Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με νεκρούς και τραυματίες. Όλες οι εξελίξεις

Τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με νεκρούς και τραυματίες. Όλες οι εξελίξεις
A woman assist an injured person after an incident on Westminster Bridge in London, March 22, 2017. REUTERS/Toby Melville
A woman assist an injured person after an incident on Westminster Bridge in London, March 22, 2017. REUTERS/Toby Melville
Toby Melville / Reuters

UPD- Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στο Λονδίνο με εντολή της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι έπειτα από το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο στο Γουεστμίνιστερ, όπου πέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους και ο δράστης της επίθεσης και ένας αστυνομικός. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 40, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται στην εντατική.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας χαρακτήρισε ως αρρωστημένη και άθλια την τρομοκρατική επίθεση σε τηλεοπτικό της μήνυμα έπειτα από τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων και διαβεβαίωσε ότι οι φωνές του μίσους θα ηττηθούν και ό τι κάθε προσπάθεια να νικηθούν οι βρετανικές αξίες θα πέσει στο κενό.

Η κ. Μέι επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της διπλής επίθεσης στον περίβολο του κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου και στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, ήταν ένας.

«Αύριο το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει κανονικά και οι Λονδρέζοι θα συνεχίσουν τις ζωές τους, θα περπατήσουν σε αυτούς τους δρόμους, θα ζήσουν τη ζωή τους, χωρίς να υποκύπτουν στον τρόμο και δίχως να επιτρέπουν στις φωνές του μίσους και του κακού να μας χωρίζουν» είπε μεταξύ άλλων και απέδωσε τα εύσημα στους άνδρες και τις γυναίκες των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι φωνές τους μίσους δεν θα μας διασπάσουν» κατέληξε.

«Το Λονδίνο είναι η σπουδαιότερη πόλη στον κόσμο και μαζί θα σταθούμε ενωμένοι ενάντια σε όσους θέλουν να μας βλάψουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Ποτέ δεν δειλιάσαμε και δεν πρόκειται να δειλιάσουμε»δήλωσε ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν.

Το χρονικό: Όπως έγινε γνωστό, ένας οδηγός παρέσυρε πεζούς με το αυτοκίνητό του στην Γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στην συνέχεια έπεσε σε μια σιδερένια καγκελόπορτα. Λίγο αργότερα, ο άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι κατά ενός αστυνομικού έξω από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Ένας άλλος αστυνομικός που βρισκόταν στο σημείο πυροβόλησε τον δράστη. Οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 20, ενώ έχασαν την ζωή τους τέσσερις άνθρωποι. Μια άλλη γυναίκα που έπεσε στον Τάμεση για να σωθεί, ανασύρθηκε ζωντανή. Μεταξύ των τραυματιών είναι και τρεις Γάλλοι μαθητές ηλικίας 15-16 ετών, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Η Βουλή της Βρετανίας ανέστειλε μετά την επίθεση τις εργασίες της, ενώ η πρωθυπουργός της χώρας, Τερέζα Μέι, απομακρύνθηκε από το σημείο, συνοδευόμενη από οκτώ ένοπλους αστυνομικούς. Η είσοδος και η έξοδος από το κτίριο έχουν απαγορευθεί. Κλειστός παραμένει και ο σταθμός του μετρό του Γουεστμίνστερ, ενώ οι δρόμοι που οδηγούν στο Κοινοβούλιο έχουν αποκλειστεί. Ο δήμαρχος της πόλης, Σαντίκ Καν, συνεχάρη τους αστυνομικούς και τους τραυματιοφορείς για την άμεση ανταπόκρισή τους.

Οι βουλευτές, όπως και οι μαθητές που παρακολουθούσαν την κοινοβουλευτική διαδικασία παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Κοινοβούλιο. Στο σημείο έχει φτάσει ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και ειδικά σκυλιά της αστυνομίας ελέγχουν εξονυχιστικά την περιοχή για τυχόν βόμβες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα «ύποπτο» πακέτο στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Ακόμα, για προληπτικούς λόγους, οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών. Τον γύρο του κόσμου κάνει η φωτογραφία που δείχνει τον βουλευτή Τομπίας Έλγουντ να δίνει τις πρώτες βοήθειες στον αστυνομικό που δέχτηκε τις μαχαιριές του δράστη.

Το μάτι του Λονδίνου έχει επίσης σταματήσει να λειτουργεί, με αρκετούς τουρίστες να βρίσκονται παγιδευμένοι στα βαγόνια του. Αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας και έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει το περιστατικό σαν τρομοκρατικό χτύπημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο της Σκωτίας διέκοψε την συνεδρίαση του με θέμα την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση για την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την «τρομοκρατική επίθεση» στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της βουλής, Κεν Μάκιντος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στον Associated Press ότι την Τρίτη είχαν αυξηθεί οι απειλές κατά της Δύσης στα δίκτυα των τζιχαντιστών, μετά την απόφαση της Βρετανίας να απαγορεύσει τα λάπτοπ και τα τάμπλετ σε πτήσεις από και προς συγκεκριμένες μουσουλμανικές χώρες. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό κατά πόσο ο δράστης είναι μουσουλμανικής καταγωγής. Η πόλη βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού. Αργότερα το απόγευμα, το Βρετανικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο καταδίκασε το περιστατικό και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να βοηθήσει με κάθε τρόπο τις αρχές.

Αλληλεγγύη προς στον βρετανικό λαό για την σημερινή επίθεση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Γερμανό ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Συγκεκριμένα όπως έγραψε στο twitter, είπε:

«Εκφράζουμε ακόμα, την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου».

Εικόνες νωρίτερα από τον προαύλιο χώρο:

Εικόνες νωρίτερα μέσα από το Κοινοβούλιο:

Η αντίδραση των βουλευτών μόλις ενημερώθηκαν για το χτύπημα:

Λονδίνο 22 Μαρτίου 2017

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και ανανεώνεται συνεχώς

Δημοφιλή