Τα πιο διάσημα ανθρωποκυνηγητά στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία

Τα πιο διάσημα ανθρωποκυνηγητά στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία
Che Guevara
Che Guevara
Don Carl Steffen via Getty Images

Σε όλη την ανθρώπινη ιστορία και ειδικά εν μέσω πολέμων και αναταραχών δεν ήταν λίγες οι φορές που ο στρατός αναζητούσε ανθρώπους που θεωρούσε επικίνδυνους για το κράτος και τη δημόσια ασφάλεια. Οι περιπτώσεις που ακολουθούν, όπως τις περιγράφει το Business Insider, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ανθρώπων που καταζητούνταν για πολύ καιρό, και κατάφεραν να βρεθούν μετά από χρόνιο ανθρωποκυνηγητό.

1. Francisco Pancho Villa

Από τις 15 Μαρτίου του 1916 έως και τις 12 Ιανουαρίου του 1917, ο αμερικανικός στρατός προσπαθούσε να βρει τα ίχνη του Pancho Villa και των αντρών του στο Μεξικό, αφού είχαν σκοτώσει 18 άντρες στο Νέο Μεξικό. Αν και κατάφεραν να βρουν τους άντρες του, απέτυχαν να πιάσουν τον ίδιο.

2. Osama Bin Laden

Η πιο πρόσφατη περίπτωση στη λίστα αυτή και μάλλον ο πιο καταζητούμενος από όλους είναι ο Osama Bin Laden, ο άνθρωπος πίσω από την al-Qaeda και το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου που σκόρπισε τον θάνατο στους δρόμους της Νέας Υόρκης. Τελικά βρέθηκε από τον αμερικανικό στρατό στο Πακιστάν το 2011 όπου και σκοτώθηκε.

3. Isoroku Yamamoto

Στις 14 Απριλίου 1943, το αμερικανικό ναυτικό πληροφορήθηκε ότι ο αρχιτέκτονας του Pearl Harbor, Isoroku Yamamoto έκανε έλεγχο στις στρατιωτικές βάσεις στα Νησιά του Σολομώντα και θα έμπαινε σε μία πτήση που θα έφτανε πολύ κοντά στις αμερικανικές βάσεις. Με εντολή του τότε προέδρου, Franklin Roosevelt, απογειώθηκαν 18 αεροσκάφη τα οποία κατάφεραν να αναχαιτίσουν το αεροσκάφος του Ιάπωνα ναυάρχου. Το πτώμα του βρέθηκε την επόμενη ημέρα.

Ήταν ένας από τους πιο επικίνδυνους Ινδιάνους ηγέτες, ο οποίος ήθελε να ζήσει με τους δικούς του κανόνες. Το 1877 τον ανάγκασαν να ζήσει στην Αριζόνα, αλλά εκείνος το έσκασε τον Μάιο του 1885. Αμέσως ξεκίνησε ένα ανθρωποκυνηγητό με 5.000 στρατιώτες να τον αναζητούν μάταια για 3 μήνες. Τελικά, παραδόθηκε μόνος του, προκειμένου να καταφέρει να δει και πάλι την οικογένειά του στην Φλόριντα.

5. Ernest "Che" Guevara

Ο διάσημος Αργεντινός επαναστάτης ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της αμερικανικής κυβέρνησης. Σκοτώθηκε στις 9 Οκτωβρίου του 1967.

6. Saddam Hussein

Το ανθρωποκυνηγητό του δικτάτορα του κράτησε πολλούς μήνες. Όταν τελικά τον εντόπισαν οι αμερικανοί στρατιώτες δεν ήταν σε κάποιο κρυμμένο παλάτι, αλλά σε μία τρύπα μέσα στην γη, όπου είχε μαζί του ένα Καλάσνικοφ, 750.000 δολάρια και λίγη σοκολάτα.

7. Manuel Antonio Noriega

Το ανθρωποκυνηγητό για τον Παναμέζο Στρατηγό Manuel Noriega και πολλούς από τους συνεργάτες του είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δίκαιος Σκοπός».

Η πρώτη επίθεση που έγινε στις 20 Δεκεμβρίου του 1989, κατάφερε να πλήξει τις Ειδικές Δυνάμεις του Παναμά, αλλά ο Noriega διέφυγε. Το κυνηγητό συνεχίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα, όταν ο δικτάτορας ζήτησε άσυλο από την πρεσβεία του Βατικανό στον Παναμά. Κάτω από την καθοδήγηση του πάπα, ο πρέσβης είπε στον Noriega ότι το Βατικανό δεν μπορεί να το παράσχει πολιτικό άσυλο ή να εξασφαλίσει την ασφάλειά του. Ο Noriega παραδόθηκε στις αμερικανικές αρχές στις 2 Ιανουαρίου 1970.

Δημοφιλή