ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2016 13:32 EEST | Updated 17/07/2016 13:32 EEST

Σοκαριστικές μαρτυρίες 8 μήνες μετά για το τι έγινε στο Μπατακλάν. Βασανισμοί που δεν χωράει ο νους

ASSOCIATED PRESS
Riot police officers guard the Bataclan concert hall in Paris, Thursday, March 17, 2016. French lawmakers leading an investigation into the Nov. 13 attacks and some of the first responders at the Bataclan concert hall that night returned Thursday to re-enact the horror that left a total of 130 people dead across Paris. (AP Photo/Michel Euler)

Συγκλονιστικά στοιχεία έγιναν γνωστά αναφορικά με τη διπλή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε πριν από 8 μήνες στο Παρίσι και κατά την οποία 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 400 τραυματίσθηκαν.

Ειδικότερα η εξεταστική επιτροπή της γαλλικής εθνοσυνέλευσης έχει στη διάθεσή της μαρτυρία, την οποία φέρεται ότι συγκάλυψε η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο και έγινε γνωστή μόλις πριν μια εβδομάδα και σύμφωνα με την οποία οι τζιχαντιστές τρομοκράτες βασάνισαν άγρια τα θύματά τους πριν τα σκοτώσουν και μάλιστα βιντεοσκόπησαν τις πράξεις τους προκειμένου το Ισλαμικό Κράτος να χρησιμοποιήσει το υλικό για προπαγανδιστικούς λόγους.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα μεταδίδουν ότι η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε να αποτρέψει τη δημοσιοποίηση της βαρβαρότητας που επέδειξαν οι τζιχαντιστές στα θύματά τους ιδιαίτερα στο Μπατακλάν λέγοντας πως οι πληροφορίες για διαμελισμένα θύματα είναι απλά φήμες.

Σύμφωνα με την μαρτυρία που καταγράφηκε από την εξεταστική επιτροπή τον Μάρτιο κάποια από τα θύματα είχαν κακοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που κάποιοι από τους ειδικούς που επιθεώρησαν το χώρο αμέσως μετά το μακελειό, έβγαιναν έξω κλαίγοντας και κάνοντας εμετό από αυτά που αντίκρισαν.

Οι τζιχαντιστές φέρονται να έβγαλαν τα μάτια σε κάποια από τα θύματά τους, άλλους τους ξεκοίλιασαν, ενώ ορισμένα από τα θύματα βρέθηκαν με τους όρχεις τους στο στόμα. Κάποιες γυναίκες είχαν κακοποιηθεί και μαχαιρωθεί επανειλημμένα στα γεννητικά τους όργανα, άλλοι είχαν αποκεφαλιστεί.

Σε ένα σημείο της έκθεσης με τις απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις αναφέρονται τα εξής:

«Για την ενημέρωση της εξεταστικής επιτροπής...μπορείτε να μας πείτε πως μάθατε ότι σημειώθηκαν πράξεις βαρβαρότητας μέσα στο Μπατακλάν όπως αποκεφαλισμοί, βγάλσιμο ματιών κλπ..»

Ένας από τους επιθεωρητές απάντησε: «Μετά την επίθεση ήμασταν με συναδέλφους στο στενό του Saint-Pierre Amelot όταν είδα ένα άλλον συνάδελφο που είχε βγει από το Μπατακλάν και έκανε εμετό. Τον ρωτήσαμε τι συνέβη και μας είπε».

«Τα σώματα των θυμάτων οι αρχές δεν τα έδειξαν στους γονείς τους, πολλά από αυτά ήταν αποκεφαλισμένα, άλλοι ήταν ξεκοιλιασμένοι...» αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

Αργότερα ένας από τους αστυνομικούς που διερευνούσε την υπόθεση κατέθεσε για το τι είδε εκείνη τη νύχτα στο Μπατακλάν και ανέφερε τι είπε ένας πατέρας που έμαθε για το τι πραγματικά συνέβη στον γιό του έπειτα από έρευνα που έκανε ένα εγκληματολογικό ινστιτούτο του Παρισιού διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ότι πολλά από τα θύματα είχαν ακρωτηριαστεί από τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς.

«Μια από τις αιτίες θανάτου του γιου μου, όπως μου είπαν από το εγκληματολογικό ινστιτούτο στο Παρίσι και με σόκαραν, ήταν πως του έκοψαν τους όρχεις και τού τους έβαλαν στο στόμα. Στη συνέχεια τον ξεκοίλιασαν. Όταν τον είδα ήμουν πίσω από ένα τζάμι και αυτός επάνω σ΄ενα τραπέζι σκεπασμένος με ένα λευκό σεντόνι μέχρι το λαιμό. Μαζί μου ήταν ένας ψυχολόγος ο οποίος μου είπε: “Αυτό είναι το μόνο μέρος που είναι παρουσιάσιμο” εννοώντας το αριστερό του προφίλ. Διαπίστωσα ότι του έλειπε το δεξί μάτι και το σχολίασα. Τότε με ενημέρωσαν ότι του το είχαν βγάλει».