Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο της Άγκυρας με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Πάρκο Γκιουβέν, στην περιοχή Κιζιλάι στο κέντρο της Άγκυρας, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη έκρηξη που λαμβάνει χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογκλου, ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 34 ενώ οι τραυματίες τουλάχιστον τους 125. Εξ αυτών οι 19 σε σοβαρή κατάσταση Έκανε επίσης λόγο για τουλάχιστον δύο δράστες, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι νεκροί.

Ενδεικτικό της σφοδρότητας της έκρηξης είναι το γεγονός ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ οι υπόλοιποι υπέκυψαν κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε 10 νοσοκομεία της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Εφκάν Αλά ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ότι το όνομα της οργάνωσης που είναι υπεύθυνη γι΄αυτήν θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα, κάτι που αναμένεται να γίνει την Δευτέρα.

Σύμφωνα με τη Hurriyet η έκρηξη σημειώθηκε στις 6.45 το απόγευμα. Πολλά οχήματα τυλίχθηκαν στις φλόγες, καθώς το παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε στάση λεωφορείου, όπου βρίσκονταν περίπου 10 λεωφορεία. Η πλατεία του Κιζιλάι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και από εκεί περνούν πολλές γραμμές λεωφορείων, ενώ υπάρχει και σταθμός του μετρό. Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται κοντά στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, πυρά ακούστηκαν μετά την έκρηξη, ενώ ασθενοφόρα έσπευσαν στο σημείο. Οι αρχές κάνουν λόγο για τρομοκρατική επίθεση από Κούρδο μαχητή του PKK ή συνδεόμενης οργάνωσης.

Ερντογάν: Οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας κατά της τρομοκρατίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενισχύουν την αποφασιστικότητα της χώρας του κατά της τρομοκρατίας. «Το τουρκικό κράτος δεν θα υποχωρήσει ποτέ στο δικαίωμά του να υπερασπισθεί τον εαυτό του και τους πολίτες του», είπε.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις που χάνουν τη μάχη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας βάζουν ως στόχο αθώους πολίτες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι κατά το τελευταίο διάστημα η Τουρκία έχει γίνει στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων εξαιτίας της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

Απαγορεύτηκε η πρόσβαση σε Facebook και Twitter

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ενώ, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση στη μετάδοση εικόνων από το σημείο και τους νεκρούς.

Το Δικαστήριο της Άγκυρας ωστόσο διέταξε επίσης την απαγόρευση πρόσβασης στο Facebook, στο Twitter και σε άλλα social media, μετά την ανάρτηση οπτικού υλικού από το σημείο της βομβιστικής επίθεσης. Πολλοί χρήστες ανέφεραν δυσκολία πρόσβασης στις ιστοσελίδες. Υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές είχαν αποκλείσει και πέρυσι την πρόσβαση στο Twitter, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις.

Προειδοποίηση από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα δύο ημέρες πριν

Την Παρασκευή η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προειδοποιούσε για κίνδυνο τρομοκρατικής ενέργειας. Έκανε λόγο για «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» στην Αγκυρα με στόχο «κτίρια της τουρκικής κυβέρνησης και άλλα κτίρια» στην περιοχή Μπαχτσελίεβλερ, όπου πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη επίθεση και κοντά στον τόπο της σημερινής επίθεσης.

Πρόκειται για την τρίτη μεγάλη έκρηξη που λαμβάνει χώρα στην τουρκική πρωτεύουσα από τον Οκτώβριο του 2015. Ειδικότερα, στις 10 Οκτωβρίου μια επίθεση, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, είχε αφήσει πίσω της 103 νεκρούς. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, μετά από έκρηξη σε παγιδευμένο όχημα, σκοτώθηκαν 29 άτομα και τραυματίστηκαν 81 άτομα.

Ισχυρή έκρηξη στην Άγκυρα

Δημοφιλή