Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου

Η HuffPost Greece Agenda σας βοηθάει να αρχίσετε την ημέρα σας με τις βασικές ειδήσεις που χρειάζεται να γνωρίζετε:

1. Ο Τσίπρας στον ΟΗΕ αναζητώντας συμμαχίες

Ρότα για Νέα Υόρκη έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα κεντρικά θέματα της Συνόδου θα είναι η προσφυγική κρίση αλλά και η πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει ως στόχο να αναζητήσει συμμαχίες και για τα εν οίκω, δηλαδή το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

2. Κρίσιμο 10ημερο και για το Κυπριακό

Δεκαήμερο εντατικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό θα λάβει επίσης χώρα στο περιθώριο της Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης πραγματοποιεί σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

3. Ένα περίεργο περιστατικό στη Νέα Υόρκη

Μένουμε στην Νέα Υόρκη, όπου χθες έγινε γνωστό ένα περίεργο περιστατικό. Δύο δημοσιογράφοι, του Star και του Alpha, συνελήφθησαν. Ο λόγος; Παρακολουθούσαν μεταμφιεσμένοι (με γυαλιά, περούκα και καπέλο) τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Επίσης πλαστογράφησαν την υπογραφή στενού συνεργάτη του κ. Παππά και χρέωσαν ότι είχαν παραγγείλει στο καφέ. Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό του απίστευτου περιστατικού.

4. Μητσοτάκης: Πρέπει να πάμε σε εκλογές

Μεταφερόμαστε στην Θεσσαλονίκη και στην ΔΕΘ όπου χθες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέθεσε την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου. Ζήτησε εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ότι οι εκλογές έχουν κόστος, αλλά αυτό «είναι πολύ μικρό απέναντι στην τεράστια ζημιά» που κάνει η παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία. Δεν βιάζεται ο ίδιος για εκλογές, αλλά το 85% των πολιτών, σημείωσε. Χαρακτήρισε δε την παρούσα κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο, αναφέροντας ότι δεν είναι μόνο ανίκανη να φέρει ανάκαμψη στην οικονομία, αλλά και ότι υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς. Παράλληλα, σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, είπε ότι και αυτοδύναμο να είναι το κόμμα, η ΝΔ θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία.

5. Αρχίζουν δύο δίκες: Για τον εμπρησμό της Marfin και για τα δάνεια του ΤΤ

Δύο δίκες αρχίζουν σήμερα. Η μία είναι για τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin στη Σταδίου που κόστισε την ζωή τριών υπαλλήλων και για την βομβιστική επίθεση στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, επιθέσεις που είχαν γίνει κατά την διάρκεια συλλαλητηρίου για το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Η άλλη αφορά στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ενώπιον του Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καλούνται να λογοδοτήσουν συνολικά 35 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Άγγελος Φιλιππίδης , στελέχη της τράπεζας, επιχειρηματίες κ.ά.

Δημοφιλή