Ο Τσίπρας στον ΟΗΕ αναζητώντας συμμαχίες. Τα σημαντικά ραντεβού

Ο Τσίπρας στον ΟΗΕ αναζητώντας συμμαχίες. Τα σημαντικά ραντεβού
Menelaos Myrillas / SOOC

Ρότα για Νέα Υόρκη έβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τα κεντρικά θέματα της Συνόδου θα είναι η προσφυγική κρίση αλλά και η πολιτική της βιώσιμης ανάπτυξης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο η ελληνική πλευρά έχει ως στόχο να αναζητήσει συμμαχίες και για τα εν οίκω, δηλαδή το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μια πρώτη γεύση των διεκδικήσεων της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε την Παρασκευή και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον με τον ειδικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα για θέματα διεθνούς πολιτικής και τον υφυπουργό Οικονομίας. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων» τόνισε. Το ταξίδι του υπουργού Επικρατείας στη Νέα Υόρκη λειτούργησε άλλωστε και ως προπομπός της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα.

Τα σημαντικά ραντεβού

Μεγάλης σημασίας κρίνεται επίσης και η προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή δε που παρατηρείται κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό αλλά και στασιμότητα στην εφαρμογή της συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

Παράλληλα θα συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν το Προσφυγικό, το Κυπριακό και τα άλλα κρίσιμα ζητήματα.

Δεν αποκλείεται επίσης να έχει συναντήσεις εκτός προγράμματος με Αμερικανούς αξιωματούχους, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί το ζήτημα του χρέους και η στάση του ΔΝΤ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα Τσίπρα Νέα Υόρκη

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση από Αθήνα προς Νέα Υόρκη

Άφιξη στη Νέα Υόρκη

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου

08:30-19:30 (κατά προσέγγιση) Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας

12:00-13:00 Ομιλία του Πρωθυπουργού

15:00-16:30 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών-μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας:#Global compact for responsibility-sharing for refugees; respect for international law

Ομιλία του Πρωθυπουργού

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου

08:00-08:30 Δεξίωση Υποδοχής από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων

08:30-09:00 Εκδήλωση Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης και του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την 1η επέτειο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

09:00-11:00 Έναρξη της Γενικής Συζήτησης της 71ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

13:15-15:00 Παράθεση επίσημου γεύματος από Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τιμήν των Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών

15:30-18:30 Σύνοδος των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Ομιλία του Πρωθυπουργού

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου

16:30-17:15 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου

11:00-12:00 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Aμερικής Δημήτριο

18:30-18:40 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι-Mουν

19:00 (κατά προσέγγιση) Ομιλία του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου

Αναχώρηση από Νέα Υόρκη προς Βιέννη. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής ηγετών από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέμα το Προσφυγικό, την οποία συγκαλεί ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Σημειώσεις: Όλες οι ώρες αναγράφονται σε τοπική ώρα Νέας Υόρκης (-7 ώρες από την ώρα Ελλάδας).

Το πρόγραμμα ενδέχεται να συμπληρωθεί ή να επικαιροποιηθεί.

Δημοφιλή