Πώς αξιολογούν στη κυβέρνηση την απόδοση του ομολόγου. Ποια τα επόμενα βήματα

Πώς αξιολογούν στη κυβέρνηση την απόδοση του ομολόγου. Ποια τα επόμενα βήματα
Sooc

(Upd) - «Το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα στέφθηκε με επιτυχία, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά βήματα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος» σχολίασαν στην HuffPost Greece αναλυτές μετά την ολοκλήρωση της πρώτης έκδοσης ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία 3 χρόνια.

Η απόδοση της χθεσινής έκδοσης έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα από την έκδοση του 2014, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συγκεντρώσει αντίστοιχο ενδιαφέρον με αυτό της έκδοσης που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια.

Παρόλα αυτά η πολύ καλά προετοιμασμένη και προστατευμένη επιστροφή στις αγορές κατάφερε να επιτύχει απόλυτα τους δύο από τους τρεις στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση και σχεδόν πέτυχε και τον τρίτο στόχο.

Το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών χθες στις 4 το απόγευμα αποκάλυψε ότι τόσο το κουπόνι όσο και η απόδοση της έκδοσης κινήθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτές που είχε πετύχει πριν από τρία χρόνια η κυβέρνηση Σαμαρά, η έκδοση καλύφθηκε πάνω από 50% από ξένα κεφάλαια, ενώ επιτεύχθηκε υπερκάλυψη, όχι όμως στο ποσοστό που είχε εκτιμήσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα τα 3 δισ. ευρώ που τελικά άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από την έκδοση των 5ετών ομολόγων καλύφθηκαν κατά 1,425 δισ. ευρώ νέο χρήμα και 1,575 δισ. μέσω ανταλλαγής των ομολόγων που είχαν εκοδθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά τον Απρίλιο 2014.

Αντίστοιχα η απόδοση της χθεσινής έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,625%, ενώ το αντίστοιχο ομόλογο του 2014 είχε φθάσει το 4,95%, και το κουπόνι (δηλαδή, το ετήσιο επιτόκιο που θα καρπώνονται οι ομολογιούχοι) έκλεισε χθες στο 4,375%, ενώ στο ομόλογο Σαμαρά είχε ανέλθει στο 4,75%.

Ο στόχος επετεύχθη και στο επίπεδο της συμμετοχής των ξένων επενδυτών με της συμμετοχής τους να φτάνει τα 1,6δις ευρώ και τα υπόλοιπα 1,4δις να καλύπτονται από τις Ελληνικές τράπεζες και το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αντίθετα ελαφρά χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η υπερκάλυψη της έκδοσης από τους επενδυτές. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι υποβλήθηκαν 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η υπερκάλυψη πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών για προσφορές τουλάχιστον 3 φορές υψηλότερες από το ποσό που ζητούσε το Δημόσιο.

Τα επόμενα βήματα

Η επιτυχής έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, ανοίγει το δρόμο για τουλάχιστον ακόμα δύο εκδόσεις έως τον Αύγουστο του 2018, όταν η κυβέρνηση επιθυμεί να γυρίσει κανονικά στις αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι από χθες, αμέσως μετά τις πρώτες πληροφορίες για την πορεία της πρώτης έκδοσης, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι «αυτή η έκδοση είναι απλά η γνωριμία με τις αγορές. Αυτό που θα μετρήσει σχετικά με την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην Ελληνική οικονομία οι επενδυτές, θα είναι η πορεία της δεύτερης έκδοσης ομολόγων όταν αυτή γίνει».

Όπως προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στόχος είναι η Ελλάδα στη συνέχεια να πάψει να εξαρτάται από τους ξένους δανειστές της, και πρόσθεσε «Σε αγγλικούς όρους "ήταν μία ικανοποιητική έξοδος", ενώ σε ελληνικούς ήταν "κάτι παραπάνω από αυτό που περιμέναμε"».

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η ποιότητα και ο αριθμός των επενδυτών που έδειξαν ενδιαφέρον για αυτή την έκδοση, μας δείχνει ότι υπάρχουν τα πρώτα σταθερά βήματα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία».

Δημοφιλή