Επισημοποιήθηκε το ρήγμα Λαφαζάνη με ΣΥΡΙΖΑ. 25 βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και ίδρυσαν το κόμμα της «Λαϊκής Ενότητας

Επισημοποιήθηκε το ρήγμα Λαφαζάνη με ΣΥΡΙΖΑ. 25 βουλευτές ανεξαρτητοποιήθηκαν και ίδρυσαν το κόμμα της «Λαϊκής Ενότητας
Sooc

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για πρόωρες εκλογές, με 25 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλουν αίτηση ανεξαρτητοποίησης στη Βουλή. Νωρίτερα σχετική ανακοίνωση περιελάμβανε 29 ονόματα, ωστόσο σε νέα διορθωτική ανακοίνωση εμφανίζονται 25.

Με αυτή την εξέλιξη συγκροτείται η τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα στη Βουλή, με την επωνυμία «Λαϊκή Ενότητα» και πρόεδρο τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι ορίστηκαν οι Δημήτρης Στρατούλης και Θανάσης Πετράκος ενώ Γραμματέας της ΚΟ αναλαμβάνει ο Στάθης Λεουτσάκος και εκπρόσωπος Τύπου ο Κώστας Ήσυχος.

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές είναι οι εξής:

1. Λαφαζάνης Παναγιώτης του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Πειραιώς

2. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία(Λίτσα) του Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

3. Γαϊτάνη Ιωάννα του Γεωργίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

4. Δελημήτρος Κωνσταντίνος του Ευαγγέλου, βουλευτής Νομού Μαγνησίας

5. Διαμαντόπουλος Ευάγγελος του Περικλή, βουλευτής Νομού Καστοριάς

6. Ζάννας Ζήσης του Γρηγορίου, βουλευτής Νομού Πιερίας

7. Ζερδελής Ιωάννης του Χριστοφόρου, βουλευτής Νομού Λέσβου

8. Ήσυχος Κωνσταντίνος-Ηρακλής του Νικολάου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών

9. Ιωαννίδης Ηλίας του Λαζάρου, βουλευτής Νομού Καβάλας

10. Κριτσωτάκης Μιχαήλ του Γεωργίου, βουλευτής Νομού Ηρακλείου

11. Κυρίτση Αγλαΐα του Λαζάρου, βουλευτής Επικρατείας

12. Κώτσιας Θωμάς του Μάρκου, βουλευτής Νομού Ευρυτανίας

13. Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος του Αντωνίου, βουλευτής Νομού Ημαθίας

14. Λεουτσάκος Ευστάθιος (Στάθης) του Πιέρρου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Πειραιώς

15. Μακρή Ραχήλ του Κωνσταντίνου, βουλευτής Κοζάνης

16. Ουζουνίδου Ευγενία του Χρήστου, βουλευτής Νομού Κοζάνης

17. Πετράκος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας

18. Σαμοΐλης Στέφανος του Κωνσταντίνου-Νικολάου, βουλευτής Νομού Κέρκυρας

19. Σκούμας Αθανάσιος του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Βοιωτίας

20. Σταθάς Ιωάννης του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Βοιωτίας

21. Στρατούλης Δημήτρης του Ιωάννη, βουλευτής Β' Περιφέρειας Αθηνών

22. Τσανάκα Αλεξάνδρα του Δημητρίου, βουλευτής Νομού Καβάλας

23. Χαραλαμπίδου Δέσποινα του Δημητρίου, βουλευτής Α' Περιφέρειας Θεσσαλονίκης

24. Ψαρρέα Ελένη του Παναγιώτη, βουλευτής Νομού Μεσσηνίας.

25. Κυριακάκης Βασίλειος του Κωνσταντίνου,βουλευτής Νομού Φθιώτιδος.

Αφαιρέθηκαν τα ονόματα των κυρίων Κοδέλα, Χατζηλάμπρου και Ελένης Σωτηρίου που ανήκουν στην ΚΟΕ, καθώς και το όνομα της Νάντιας Βαλαβάνη. Επισημαίνεται ότι ο Κώστας Ήσυχος δήλωσε νωρίτερα στο Mega ότι θα είναι στο νέο αντιμνημονιακό μέτωπο, «που θα έχει και πατριωτικό χαρακτήρα».

H ανακοίνωση των 25 έχει ως εξής:

«Οι υπογραφόμενοι, που έχουμε εκλεγεί βουλευτές, με τους συνδυασμούς του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ κατά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, από τις οποίες προήλθε η παρούσα Bουλή, γνωστοποιούμε και δηλώνουμε προς την κυρία Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων ότι συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις ,αποχωρούμε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στην οποία ανήκαμε και συγκροτούμε ενιαία ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, κατά τις διατάξεις των άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, ιδία των άρθρων 15 και 16 αυτού, και των διατάξεων του Τμήματος Γ.' Μέρος Τρίτο του Συντάγματος της Ελλάδας. Επιθυμούμε και δηλώνουμε ότι η επωνυμία της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι “ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”. Αρχηγός και Πρόεδρος της συγκροτούμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνηςτου Γεωργίου, βουλευτής Β' Περιφέρειας Πειραιώς».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός τόνισε στη σύσκεψη της Πέμπτης ότι «πρέπει να πάμε σε εκλογές.Δεν γίνεται αλλιώς.Δεν μπορεί να σταθεί έτσι η κυβέρνηση.Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και όλο μου βάζουν τρικλοποδιές. Δεν μπορούσε να προηγηθεί το συνέδριο των εκλογών, διότι πιέζει ο χρόνος ασφυκτικά».

Ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει προσφυγή άμεσα στις κάλπες. «Αυτή τη στιγμή είναι υποχρέωση μας να ανταποκριθούμε σε αυτό που διαφαίνεται από τον λαό και είναι το μήνυμα: Προχωρήστε. Καλούμαστε οχι μονο να εφαρμόσουμε το μνημονιο αλλα να προχωρήσουμε και σε μετρα που θα ανακουφίζουν τους αδύναμους και θα δίνουν προοπτική». Από πλευράς του ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να οδηγηθούμε σε εκλογές. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα».

Σεβαστό πρέπει να γίνει το αποτέλεσμα των εκλογών είπε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής στο Mega, σημειώνοντας ότι αυτό συμπεριλαμβάνει το ενδεχόμενο ο λαός να δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερων συμμαχιών.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και τελικά ήταν αναγκασμένος κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες να υλοποιήσει ένα άλλο πρόγραμμα και αυτό πρέπει να τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού. «Αν δεν το κάνει, θα αναγκαστεί να το κάνει μετά από έξι μήνες και θα είναι χειρότερα» πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι η Αριστερά καλείται να εμπεδώσει πρωτίστως αυτό για το οποίο χρεώθηκε το ΠΑΣΟΚ, το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε επίσης ότι ο ελληνικός λαός «δεν είναι σοφός μόνο όταν μας ψηφίζει αλλά και όταν μας καταψηφίζει» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πει στον ελληνικό λαό ότι ψήφισε το μνημόνιο εξασφαλίζοντας τρία χρόνια σταθερότητας και ότι τώρα δουλεύοντας σκληρά μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα.

Από πλευράς του, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι το ζητούμενο των εκλογών είναι μια σταθερή κ συνεκτική Κυβέρνηση 4ετίας. «Η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ,είναι η καλύτερη εγγύηση» έγραψε στο Twitter.

Σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε η Ραχήλ Μακρή, εκφράζοντας τη στήριξή της στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και εκτιμώντας ότι το ευρώ θα πεθάνει μόνο του σε λίγα χρόνια, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

Η κ. Μακρή εξέφρασε την άποψη πως «οι εκλογές έγιναν για να φύγουν οι ενοχλητικοί βουλευτές και ήταν ένας τρόπος για να απαλλαγούν από την Ζωή Κωνσταντοπούλου».

«Ποτέ δεν είχαμε ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις ως κοινοβουλευτική ομάδα. Ότι μαθαίναμε, το μαθαίναμε από τα ΜΜΕ. Είμαι 3 χρόνια βουλευτής και τέτοια φίμωση βουλευτών δεν έχω ξαναδεί. Ούτε επί Σαμαρά δεν είχαν γίνει αυτά», πρόσθεσε η κ. Μακρή.

«Πρέπει να υπάρξει ευρύ μέτωπο συμμετοχής. Το όχι είναι όλου του λαού απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αναγκάστηκε λέει από τους κακούς βουλευτές να παραιτηθεί. Αυτό που είχε χάσει δεν ήταν η πλειοψηφία αλλά η λαϊκή νομιμοποίηση», είπε αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα. Παράλληλα, τόνισε ότι «έτσι κι αλλιώς είμαι εκτός ψηφοδελτίων ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να μου έλεγαν δεν θα δεχόμουν με την πολιτική που έχει ακολουθηθεί. Είμαι σε επαφές και με άλλες δυνάμεις και εξωκοινοβουλευτικές».

Δημοφιλή