Ο Εμενίκε είχε τις λύσεις, 2-1 ο Ολυμπιακός τον Αστέρα στο Φάληρο

Ο Εμενίκε είχε τις λύσεις, 2-1 ο Ολυμπιακός τον Αστέρα στο Φάληρο
eurokinissi

Tρεις μέρες μετά το μεταξύ τους 1-1 στο "Γ. Καραϊσκάκης" για το πρωτάθλημα Ελλάδας, Ολυμπιακός και Αστέρας αναμετρήθηκαν ξανά, αυτή τη φορά για την 1η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου.

Οι Αρκάδες είχαν κάνει τη ζημιά στους Πειραιώτες το Σάββατο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Μπέσνικ Χάσι να πάει σε εκτεταμένο ροτέισον. Δικαιολογημένη απόφαση για πολλούς λόγους από τον 46χρονο τεχνικό, αφού και κουρασμένους παίκτες είχε και ακολουθούν εξαιρετικά απαιτητικά εκτός έδρας παιχνίδια (ΑΕΚ, Γιουβέντους) τις επόμενες μέρες.

Εκτός αποστολής λοιπόν έμειναν οι Φιγκέιρας, Οφόε, Σεμπά, Καρσελά, Ρομαό και Ένχελς για να πάρουν ανάσες, ο Ανσαριφάρντ για λόγους τακτικής και οι τραυματίες Μποτία – Βούκοβιτς. Σε 18άδα επέστρεψαν οι Μίλιτς, Μπεν και ο... ξεχασμένος Αντρέ Μαρτίνς (είχε αγωνιστεί 9 λεπτά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος με την ΑΕΛ), ντεμπούτο 11άδας έκαναν οι Προτό, Ταχτσίδης, ενώ το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας συνέθεσαν Σισέ και Νικολάου.

Αντίθετα με τον ομόλογο του στον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Σάββας Παντελίδης δεν θέλησε να κάνει πολλές αλλαγές στην αποστολή που ανακοίνωσε. Μόλις τρεις βασικές του επιλογές δεν συμπεριλήφθηκαν στην 18άδα, οι Γιαννούλης, Ματιντά και Ισνάλδο.

Ο Σάββας Παντελίδης ανακοίνωσε την 18άδα του στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν μόλις τρεις βασικές του επιλογές, οι Γιαννούλης, Μαντιντά και Ισνάλντο.

Οι βασικοί το Σάββατο Μανιάς, Καλτσάς, Ιγκλέσιας και Ίγκορ, έμειναν στον πάγκο την Τρίτη και τις θέσεις τους στην ενδεκάδα πήραν οι Δουβίκας, Τσιλιανίδης, Τσουκαλάς και Κώτσιρας αντίστοιχα. Αλλαγή είχαμε στο σύστημα, με τον Έλληνα τεχνικό να προτιμά το 5-3-2.

Χωρίς σκορ έληξε το πρώτο μέρος, με τον Εμενίκε να εκμεταλλεύεται ένα ανόητο πέναλτι του Ζουμά στον Μπεν και να σκοράρει από τα 11 βήματα για το 1-0 στο 71'. Έξι λεπτά μετά ο Νιγηριανός βρήκε δίχτυα στην κόντρα από ασίστ του Φορτούνη και οι φιλοξενούμενοι μείωσαν για το τελικό 2-1 με τον Τσουκαλά στο 83'.

