Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, οι διαρροές, τα εμπόδια και τα χρονοδιαγράμματα

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, οι διαρροές, τα εμπόδια και τα χρονοδιαγράμματα
sooc

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους δανειστές επιθυμεί να διατηρήσει η κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια εξεύρεσης κοινού τόπου στη διαπραγμάτευση αν και το τοπίο που έχει δημιουργηθεί είναι τουλάχιστον ομιχλώδες, στο οικονομικό επιτελείο συνεχίζουν να εμφανίζονται αισιόδοξοι στην πιθανότητα εξεύρεσης λύσης το επόμενο διάστημα.

Οι επόμενες ημέρες θα επιχειρηθεί να ενταθούν οι διαβουλεύσεις με στόχο να μην χαθεί η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 9 Φεβρουαρίου. Αν και όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη οριστικές αποφάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ δεν αναμένονται ούτε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 6 Φεβρουαρίου είναι εφικτό το επόμενο διάστημα να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.

«Οι ανταλλαγές προτάσεων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος στη HuffPost Greece, ενώ επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της λίστας μέτρων η οποία αναμένεται από την πλευρά των θεσμών αναφέρει «οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος επαφών σε όλα τα επίπεδα».

Ωστόσο, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι όποια και αν είναι η τελική συμφωνία, αυτή δεν μπορεί να παραβιάζει το Σύνταγμα, ενώ θα πρέπει να συνοδεύεται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά των δανειστών, για το χρέος οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη σωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Δεδομένο είναι ότι την υπόθεση περιπλέκουν οι «διαρροές» από όλες τις πλευρές. Είναι ενδεικτικό ότι δηλώσεις υπό το καθεστώς ανωνυμίας γίνονται καθημερινά πλέον και αφού για αρκετή ώρα αφεθούν στον «αέρα» προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα, στη συνέχεια διαψεύδονται μέχρι να γίνουν οι επόμενες.

Επίσης, δεδομένο θεωρείται ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο το περιεχόμενο της λίστας μέτρων τα οποία απαιτούν οι θεσμοί. Το ύψος των μέτρων δεν μπορεί να οριστεί με ακρίβεια, ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι όποια και αν είναι η κατάληξη δεν πρόκειται να ψηφιστούν από τώρα μέτρα για το 2019.

Αυτός όμως είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που δεν επιτρέπουν να βρεθεί λύση προκειμένου να επιστρέψουν οι θεσμοί και να επανεκκινήσει η αξιολόγηση με στόχο να κλείσουν όλα στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο χρόνος ωστόσο πιέζει ασφυκτικά. Παράγοντες που γνωρίζουν πολύ καλά τη λειτουργία των θεσμών, αναφέρουν ότι για να μη χαθεί το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου θα πρέπει οι επικεφαλής να βρεθούν στην Αθήνα περί τις 10 Φεβρουαρίου. Ο χρόνος που απομένει μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται οριακά ικανός για να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης (εφόσον υπάρχει πολιτική συμφωνία) και να γίνουν οι τεχνικές διεργασίες.

Άλλωστε και η κυβέρνηση μέσω κύκλων του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι «το 33% με 35% των συμφωνηθέντων έχει υλοποιηθεί, ενώ ένα 40% βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησής του και η υλοποίηση αυτών των συμφωνηθέντων είναι "θέμα ολίγων ημερών". Τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα αποτελούν τα "μεγάλα αγκάθια" καθώς αφορούν εργασιακά, δημοσιονομικά και ενεργειακά».

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι «πράγματι αυτά παραμένουν ως εκκρεμότητες πάνω στο τραπέζι» καθώς, όπως κατ' επανάληψη, έχει τονίσει ο υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, «όπως σε όλες οι διαπραγματεύσεις, τον τελευταίο καιρό, τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να είναι συμφωνημένα». Και αυτό διότι «διάφοροι παίκτες ρίχνουν στο τραπέζι διάφορα ζητήματα, αλλά δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα, μέχρι να δούμε το όλο πακέτο» και τονίζουν ότι «η συμφωνία σ' αυτά τα θέματα θα είναι προϊόν πολιτικής απόφασης, που θα επιλύσει γρήγορα και τις εκκρεμότητες».

Δημοφιλή