηκε το 2012 αλλά την περίοδο που ήταν κρατούμενος γνωρίστηκε εκεί με πρόσωπα που συνδέονταν με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2004 στη Μαδρίτη, όπου σκοτώθηκαν 191 άνθρωποι.

Στη Φινλανδία

Ενός λεπτού σιγή τήρησαν σήμερα το πρωί οι Φινλανδοί στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που σημειώθηκε την Παρασκευή στην πόλη Τούρκου.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν όταν τους επιτέθηκε με μαχαίρι ένας 18χρονος Μαροκινός ο οποίος συνελήφθη και κρατείται. Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός έφτασε στην Τούρκου πέρσι και είχε ζητήσει άσυλο στη Φινλανδία. Έχουν επίσης συλληφθεί άλλα πέντε πρόσωπα που ενδέχεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στην Τούρκου, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην Πλατεία της Αγοράς για να αφήσουν λίγα λουλούδια και να ανάψουν ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων. Παρόντες επίσης ήταν πολλοί πολιτικοί, ένστολοι διασώστες και αστυνομικοί.

Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και ο Χάσαν Ζαμπίρ, που κατάφερε να πάει στο σημείο καθισμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ο Ζαμπίρ, Βρετανός υπήκοος, τραυματίστηκε την Παρασκευή στην προσπάθειά του να βοηθήσει μια γυναίκα που δέχτηκε επίθεση από τον 18χρονο. "Ήθελα να δείξω τον σεβασμό μου στα θύματα", είπε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet πριν επιστρέψει και πάλι στο νοσοκομείο.

"Ειρήνη και αγάπη - Όχι βία στη Φινλανδία", έγραφε ένα πανό στην πλατεία.

Τα θύματα, ηλικίας 15-67 ετών, είναι οκτώ γυναίκες και δύο άνδρες, οι οποίοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τον δράστη.

Ο 18χρονος Μαροκινός, το κίνητρο του οποίου παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο, αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα σε ανακριτή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, REUTERS, BBC, AFP)

Δημοφιλή