Χάσατε το κίνητρο για την γυμναστική; 7 τρόποι για να φορέσετε και πάλι τα αθλητικά σας

Χάσατε το κίνητρο για την γυμναστική; 7 τρόποι για να φορέσετε και πάλι τα αθλητικά σας
Woman resting between poses in yoga class in studio
Thomas Barwick via Getty Images
Woman resting between poses in yoga class in studio

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι πρέπει να κάνουμε περίπου 150 λεπτά γυμναστική την εβδομάδα, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που το τηρούν.

Είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς το κίνητρό του ζωντανό όσον αφορά τη σωματική άσκηση. Όσοι δεν γυμνάζονται νιώθουν ότι δεν έχουν αρκετό χρόνο ή ότι είναι πολύ κουρασμένοι για να το κάνουν, όπως ανέφερε έρευνα. Επιπλέον, πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν ως δικαιολογία το γεγονός ότι το γυμναστήριο είναι ακριβό ή δεν έχουν παρέα για να πάνε.

Ακόμα, κι αν έχετε τους πόρους για να πληρώσετε τη συνδρομή στο γυμναστήριο, έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι πληρώνουν την συνδρομή, αλλά δεν πηγαίνουν. Σας θυμίζει κάτι αυτό;

Εάν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και ψάχνετε κίνητρο για να συνεχίσετε ή να ξεκινήσετε σωματική άσκηση οι παρακάτω επιστημονικοί τρόποι να διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας θα σας βοηθήσουν σίγουρα.

1. Θυμηθείτε τη μία φορά στη ζωή σας που κάνατε γυμναστική και περάσατε καλά

Οι ευχάριστες σκέψεις θα σας βοηθήσουν να γυμνάζεστε περισσότερο. Έρευνα που έγινε το 2014, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στους οποίους ζητήθηκε να φέρουν στη μνήμη τους θετικές σκέψεις σχετικά με τη γυμναστική ήταν πιο πιθανό να γυμναστούν την επόμενη εβδομάδα, από εκείνους που είτε δεν σκέφτονταν τίποτα, είτε έκαναν αρνητικές σκέψεις.

2. Ζητήστε βοήθεια από έναν φίλο

Έρευνες έχουν δείτε ότι το να έχει κανείς έναν φίλο ή το άλλο του μισό για συμπαράσταση στη γυμναστική δίνει κίνητρο για να συνεχίσει.

3. Κάντε μία λίστα με μουσική

Οι γυναίκες που ακούν την αγαπημένη τους μουσική ενώ τρέχουν, διανύουν μεγαλύτερη απόσταση από εκείνες που ακούνε άλλη μουσική ή καθόλου μουσική. Αυτό διαπίστωσε έρευνα που έγινε το 2015. Αν και η λίστα με τη μουσική δεν έκανε διαφορά στους άντρες συμμετέχοντες, είχε αποτελέσματα στις γυναίκες.

4. Συνειδητοποιήστε ότι δεν έχει να κάνει με την προδιάθεση ή τη βιολογία

Έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση βάρους μπορεί να καθορίζεται έως ένα βαθμό από τη βιολογία, αλλά όσοι το πιστεύουν είναι εκείνοι που γυμνάζονται λιγότερο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι εκείνοι που πιστεύουν ότι η υγεία τους δεν είναι στα χέρια τους, κάνουν λιγότερη προσπάθεια να βελτιωθούν. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία ότι οι υγιείς συμπεριφορές όπως είναι η άσκηση και το υγιεινό φαγητό, αλλάζουν τον τρόπο που επιδρούν τα γονίδια.

5. Επικεντρωθείτε περισσότερο στην πρόοδο και όχι στο αποτέλεσμα

Για κάποιους, το καλοκαίρι ή ένας γάμος είναι αρκετό κίνητρο για να κάνουν γυμναστική, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό του είδους το κίνητρο εύκολα «ξεφτίζει».

Αντί να επικεντρώνεστε σε αποτελέσματα όπως να χωρέσετε στο παλιό σας τζιν ή να χάσετε συγκεκριμένο βάρος, θέστε στόχους σχετικά με την πρόοδο της σωματικής άσκησης, όπως να τρέξετε λίγο παραπάνω ή να κάνετε μία επιπλέον επανάληψη. Έρευνα που έγινε το 2011 διαπίστωσε ότι όσοι θέτουν στόχους σχετικά με την πρόοδό τους στη γυμναστική, την απολαμβάνουν περισσότερο και έχουν χαμηλότερα επίπεδα πίεσης ή έντασης. Επιπλέον, διατηρούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το ενδιαφέρον τους για τη γυμναστική.

6. Χρησιμοποιήστε σωστά την επιμονή σας και τη θέλησή σας

Ο ψυχολόγος Roy Baumeister τονίζει ότι είναι πιο δύσκολο να έχει κανείς θέληση αφού έχει πάρει πολλές αποφάσεις ή έχει ακούσει μία ομιλία, οπότε καλύτερα να αποφύγετε να πάτε μετά από δραστηριότητες που σας έχουν «αδειάσει» όλη τη δύναμη θέλησής σας.

7. Βρείτε κάτι στο σώμα σας που σας αρέσει

Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο πιθανό να γυμναστείτε αν αντιμετωπίζετε το σώμα σας θετικά. Έρευνα που έγινε το 2014, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν θετική άποψη για το σώμα τους γυμνάζονταν συχνότερα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.