Πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος στην Αίγυπτο

Πολύνεκρη επίθεση σε τέμενος στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 235 πιστοί που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα τέμενος στην ανατολική Αίγυπτο για την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής βρήκαν φρικτό θάνατο όταν τους γάζωσαν ένοπλοι, στη φονικότερη επίθεση που έχει σημειωθεί στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι τραυματίες ανέρχονται στους 130. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη.

Το τέμενος Αλ Ράουντα στο Μπιρ αλ Αμπέντ, που έγινε η επίθεση, βρίσκεται σε μια περιοχή όπου ο αρχές μάχονται με το αιγυπτιακό παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky News Arabia, που επικαλείται μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, αιγυπτιακά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο οχημάτων, στο βόρειο Σινά, σκοτώνοντας 15 από τους τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή του τεμένους Αλ Ράουντα. Η επιχείρηση αυτή έγινε στην έρημο, κοντά στην πόλη Αλ Αρίς. Η επίθεση σημειώθηκε στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ, που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της Αλ Αρίς, της πρωτεύουσας της επαρχίας του Βόρειου Σινά. Στην περιοχή αυτή οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με μια οργάνωση παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της ασφάλειας λίγο μετά την επίθεση και υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με σφοδρότητα. «Οι ένοπλες δυνάμεις και η αστυνομία θα εκδικηθούν για τους μάρτυρές μας και θα αποκαταστήσουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα (απαντώντας) με πυγμή πολύ σύντομα» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

Στο τέμενος Αλ Ράουντα πηγαίνουν κυρίως σουφιστές μουσουλμάνοι. Το ΙΚ θεωρεί τους σουφιστές «αιρετικούς» και καλεί τους υποστηρικτές του να τους εξοντώσουν.

Μεταξύ των πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στο τζαμί ήταν και πολλοί νεοσύλλεκτοι, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές από την πόλη Αλ Αρίς.

Από το 2013, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, μια τζιχαντιστική οργάνωση που κατόπιν δήλωσε πίστη στο ΙΚ εξαπολύει τακτικά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά. Δεκάδες αστυνομικοί, στρατιώτες και πολίτες έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι δράστες περικύκλωσαν το τέμενος με οχήματα 4x4 και κατόπιν τοποθέτησαν μια βόμβα έξω από αυτό. Αφού πυροδότησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γάζωσαν τους πιστούς που, πανικόβλητοι, προσπαθούσαν να διαφύγουν. Πυρπόλησαν μάλιστα και οχήματα για να αποκλείσουν τους δρόμους που οδηγούν στο τέμενος.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κήρυξε τριήμερο πένθος. Ο πρόεδρος Φάταχ αλ Σίσι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους υπουργούς και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή τουο ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ καταδίκασε το «φρικτό έγκλημα που επιβεβαιώνει ότι η αληθινή θρησκεία του Ισλάμ είναι αθώα» και ότι άλλοι είναι εκείνοι που «υιοθετούν την εξτρεμιστική τρομοκρατική ιδεολογία».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μήνυμά του προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, καταδίκασε την «κυνική επίθεση» ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «θρασύδειλη» πράξη. «Ο κόσμος δεν μπορεί να ανεχτεί την τρομοκρατία, πρέπει να νικήσουμε στρατιωτικά» τους τρομοκράτες, τόνισε στο μήνυμά του, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση των ενόπλων στο χωριό Μπιρ αλ Άμπεντ στόχευε «αθώους και ανυπεράσπιστους πιστούς».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν καταδίκασε επίσης την επίθεση ενώ ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον εξέφασε τη βαθύτατη θλίψη του για «αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια».

Το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύει συχνά επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη χερσόνησο του Σινά. Οι τζιχαντιστές στρέφονται επίσης, ολοένα και περισσότερο, εναντίον αμάχων: βάζουν στο στόχαστρο όχι μόνο χριστιανούς και σουφιστές αλλά και τους βεδουίνες του Σινά, τους οποίους κατηγορούν ότι συνεργάζονται με τον στρατό. Τον Φεβρουάριο, οι χριστιανοί της πόλης Αλ Αρίς έφυγαν μαζικά από την περιοχή, μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον της κοινότητάς τους.

Πριν από περίπου έναν χρόνο περισσότεροι από 100 χριστιανοί Κόπτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον εκκλησιών στην Αίγυπτο. Πέρσι, οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν έναν ηλικιωμένο ηγέτη των σουφιστών, που τον κατηγόρησαν ότι ασκούσε "μαγεία". Την ίδια περίοδο απήγαγαν και πολλούς πιστούς σουφιστές, αλλά τους απελευθέρωσαν αφού τους έπεισαν να «μετανοήσουν».

Προσοχή: Σκληρές εικόνες

Αίγυπτος

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Sputnik, Reuters)

Δημοφιλή