Κάπως έτσι έμοιαζαν οι εξωσυζυγικές σχέσεις της δεκαετίας του '70

Κάπως έτσι έμοιαζαν οι εξωσυζυγικές σχέσεις της δεκαετίας του '70

Είναι 1969 και βρισκόμαστε στην Κολωνία της Γερμανίας. Ο Günter K., 39 χρονών, ξεκινά μια παράνομη σχέση με την κοκκινομάλλα γραμματέα του, Margret S., 24 χρονών. Είναι και οι δύο παντρεμένοι.

Επί 19 μήνες το ζευγάρι διατηρούσε μια καλά συγκαλυμμένη σχέση, δραπετεύοντας μαζί σε «επαγγελματικά ταξίδια» όπου διέμεναν σε spa, καζίνο και άλλου είδους ξενοδοχεία. Η κρυφή τους ερωτική ιστορία καταγράφηκε μανιωδώς και από τους δύο, με αρχεία που κυμαίνονται από αποκόμματα νυχιών μέχρι τρίμματα ηβικής τρίχας και γραπτές αναμνήσεις και φωτογραφίες.

Τα απομεινάρια αυτού του σύντομου δεσμού ανακαλύφθηκαν έπειτα από 30 χρόνια, σε έναν εγκαταλειμμένο χαρτοφύλακα μέσα σε ένα διαμέρισμα στη Γερμανία. Εκατοντάδες φωτογραφίες, ασπρόμαυρες και έγχρωμες, έχουν συλλάβει τις όμορφες, κοινότοπες στιγμές της ζωής με την Margret -είτε αυτή καπνίζει ένα τσιγάρο στο κρεβάτι, είτε βάφεται, είτε εργάζεται στη γραφομηχανή της. Αυτά τα προσωπικά στιγμιότυπα και όλα όσα τα περιβάλλουν, αποτελούν το αντικείμενο μιας έκθεσης με τίτλο «Margret: Chronicle of an Affair – May 1969 to December 1970».

Η έκθεση καταγράφει την πορεία μιας παράνομης σχέσης, χωρίς να είναι φειδωλή στις λεπτομέρειες πάνω σε σεξουαλικά, υλικοτεχνικά, συναισθηματικά και τετριμμένα θέματα. Στα γραπτά αρχεία τους που βρέθηκαν μέσα στον χαρτοφύλακα, τόσο η Margret όσο και ο Günter θυμούνται τι έτρωγαν, τι έπιναν, τι φορούσαν καθώς και τι σεξουαλικές στάσεις έπαιρναν, δημιουργώντας ένα ζοφερό στιγμιότυπο που αποκαλύπτει την συνεχή επιθυμία μας να αφηγούμαστε και να φαντασιωνόμαστε κάθε λεπτομέρεια της ίδιας μας της ζωής. Οι συμμετέχοντες αποκαλύπτουν πως είναι πρόθυμοι ηδονοβλεψίες, ακριβώς όπως και οι θεατές, απελπισμένοι να μάθουν τα μυστικά του σύντομου έρωτα δυο ξένων.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης γραπτά αποσπάσματα από την περίοδο της παράνομης σχέσης, όπως αυτή η ημερολογιακή καταχώρηση του Günter:

«Κυριακή Οκτ. 11, 1970: Πολύ ζεστός, απάνεμος καλοκαιρινός καιρός 12.30 στης Zini's πήγαμε για φαγητό στο Schallenberg, στο Holweide, στη συνέχεια δυο φωτογραφίες, κίτρινο πουλόβερ, μικρή πράσινη σουέντ φούστα με πράσινο σουέντ τζάκετ. Έπειτα οδηγήσαμε στο Hardeful St. παρκάραμε το αμάξι και φωτογραφήσαμε την είσοδο του Hardeful St. Έπειτα στο μέρος μας (στις σκάλες μας είδε η Renate, μαζί με την Barbara) πήγαμε στο γραφείο. Έπειτα επάνω. Ήπιαμε κόκα κόλα, ακούσαμε δίσκους και πήγαμε στο κρεβάτι στις 3μ.μ. Στάση στην πλάτη και σπέσιαλ στάση, γρήγορη κλιμάκωση πάλι, ωστόσο συνέχισε μέχρι που δεν άντεχα άλλο. Έπειτα της έβαλα δάχτυλο στην κλειτορίδα μέχρι να συμβεί εκσπερμάτιση. Κατόπιν αυτού πολλές φωτογραφίες στο δωμάτιο, μετά τη συνουσία. (Πριν, αρκετές φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο τραπέζι του μπαρ επίσης) Μετά τις φωτογραφίες στο δωμάτιο, φωτογραφίες στο τραπέζι του μπαρ, να βάζει μανό κλπ. Έπειτα οδηγήσαμε στο Cafe Kranzler και την Zini σπίτι».

Αν και οι περισσότερες λεπτομέρειες της σχέσης περιστρέφονται ρητά ή σιωπηρά γύρω από την σεξουαλική πράξη, υπάρχει ένας κατακλυσμός στοιχείων. Από αυτά που φορούσε η Margret («φόρεμα, ανοιχτό γαλάζιο με λευκό και καφέ φούστα, καθώς και λευκές μπότες και ένα τζάκετ με γούνα καρακούλ και γιακά από βιζόν»), μέχρι αυτά που μαγείρευε («ρολά και φιλέτα κοκκινόψαρου με σαλάτα αγγούρι»), όλα τους περιπλέκονται με το σεξ. Η αποσπασματική αφήγηση εξερευνά την θολή γραμμή ανάμεσα στο ίδιο το σεξ και τις απλές δραστηριότητες που, όταν διαποτίζονται με αισθησιασμό, μπορούν να γίνουν κανονικές φαντασιώσεις.

Γύρω στα Χριστούγεννα του 1970, τα γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα άρχισαν να λιγοστεύουν και η σχέση φαινόταν να πλησιάζει προς το τέλος της. Η Margret λέει στον Günter «μετά τα Χριστούγεννα το πήδημα θα σταματήσει και δεν θα χορεύεις πια σε δύο γάμους». Είναι αρκετά παράξενο, αν όχι άβολο, να μυείσαι σε μια τόσο έντονα προσωπική στιγμή μεταξύ αυτών των δύο ατόμων, χωρίς άλλες λεπτομέρειες για αυτούς. Κατά μία έννοια, οι δύο αυτοί εραστές θα μπορούσαν να είναι ο οποιοσδήποτε και η δίψα μας να εντρυφήσουμε στα αρχεία τους αποκαλύπτει μόνο την ενοχή μας για την συγκίνηση που μας προκαλεί η ηδονοβλεψία, τα μυστικά και, φυσικά, το σεξ.

Η έκθεση «Margret: Chronicle of an Affair –- May 1969 to December 1970» πραγματοποιείται στο White Columns της Νέας Υόρκης και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Απριλίου.

Margret

Δημοφιλή