Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις αξιώσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα: Πέρασμα πολεμικού κοντά από κινεζικό τεχνητό νησί

Οι ΗΠΑ αμφισβητούν τις αξιώσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα: Πέρασμα πολεμικού κοντά από κινεζικό τεχνητό νησί
Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Dewey transits the South China Sea May 6, 2017. Picture taken May 6, 2017. Kryzentia Weiermann/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY
Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Dewey transits the South China Sea May 6, 2017. Picture taken May 6, 2017. Kryzentia Weiermann/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY
Handout . / Reuters

Ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Ναυτικού κινήθηκε εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων ενός τεχνητού νησιού που κατασκεύασε η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι την Τετάρτη, σε μια πρώτη ενέργεια τέτοιου τύπου από την κυβέρνηση Τραμπ, που αμφισβητεί την κυριότητα του Πεκίνου στον στρατηγικό αυτό θαλάσσιο διάδρομο.

Μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι αξιωματούχοι είπαν ότι το πλοίο USS Dewey έπλευσε κοντά στον ύφαλο Μίστσιφ στις νήσους Σπράτλι, που ανήκει σε μια σειρά νησίδων, υφάλων και σκοπέλων το νομικό καθεστώς των οποίων αποτελεί αντικείμενο διαμάχης μεταξύ της Κίνας και των γειτονικών της χωρών.

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε «χωρίς άδεια» στα κινεζικά χωρικά ύδατα, ανακοίνωσε το Πεκίνο.

Στη διάρκεια συνέντευξής Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ εξέφρασε «την έντονη δυσαρέσκεια και την σφοδρή αντίθεση» της Κίνας για την ενέργεια αυτή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Λου ζήτησε από τις ΗΠΑ να διορθώσουν το λάθος τους και να αποφύγουν να πραγματοποιήσουν άλλες περιπολίες στην περιοχή, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν απρόσμενα αεροπορικά και ναυτικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον Λου, το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό «αναγνώρισε το αμερικανικό πλοίο (…) και του ζήτησε να αποχωρήσει». Η κυριαρχία της Κίνας στο αρχιπέλαγος των Σπράτλι και τα γύρω ύδατα είναι «αδιαμφισβήτητη», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας Ρεν Γκουακιάνγκ επεσήμανε ότι η Κίνα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ για το συμβάν, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στην ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τα χωρικά ύδατα γενικά θεωρούνται ότι εκτείνονται έως τα 12 ναυτικά μίλια την ακτογραμμή ενός κράτους.

Σημειώνεται πως πέρυσι το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη έλαβε απόφαση σε βάρος της Κίνας, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς της ότι κατέχει κυριαρχικά δικαιώματα σε μεγάλες περιοχές της Νότιας Σινικής Θάλασσας.

Οι ισχυρισμοί της Κίνας για τη Θάλασσα, την οποία διαπλέουν πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα συνολικής αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,4 τρισ. ευρώ) το χρόνο, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, την Ταϊβάν και τις Φιλιππίνες.

Ο ειδικός επί της Νότιας Σινικής Θάλασσας Γκρεγκ Πόλινγκ, που κατοικεί στις ΗΠΑ και εργάζεται στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, είπε ότι η επιχείρηση ήταν και η πρώτη που εκτελέστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κοντά σε ένα τεχνητό νησί οικοδομημένο από την Κίνα το οποίο δεν δικαιούται να έχει χωρικά ύδατα κατά τη διεθνή νομοθεσία.

Ο ύφαλος Μίστσιφ δεν δικαιούται εγχώρια ύδατα διότι βρισκόταν υπό την επιφάνεια της θάλασσας την πλημμυρίδα προτού οικοδομηθεί από την Κίνα, και δεν βρίσκεται αρκετά κοντά σε άλλη νησίδα που δικαιούται να έχει εγχώρια ύδατα, είπε ο Πόλινγκ.

Το βασικό ερώτημα, είπε, είναι εάν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο είχε προκαλέσει πραγματικά την Κίνας θέτοντας σε λειτουργία το ραντάρ του ή έκανε χρήση ελικόπτερου ή πλοιάριου, πράξεις που απαγορεύονται σε χωρικά ύδατα σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP)

Δημοφιλή