Δεν είχε επανάληψη το έργο

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης

Διαιτητής: Ιωάννης Νεοφυτιάδης (ΕΠΣ Κορινθίας)

Βοηθοί: Άγγελος Πήττας (ΕΠΣ Ηλείας), Κωνσταντίνος Κωνστάντιος (ΕΠΣ Ευβοίας)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπέσνικ Χάσι): Προτό, Ελαμπντελαουί (46' Μαρτίνς), Σισέ, Νικολάου, Κούτρης, Ανδρούτσος (74' λ.τ. Μίλιτς), Ταχτσίδης, Πάρντο, Φορτούνης, Μπεν, Εμενίκε.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Σάββας Παντελίδης): Αθανασιάδης, Κώτσιρας, Ζουμά (79' Ιγκλέσιας), Τριανταφυλλόπουλος, Πασαλίδης, Κυριακόπουλος, Τσουκαλάς, Τσιλιανίδης (63' Κουμάντεϊ), Μουνάφο, Στανισάβλιεβιτς (59' Γκοντό), Δουβίκας.

Γκολ: 71' πεν. & 77' Εμενίκε / 84' Τσουκαλάς

Κάρτες: 81' Ταχτσίδης, 90+3' Εμενίκε / 22' Πασαλίδης, 43' Μουνάφο, 69' Ζουμά, 76' Κυριακόπουλος, 79' Γκοντό

Στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά του αγώνα ο Ολυμπιακός είχε ήδη προλάβει να φτάσει την κατοχή μπάλας στα επίπεδα του 70%, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε κάτι ουσιαστικό στον παραγωγικό τομέα του παιχνιδιού. Τα πολλά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα έδιναν φρέσκα πόδια, ενέργεια και κίνηση στους Πειραιώτες. Αλλά την ίδια στιγμή η εμφανής απουσία χημείας του συνόλου, στερούσε τους αυτοματισμούς και κατ' επέκταση το απρόβλεπτο από τους γηπεδούχους.

Ο Αστέρας ήταν καλά προετοιμασμένος για όσα θα αντιμετώπιζε και το 5-3-2 του κόουτς Παντελίδη βοηθούσε την ομάδα του να κλείνει με επιτυχία τους χώρους δράσης των αντιπάλων της. Οι Αρκάδες δεν είχαν πρόβλημα να δίνουν το πλάτος του γηπέδου στους γηπεδούχους, αρκεί να μην τους επέτρεπαν προϋποθέσεις κάθετης ανάπτυξης. Κομμάτι στο οποίο τα κατάφερναν καλά, αντίθετα με την επιθετική τους λειτουργία που έπασχε και στο σετ παιχνίδι αλλά και στην εκδήλωση αντεπιθέσεων.

Στο 17', με τον Αθανασιάδη εξουδετερωμένο, ο Πασαλίδης με το κεφάλι έδιωξε το εκτός περιοχής "σκροπ" του Κούτρη και στο 28' ο Προτό λίγο έλειψε να κάνει μια ευγενή... χορηγία στον Κυριακόπουλο. Ο Βέλγος καθυστέρησε χαρακτηριστικά να διώξει την μπάλα, επιχείρησε να ντριμπλάρει και ο αμυντικός του Αστέρα με προβολή έφτασε πρώτος στην μπάλα αλλά την έστειλε άουτ. Γυριστή κεφαλιά του Τριανταφυλλόπουλου στο 40' πέρασε εκατοστά από το αριστερό δοκάρι της εστίας των Πειραιωτών και οι ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το ματς στα... κουλούρια.

Ο Ελαμπντελαουί έμεινε στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα, ο Μαρτίνς μπήκε στη θέση του και ο Ολυμπιακός πήγε σε ένα 3-4-3, με τον Ζντιέλαρ τρίτο στόπερ και τους Ανδρούτσο - Κούτρη να παίρνουν τις πλευρές. Οι Πειραιώτες ανέβασαν την πίεση τους, την ίδια στιγμή που άφηναν και περισσότερα κενά στα μετόπισθεν, συγκυρία που λίγο έλειψε να εκμεταλλευθούν με τον Κώτσιρα οι φιλοξενούμενοι στο 67'.

