Nα γιατί δεν πρέπει να κάνετε γυμναστική με άδειο στομάχι

Nα γιατί δεν πρέπει να κάνετε γυμναστική με άδειο στομάχι
Closeup side view of a late 20's woman getting ready to do barbell squats at the gym. Her coach is helping her with the weight and balancing. Backlit toned image.
gilaxia via Getty Images
Closeup side view of a late 20's woman getting ready to do barbell squats at the gym. Her coach is helping her with the weight and balancing. Backlit toned image.

Aν υπάρχει ένας χρυσός κανόνας τον οποίο μαθαίνουμε όλοι από την παιδική μας ηλικία είναι το να μην έχουμε φάει τίποτα τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάμε για κολύμβηση, διαφορετικά θα έρθει το τέλος του κόσμου. 'Η απλά θα πάθετε κράμπα.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται η άσκηση με άδειο στομάχι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Και σε αυτό το σημείο ίσως να σας λύθηκε η απορία γιατί όλοι εκείνοι οι αθλητικοί τύποι τρώνε μία μπανάνα νωρίς το πρωί πριν πάνε στο γυμναστήριο.

Στο σώμα σας δεν του αρέσει να λιμοκτονεί.

Όταν καίτε το λίπος γρήγορα, το σώμα σας μπαίνει σε μία κατάσταση «επιβίωσης» και ρυθμίζει τον μεταβολισμό ώστε να αντισταθμίσει οποιαδήποτε απώλεια ενέργειας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν κάποιος δεν τρώει συχνά, τα επίπεδα του μεταβολισμού πέφτουν, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναβάλετε την κατανάλωση τροφίμων μετά την προπόνησή σας.

Ναι στο φαγητό αλλά με...μέτρο

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η κατανάλωση μικρογευμάτων πριν από την προπόνηση μπορεί να καταστείλει την όρεξή σας περισσότερο από ό,τι αν δεν φάτε τίποτα. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έτρωγαν πριν από την προπόνηση αποδείχθηκε ότι έτρωγαν λιγότερο αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σχέση με όσους αθλούνταν χωρίς να έχουν καταναλώσει τροφή.

Μπορεί να καίτε το λάθος «πράγμα»

Η άσκηση με άδειο στομάχι μπορεί ορισμένες φορές να σας αναγκάσει να κάψετε και μύες μαζί με το λίπος. Σημειώνεται ότι το γλυκογόνο είναι το κυριότερο ενεργειακό υπόστρωμα που χρησιμοποιούν οι μύες κατά την άσκηση, οπότε η αναπλήρωσή του μέσω μίας σωστής διατροφής, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της αποκατάστασης.

Το φαγητό είναι καλό

Σε όλους μας αρέσει το φαγητό. Και κανείς δεν θέλει να πηγαίνει στο γυμναστήριο πεινασμένος. Ας το παραδεχτούμε: Όταν τρώμε έχουμε περισσότερη ενέργεια και συνεπώς προπονούμαστε σκληρότερα.

Πηγή: HT Lifehacker