Μητσοτάκης: Πρέπει να πάμε σε εκλογές. Έχουν κόστος, αλλά η παραμονή της κυβέρνησης είναι πιο ακριβή

Μητσοτάκης: Πρέπει να πάμε σε εκλογές. Έχουν κόστος, αλλά η παραμονή της κυβέρνησης είναι πιο ακριβή
SOOC

Προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ, τονίζοντας ότι οι εκλογές έχουν κόστος, αλλά αυτό «είναι πολύ μικρό απέναντι στην τεράστια ζημιά» που κάνει η παραμονή της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξουσία. Δεν βιάζεται ο ίδιος για εκλογές, αλλά το 85% των πολιτών, σημείωσε.

Χαρακτήρισε την παρούσα κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο, αναφέροντας ότι δεν είναι μόνο ανίκανη να φέρει ανάκαμψη στην οικονομία, αλλά και ότι υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς θεσμούς. Παράλληλα, σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, είπε ότι και αυτοδύναμο να είναι το κόμμα, η ΝΔ θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία.

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, έκανε λόγο για έναν διαγωνισμό που «έχει ήδη απαξιωθεί στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ έχει εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά. Ακόμη, πρόσθεσε ότι «εγείρονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές εκπέσει, η άδεια θα πάει στον επόμενο, ο πρόεδρος της ΝΔ διερωτήθηκε εάν δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες από την αρμόδια επιτροπή, «που μας βεβαίωσε ότι μπορούν να καλύψουν το τίμημα της άδειας;».

«Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια», κάνοντας λόγο για «γελοιότητες» όσον αφορά στις σχετικές αποκαλύψεις, ενώ επέμεινε να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι υπερθεματιστές.

Όπως συμπλήρωσε, ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και η αρμοδιότητα θα επιστρέψει στο ΕΣΡ. «Δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια που θα εκπέμπουν στη χώρα. Θέλουμε πολυφωνία, περισσότερα κανάλια και εργαζόμενους, δεν θέλουμε ολιγοπώλιο στα ΜΜΕ, που έχει μέσα του από μόνος του το σπέρμα της διαπλοκής».

«Πρέπει επιτέλους να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν θέλω μια Ελλάδα απέραντο δικαστήριο για το χθες. Θέλω την Ελλάδα ένα φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο. Καλώ τους πολίτες να κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι. Να αφήσουμε τον διχαστικό λόγο, Τον αναπαράγει η κυβέρνηση» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Τσίπρα περί «σύλληψης», είπε ότι δεν θα μπει στο «άγονο παιχνίδι» του δηλητηριασμού της πολιτικής ζωής, προσθέτοντας ότι «ζητώ από τους πολίτες να συγκρίνουν την παρουσία του κ Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη με τη δική μου», ενώ τόνισε ότι «δεν είναι και πολύ υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για τη σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνεχίζοντας τα «πυρά» κατά της «αναξιόπιστης και αναποτελεσματικής» κυβέρνησης, είπε ότι οι επενδυτές δεν έρχονται επειδή τους τρομάζει ο κ. Τσίπρας, για τον οποίο είναι πως «αλληθωρίζει» προς συγκεκριμένες συντεχνίες.

Για το «άβατο» των Εξαρχείων είπε πως η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάκαμψης. «Με την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ καλύτερη από σήμερα. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Η κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να συγκρουστεί με τους διάφορους μπαχαλάκηδες... Η πολιτική βούληση υπάρχει και είναι μη διαπραγματεύσιμη. Ο νόμος και η τάξη θα αποκατασταθούν».

Για την Attica Bank, έκανε λόγο για μια « πολύ πονεμένη ιστορία», καθώς «όλα όσα μαθαίνουμε τελευταία μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι στο επίκεντρο συναλλαγών που πρέπει να ελεγχθούν. Το πόρισμα πρέπει να δοθεί όχι μόνο στον εισαγγελέα και στη δημοσιότητα». Χαρακτήρισε αδιανόητο μια τράπεζα ίσως φιλική στην κυβέρνηση να δίνει δάνεια όχι με τραπεζικά κριτήρια, ενώ τόνισε πως περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του τον κ. Στουρνάρα.

Ερωτηθείς για τον αφελληνισμό των τραπεζών απάντησε πως υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και του Γιάνη Βαρουφάκη. Όπως πάντως υπογράμμισε, αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα τι θα γίνει.

Σχετικά με το πρόγραμμά του, σημείωσε πως είναι απολύτως εφαρμόσιμο. «Είπα όμως ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση να διαπραγματευτούμε με τους εταίρους το ύψος των πλεονασμάτων. Πιστεύουμε ότι μπορούμε γιατί είμαστε αξιόπιστοι. Μπορούμε να τους πείσουμε», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Μητσοτάκης, είπε ότι ενώ ο κ. Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα, καθυστέρησε 8 μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με αποτέλεσμα τον κόφτη.Υπάρχουν 2,8 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμα εκταμιευθεί λόγω των καθυστερήσεων, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το χρέος είπε ότι πράγματι χρειάζεται διευθέτηση αλλά να προηγηθούν άλλα πράγματα, ενώ ερωτηθείς εάν θα καθόταν στο ίδιο τραπέζι με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διευθέτηση του, απάντησε θετικά.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν επιτρέπει φωνές και ξενοφοβίας και ρατσισμού στη ΝΔ. Από εκεί και πέρα, τόνισε ότι αν δεν υπάρχει οργάνωση, τότε δημιουργείται κενό που καλύπτει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.

Σε ό,τι αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο κ. Τσίπρας μετέτρεψε ένα τόσο σοβαρό θέμα σε επικοινωνιακή φιέστα και επανέλαβε ότι πάγια θέση της ΝΔ είναι πως το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά τη βουλή και εκεί πρέπει να ανοίξει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε επίσης ότι «η ΝΔ θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο» σημειώνοντας ότι ο ίδιος ήταν διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα για τις αλλαγές ακόμα και για το μπόνους, και σημείωσε ότι ο κ. Τσιίπρας επέλεξε τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Επανέλαβε δε, πως ως κυβέρνηση και με αυτοδυναμία θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες.

Διαβάστε επίσης:

Δημοφιλή