Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις μπήκαν στη Μοσούλη. Σκληρή αντίσταση προβάλουν οι τζιχαντιστές

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις μπήκαν στη Μοσούλη. Σκληρή αντίσταση προβάλουν οι τζιχαντιστές
A man rides his bike on a street as smoke rises from burning oil fields in Qayara, some 50 kilometers south of Mosul, Iraq, Monday, Oct. 31, 2016. For two weeks, Iraqi forces and their Kurdish allies, Sunni tribesmen and Shiite militias have been converging on Mosul from multiple directions to drive Islamic State militants from Iraq's second largest city. (AP Photo/Felipe Dana)
A man rides his bike on a street as smoke rises from burning oil fields in Qayara, some 50 kilometers south of Mosul, Iraq, Monday, Oct. 31, 2016. For two weeks, Iraqi forces and their Kurdish allies, Sunni tribesmen and Shiite militias have been converging on Mosul from multiple directions to drive Islamic State militants from Iraq's second largest city. (AP Photo/Felipe Dana)
ASSOCIATED PRESS

Οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις για πρώτη φορά μπήκαν στη Μοσούλη σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από τα βόρεια της πόλης.

Οι μονάδες των επίλεκτων αντιτρομοκρατικών δυνάμεων κατέλαβαν τον τηλεοπτικό σταθμό της Μοσούλης ο οποίος ήταν στον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ωστόσο δημοσιογράφος του BBC που βρίσκεται στο σημείο δήλωσε ότι οι τζιχαντιστές προβάλουν ισχυρή αντίσταση.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ δήλωσε ότι στη Μοσούλη βρίσκονται περίπου 3.000 με 5.000 ένοπλοι τζιχαντιστές και υπογράμμισε ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν ή να πεθάνουν.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταλάβει εκατοντάδες χιλιόμετρα γης κατά την προέλαση του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της Μοσούλης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, Σααντ Μοέν.

Οι ιρακινοί στρατιώτες εξόντωσαν 778 τζιχαντιστές του ΙΚ στον «νότιο άξονα», ενώ αεροσκάφη της ιρακινής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις του ΙΚ, σκοτώνοντας 375 τζιχαντιστές, τόνισε ο Μόεν, σύμφωνα με ιρακινά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε πως η επιχείρηση έχει οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανακατάληψη εδαφών έκτασης 1.440 χλμ στην επαρχία της Νινευής.

Ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων που υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσφέρει βοήθεια στις ιρακινές δυνάμεις, ανέφερε σήμερα ότι σκότωσε επιπλέον 149 μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Όσον αφορά στην επιχείρηση. Οι ειδικές δυνάμεις εισέδυσαν στη Μοσούλη από ανατολάς, λαμβάνοντας θέσεις στη συνοικία Τζουντάιντατ αλ Μούφτι, σύμφωνα με το κέντρο διοίκησης του ιρακινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή ξεκινάει η αληθινή απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης», ανακοίνωσε ο στρατηγός Τάλεμπ Σεγάτι αλ Κενάνι, διοικητής της ιρακινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

«Ο τελικός στόχος μας» είναι η πλήρης «απελευθέρωση» της Μοσούλης, πρόσθεσε ο ιρακινός αξιωματικός, που μίλησε από την κοινότητα Κογκτζάλι, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη Μοσούλη και επίσης ανακαταλήφθηκε από τις ιρακινές δυνάμεις σήμερα.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι μαχητές του ΙΚ —εκτιμάται από τους Αμερικανούς ότι αριθμούν από 3.000 ως 5.000 στη Μοσούλη— θα συνεχίσουν μέχρις εσχάτων τη μάχη για να κρατήσουν το προπύργιό τους, όπου ο ηγέτης τους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακήρυξε το 2014 τη δημιουργία του «χαλιφάτου» στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που είχαν κατακτήσει.

Μπαίνοντας στη Μοσούλη, οι ειδικές δυνάμεις αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των δεκάδων χιλιάδων ανδρών οι οποίοι συγκλίνουν στην πόλη από τον βορρά και από τον νότο, με την υποστήριξη των αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Στο ανατολικό και στο βόρειο τμήμα της πόλης, οι Κούρδοι Πεσμεργκά εδραιώνουν τις θέσεις τους σε χωριά που πρόσφατα αποσπάστηκαν από το ΙΚ. Στον νότο, δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης συνεχίζουν να προελαύνουν, αλλά παραμένουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη Μοσούλη.

Δύο εβδομάδες αφού οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από εδάφους και αέρος από τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την ανάκτηση της Μοσούλης από το ISIS, έχουν εκκαθαρίσει δεκάδες χωριά και πόλεις στην πεδιάδα της Νινευή και προελαύνουν κατά μήκος του Τίγρη από τον νότο.

Αλλά οι μάχες μέσα στην ίδια την πόλη, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ, με 1,5 εκατ. κατοίκους, θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του τακτικού στρατού, ελίτ αντιτρομοκρατικές μονάδες, η αστυνομία, Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά και σιιτικές πολιτοφυλακές, είναι η πιο πολύπλοκη από την αμερικανική εισβολή του 2003, που έριξε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως η επίθεση στη Μοσούλη θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και πιθανή έξοδο προσφύγων εάν οι άμαχοι εντός της πόλης προσπαθήσουν να διαφύγουν, με το χειρότερο σενάριο να περιλαμβάνει έξοδο μέχρι και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασανί, δήλωσε πως μαχητές του ISIS σκότωσαν 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη το Σάββατο και έριξαν τα πτώματα στον Τίγρη, επικαλούμενη αναφορές από το θέατρο επιχειρήσεων.

Το ISIS επίσης προσπάθησε να μεταφέρει περίπου 25.000 αμάχους από το Χαμάμ αλ Αλίλ, πόλη νότια της Μοσούλης, με φορτηγά και λεωφορεία τα ξημερώματα της Δευτέρας, πιθανότατα για χρήση ως «ανθρώπινες ασπίδες», προς υπεράσπιση θέσεων των τζιχαντιστών, είπε. Τα περισσότερα από τα φορτηγά γύρισαν πίσω λόγω της πίεσης από αεροσκάφη που περιπολούσαν στους ουρανούς, αλλά κάποια κατέφθασαν στο Αμπουσαΐφ, 15 χλμ βόρεια του Χαμάμ αλ Αλίλ, όπως είπε.

(Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή