Βομβιστική επίθεση σε συναυλία στο Μάντσεστερ με 22 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες με «άρωμα» τρομοκρατίας

Ο τρόμος επέστρεψε στη Βρετανία. Όσα γνωρίζουμε για την βομβιστική επίθεση. Στους 22 οι νεκροί, μεταξύ αυτών και παιδιά

Το φάντασμα της τρομοκρατίας πλανάται ξανά πάνω από την Ευρώπη με την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Μάντσεστερ της Αγγλίας να ξυπνά μνήμες από την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στο Bataclan στη Γαλλία και να ξύνει τις ανοιχτές ακόμη πληγές των Βρετανών που πριν από δύο ακριβώς μήνες βίωσαν μια ακόμη τρομακτική επίθεση στην «καρδιά» του Λονδίνου, έξω από το Κοινοβούλιο.

Το Ισλαμικό Κράτος -σύμφωνα τουλάχιστον με το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων που πρόσκειται στην τρομοκρατική οργάνωση- το μεσημέρι της Τρίτης ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση με τους 22 νεκρούς και τους 59 τραυματίες -εκ των οποίων 12 παιδιά- και όπως ανέφερε η επίθεση πραγματοποιήθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στη συναυλία στο στάδιο Manchester Arena. Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση. Να σημειωθεί πάντως ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το ΙΚ ευθύνεται για την επίθεση. «Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτή τη σχέση» είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών, καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης από την πρώτη στιγμή αναφέρονταν στην επίθεση ως «Η σφαγή του Μάντσεστερ» ενώ το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε πως ο δράστης έδρασε μόνος του και πέθανε κατά την ενεργοποίηση του εκρηκτικού μηχανισμού που σκόρπισε τον θάνατο. Αργά το απόγευμα της Τρίτης δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές το όνομα του υπόπτου για την επίθεση. Πρόκειται για τον Βρετανό, λιβυκής καταγωγής, Σαλμάν Αμπέντι.

Επίσης έχει συλληφθεί και ένας 23χρονος στο πλαίσιο των ερευνών.Όπως ανακοίνωσε αργά το μεσημέρι της Τρίτης η αστυνομία, εκτέλεσε δύο εντάλματα σύλληψης ένα στην περιοχή Whaley Range και ένα την Fallowfield, όπου έλαβε χώρα ελεγχόμενη έκρηξη.

Σε δηλώσεις της η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι ανέφερε μάλιστα πως η ταυτότητα του δράστη είναι γνωστή στις αρχές αλλά δεν θα δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα και συμπλήρωσε: «Γνωρίζουμε πως ένας τρομοκράτης που έδρασε μόνος ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό σε μια από τις εξόδους, επιλέγοντας εσκεμμένα το μέρος και την ώρα για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και νέοι... Είναι μια τρομερή και ανελέητη τρομοκρατική επίθεση».

Επιπλέον θωράκιση

Η ανησυχία στη Βρετανία είναι πλέον έκδηλη, με την αστυνομία του Λονδίνου να δηλώνει ότι θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις που θα γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα και θα αναπτύξει επιπλέον ένοπλους αστυνομικούς σε αθλητικές διοργανώσεις. «Αυτό περιλαμβάνει μικρότερες εκδηλώσεις όπου ενδεχομένως δεν θα υπήρχε αστυνομική παρουσία και τώρα θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή (και) μια αύξηση των ενόπλων και άοπλων αστυνομικών στις ορατές περιπολίες με στόχο να καθησυχάζουν τους πολίτες περιμετρικά σημαντικών χώρων εκδηλώσεων» προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.

Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Σαββατοκύριακου στο Γουέμπλεϊ και τον αγώνα ράγκμπι στο Τουίκενχαμ, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

Η αστυνομία για την επίθεση

Ανάλογες δηλώσεις με αυτές που έκανε η Μέι για την επίθεση στο μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της Ευρώπης, είχε κάνει και ο διοικητής της αστυνομίας, Ίαν Χόπκινς ενώ από την πρώτη στιγμή το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως «τρομοκρατικό χτύπημα». Οι διαρροές άλλωστε ξεκίνησαν νωρίς από αμερικανούς αξιωματούχους για θέματα ασφάλειας οι οποίοι παρακολουθούν την υπόθεση, και υποστήριζαν πως η επίθεση έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας, ενισχύοντας αρχικές υποψίες που υπήρχαν αφού η έκρηξη σημειώθηκε στην είσοδο του Manchester Arena-το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της Ευρώπης- κοντά στα εκδοτήρια εισιτηρίων και ενώ έβγαιναν οι θαμώνες.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε. «Ο δράστης (…) πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Σημειώνεται πως η νέα αυτή τρομοκρατική επίθεση, θύματα της οποίας είναι πολλά παιδιά, είναι η πιο αιματηρή στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες που εξαπέλυσαν μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς στο Λονδίνο.

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς καθώς η χώρα πηγαίνει σε πρόωρες κάλπες στις 8 Ιουνίου και ήδη υπάρχουν ερωτηματικά για το πως αυτή η πολύνεκρη επίθεση μπορεί να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα καθώς αν και οι Συντηρητικού προηγούνται, οι Εργατικοί μειώνουν διαρκώς τη διαφορά. Πάντως τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να αναστείλουν μέχρι νεωτέρας τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Ανάλογες αποφάσεις είχαν ληφθεί και όταν δολοφονήθηκε- παραμονές του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία- η βουλευτής των Εργατικών, Τζο Κοξ.

Η πιο δύσκολη νύχτα

Η έκρηξη σημειώθηκε περί τις 22:35 ώρα Βρετανίας στην είσοδο του Manchester Arena όπου βρισκόταν σε εξέλιξη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας της ποπ, Ariana Grande με περί τους 21.000 θαμώνες αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο της Ευρώπης .H έκρηξη σημειώθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην είσοδο του σταδίου.

Βάσει των επίσημων πλέον ανακοινώσεων της αστυνομίας οι νεκροί από την έκρηξη ανέρχονται στους 22 και σε τουλάχιστον 59 οι τραυματίες.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού και απελπισίας. Γονείς χωρίστηκαν από τα παιδιά τους τα οποία αναζητούσαν εναγωνίως, θαμώνες από προσπαθούσαν τρομαγμένοι και πανικόβλητοι να βγουν έξω από το στάδιο ενώ ο χώρος θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο όπως ανέφεραν οι τραυματιοφορείς. Μάλιστα υπήρξαν αναφορές πως τα θύματα έφεραν και τραύματα από καρφιά τα οποία εκτιμάται πως είχαν τοποθετηθεί γύρω από τον εκρηκτικό μηχανισμό, όπως συνηθίζεται σε βομβιστικές επιθέσεις.

Mάρτυρας ο οποίος παρακολουθούσε τη συναυλία είπε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη ενώ έφευγε από το στάδιο και που ακολούθησαν ουρλιαχτά και ποδοβολητό από χιλιάδες άτομα κάτι που φαίνεται και σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και δείχνει νέους να τρέχουν προς τα έξω.

«Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να φωνάζουν», είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. «Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

Η ανταπόκριση αρχών και χιλιάδων πολιτών

Στο σημείο έφθασαν τουλάχιστον 60 ασθενοφόρα και τα θύματα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Manchester Royal Ιnfirmary το οποίο έχει τεθεί υπό αστυνομική προστασία. Το δε τμήμα επειγόντων περιστατικών βρίσκεται υπό πλήρη αστυνομικό έλεγχο με μέλη του προσωπικού να δηλώνουν ότι έχει μετατραπεί σε «σκηνή εγκλήματος» σχολιάζοντας την αυξημένη παρουσία αστυνομικών και μελών της ειδικής ιατροδικαστικής υπηρεσίας που συλλέγουν στοιχεία για την έκρηξη.

Ήδη οι αρχές έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα τόσο των εκλιπόντων όσων και των ατόμων που νοσηλεύονται ενώ αστυνομία του Μάντσεστερ έδωσε στην δημοσιότητα ειδική τηλεφωνική γραμμή για τους συγγενείς και τους φίλους, όσων βρίσκονταν στο στάδιο, όπου έγινε η αιματηρή έκρηξη. Ο τηλεφωνικός αριθμός που δόθηκε στην δημοσιότητα είναι ο ακόλουθος: 0161 856 9400

Μεγάλη όμως ήταν και η κινητοποίηση των πολιτών στο Μάντσεστερ. Οι κάτοικοι προσφέρουν υπνοδωμάτια, τσάι, αλλά και μέσα μεταφοράς και δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν χρησιμοποιώντας το #roomformanchester στο Twitter. Δωρεάν μετακινήσεις όμως προσέφεραν και οδηγοί ταξί αφού ο σταθμός του μετρό Βικτόρια που βρίσκεται στην περιοχή έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη κι αναμένεται να παραμείνει κλειστός στη διάρκεια της ημέρας, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν στα κεντρικά σημεία της περιοχής, χωρίς να μπορούν να γυρίσουν στα σπίτια τους.

manchester 23 may 2017

Δημοφιλή