Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα με σκοπό να εγκατασταθούν στην Ελλάδα

Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα με σκοπό να εγκατασταθούν στην Ελλάδα
Amazing panorama from Acropolis to city of Athens, Attica, Greece
Amazing panorama from Acropolis to city of Athens, Attica, Greece
sjhaytov via Getty Images

Η εξασφάλιση «χρυσής βίζας» φαίνεται να είναι ο σκοπός πολλών Τούρκων που αγοράζουν ακίνητα στην Αθήνα, σκοπεύοντας να μετεγκατασταθούν στη χώρα μας, αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ομοεθνείς τους τους βοηθούν στις εν λόγω αγορές. Χαρακτηριστικά, δύο Τούρκοι, κάτοικοι Αθηνών (Έλα Αϊντογάν, Τζουνέιτ Γιουζάκ) λένε πως έχουν τους τελευταίους μήνες μεσολαβήσει μέσω της επιχείρησής τους για την πώληση 49 ακινήτων σε Τούρκους υπήκοους, ενώ μια άλλη γυναίκα από την Τουρκία (με συγγενείς στην Κωνσταντινούπολη) έχει πουλήσει 8 ακίνητα σε γνωστούς και φίλους μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Η ίδια, 50 ετών και επί μακρόν κάτοικος Αθήνας, λέει πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα πολλοί ήταν αυτοί που ήθελαν να φύγουν, λόγω ανησυχίας για την πορεία της γείτονος, με τις μαζικές διώξεις, την ισλαμοποίηση της παιδείας και γενικότερα την κατάσταση φόβου.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», βάσει του προγράμματος «χρυσής βίζας», με την αγορά ακινήτου αξίας 250.000 ευρώ παρέχεται άδεια παραμονής τόσο στη χώρα μας για όλο τον χρόνο όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για κάποιους μήνες κάθε χρόνο.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, από τα 57 σπίτια που έχουν πουληθεί με τη βοήθεια των τριών Τούρκων που μίλησαν στην «Καθημερινή»,«χρυσή βίζα» έχουν αποκτήσει οι ιδιοκτήτες 12 από αυτά, ενώ για τους υπόλοιπους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Βάσει επίσημων στοιχείων, ως και την 1η Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά για 49 ακίνητα που αντιστοιχούν σε 128 άδειες διαμονής στους Τούρκους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι αγόρασαν ακίνητα των 250.000 ευρώ, χωρίς να απουσιάζουν οι εξαιρέσεις, όπως η περίπτωση αγοράς του ακινήτου που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, αντί 850.000 ευρώ, ή άλλων που ψάχνουν ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας αντί ενός εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Έλα και τον Τζουνέιτ, αναφέρουν πως είναι ελάχιστα τα Σαββατοκύριακα που δεν υποδέχονται στο αεροδρόμιο κάποιον υποψήφιο αγοραστή, σημειώνοντας πως σχεδόν όλοι όσοι έρχονται φεύγουν με συμβόλαιο. «Κάθε δέκα ημέρες πάω στην Τουρκία και συναντάω και εκεί υποψήφιους αγοραστές. Από αυτούς μόνο το 25% τελικά έρχεται στην Αθήνα, και είναι οι αποφασισμένοι. Από τους υπόλοιπους, ένα μεγάλο ποσοστό θέλει, αλλά δεν μπορεί ακόμα» λέει ο Τζουνέιτ.

Δημοφιλή