Το πρόβλημα στην παραγωγή φάσεων παρέμενε για τον Ολυμπιακό, ο Αστέρας είχε όλες τις απαντήσεις ανασταλτικά αλλά δεν υπολόγιζε στην αψυχολόγητη ενέργεια του Ζουμά. Ο στόπερ των φιλοξενούμενων έσπρωξε με τα δύο χέρια τον Μπεν εντός περιοχής, κάνοντας ανόητο πέναλτι, επιτρέποντας παράλληλα στον Εμενίκε να δώσει το προβάδισμα στους "ερυθρόλευκους" με ψύχραιμη εκτέλεση από την άσπρη βούλα στο 71'.

Έξι λεπτά αργότερα ο Ολυμπιακός χτύπησε σε ανοιχτό γήπεδο, με τον Φορτούνη να βρίσκει κάθετα τον Εμενίκε και τον Νιγηριανό να αφήνει άγαλμα τον Αθνασιάδη για το 2-0! Ακολούθως ο τραυματίας Ανδρούτσος άφησε τη θέση του στον Μίλιτς.

Ο Αστέρας απάντησε στο 84', όταν από ολιγωρία του Φορτούνη και άψογη αλλαγή παιχνιδιού από τον Τριανταφυλλόπουλο, ο Τσουκαλάς έστειλε ιδανικά την μπάλα πάνω από τον Προτό και στα δίχτυα των "ερυθρολεύκων", μειώνοντας το σκορ.

Δουβίκας και Μαρτίνς είχαν από μια καλή στιγμή, το 2-1 δεν άλλαξε ως τη λήξη του αγώνα, το έργο του Σαββάτου δεν επανλήφθηκε και ο Ολυμπιακός πήρε το τρίποντο στην πρώτη του υποχρέωση στην φάση των ομίλων του Κυπέλλου, πριν το ντέρμπι της Κυριακής (24/9) με την ΑΕΚ.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Αυτή του 69ου λεπτού, όταν ο Ζουμά έπραξε απερίσκεπτα με τον τρόπο που πήγε στον Μπεν, σπρώχνοντας τον επιθετικό του Ολυμπιακού και με τα δύο χέρια από πίσω. Ο στόπερ του Αστέρα έστησε την ομάδα του στα 11 βήματα και έδωσε στον Εμενίκε την ευκαιρία να λύσει τον γρίφο του γκολ για τους Πειραιώτες.

Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

Στη φάση του 33' έχουμε δει να δίνονται και να μην δίνονται πέναλτι. Η φάση του 47' είναι επίσης δύσκολη καθώς δεν έχει καθαρό οπτικό πεδίο για να διακρίνει αν υπάρχει παράβαση από τον Ζουμά, με τον Εμενίκε να "κρύβει" με το σώμα του τον στόπερ των Αρκάδων. Εκεί που μάλλον δεν έχει δικαιολογία είναι στο χτύπημα του Ιγκλέσιας με τον αγκώνα στον λαιμό του Φορτούνη, με την κίνηση του Αργεντίνου να είναι απευθείας στον παίκτη.

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ

Προφανής η απάντηση. Ο Εμενίκε πέτυχε δύο γκολ, ήταν κινητικός, βοήθησε στην ανάπτυξη, έδωσε μάχες με τους στόπερ και ήταν πάντα μέσα στο πνεύμα του αγωνα.

ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ανδρούτσος, Νικολάου και Σισέ έδειξαν αν μη τι άλλο πως δικαιούνται χρόνο συμμετοχής στο ροτέισον του προπονητή τους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ

Ο Ελαμπντελαουί έγινε αλλαγή στο ημίχρονο περισσότερο για λόγους τακτικής, όμως στο 45λεπτο που αγωνίστηκε δεν έπεισε με την απόδοση του. Ο Νορβηγός δεν έχει καταφέρει να πιάσει τα γνωστά τους στάνταρ απόδοσης μέχρι σήμερα και σίγουρα ο προπονητής του περιμένει περισσότερα από αυτόν μέσα στη σεζόν.

Πηγή: Sport24.gr

Δημοφιλή