Μια κάπως «αιρετική»... προσέγγιση της επίσκεψης του Ποντίφικα Πάπα Φραγκίσκου

Τι σηματοδοτεί όμως αυτή η επίσκεψη, η οποία έχει προκαλέσει και κάποιες ίσως ήσσονος σημασίας αντιδράσεις; Σίγουρα το μήνυμα που θα εκπέμψει κατ' αρχήν θα είναι πολιτικής σημασίας και μήνυμα ιδιαίτερο προς τους ισχυρούς της Γης, δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη για την ολοένα εντεινόμενη κατάσταση στη Νέα Μέση Ανατολή. Περιοχή όπου με επίκεντρο τη Συρία, τώρα -γιατί έρχονται και άλλες καταστάσεις πολύ σύντομα με επίκεντρο μεγάλων και δραστικών αλλαγών στα σύνορα χωρών - που καθημερινά μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς προς μια νέα κατάσταση με μεγάλη και ευρεία αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Αλλαγές αιματηρές με συνέπειες προς όλες τις όμορες χώρες.
GABRIEL BOUYS via Getty Images

Αναμφίβολα η έκτακτου χαρακτήρα επίσκεψη - αστραπή του πράγματι λαοφιλούς Ποντίφικα Φραγκίσκου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λέσβο αποτελούν μια είδηση μείζονος σημασίας που για λίγα 24ωρα θα στρέψουν πάλι τα φώτα των διεθνών ΜΜΕ προς την Ελλάδα και ειδικότερα στο καυτό πρόβλημα της μαζικής ροής και μαζικής μεταφοράς λαών και εθνών στους κόλπους της Ευρώπης μέσω Ελλάδος, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η επίσκεψη αστραπή -που στο βάθος της υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες που δεν είναι της ώρας ούτε να αναλυθούν ούτε καν να αναφερθούν- και για την οποία μοιάζει να ερίζουν μεταξύ τους διεκδικώντας την πατρότητα της πρόσκλησης Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας (Προκόπης Παυλόπουλος), Οικουμενικό Πατριαρχείο (Βαρθολομαίος) και Αρχιεπισκοπή Αθηνών (Ιερώνυμος) αλλά και Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν έχει καν τα στοιχεία ιστορικής επίσκεψης όπως εσφαλμένα έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν κάποιοι...

Προφανώς άσχετοι, και αδαείς ως επαγγελματίες δημοσιολογούντες με τα βαθύτερα εκκλησιολογικής και προ πάντων Ορθόδοξης θεολογικής φύσεως θέματα, ειδικά αυτών που άπτονται των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Βατικανού μετά την τελευταία πράγματι ιστορικού χαρακτήρα, και μάλιστα αρκετά χρόνια μετά την άρση των αναθεμάτων μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής της επίσκεψης το 2001, επί Αρχιεπισκόπου Κυρού Χριστόδουλου, όπου πράγματι αυτή η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου ήταν όντως ιστορικής φύσεως επίσκεψη και σηματοδοτούσε πολλά από όσα επακολούθησαν εν συνεχεία.

Ο Ποντίφικας όπως είναι αναμενόμενο θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο καθώς αρχικώς είναι δικός του προσκεκλημένος με σχετική επιστολή που του απέστειλε αρχές Μαρτίου, εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο προς τον οποίο -για την αποκατάσταση της αλήθειας το γραφείο του Ποντίφικα απεύθυνε και στο σχετικό αίτημα κατά τους κανόνες της Εκκλησίας ενώ, καθώς λέγεται, τελικά η υποδοχή που του ετοιμάζεται κατόπιν επιθυμίας του ιδίου, από την φύση του όντως σεμνός άνθρωπος -φύση και θέση- θα περιοριστεί αυστηρά στα της εθιμοτυπίας και του πρωτοκόλλου καθώς συν τοις άλλοις είναι και αρχηγός κράτους.

Τι σηματοδοτεί όμως αυτή η επίσκεψη, η οποία έχει προκαλέσει και κάποιες ίσως ήσσονος σημασίας αντιδράσεις;

Σίγουρα το μήνυμα που θα εκπέμψει κατ' αρχήν θα είναι πολιτικής σημασίας και μήνυμα ιδιαίτερο προς τους ισχυρούς της Γης δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη για την ολοένα εντεινόμενη κατάσταση στην Νέα Μέση Ανατολή. Περιοχή όπου με επίκεντρο τη Συρία, τώρα -γιατί έρχονται και άλλες καταστάσεις πολύ σύντομα με επίκεντρο μεγάλων και δραστικών αλλαγών στα σύνορα χωρών - που καθημερινά μετασχηματίζεται με ταχείς ρυθμούς προς μια νέα κατάσταση με μεγάλη και ευρεία αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Αλλαγές αιματηρές με συνέπειες προς όλες τις όμορες χώρες. Το βέβαιον είναι ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες Πάπας Φραγκίσκος, Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα αναφερθούν και στις καθημερινές ανηλεείς σφαγές και ανθρωποθυσίες των Χριστιανών της Ανατολής, κυρίως των Ορθοδόξων και Συρό Ορθοδόξων που σφαγιάζονται και σταυρώνονται ως νέοι μάρτυρες της Ορθοδοξίας επειδή και μόνον είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι!

Ωστόσο στο ζήτημα που θα επικεντρωθούν, κυρίως ο Ποντίφικας σύμφωνα με ασφαλέστατες πληροφορίες -και εδώ και είναι το επικίνδυνο και χρειάζεται μέγιστη προσοχή από τους ταγούς και εκείνους που θα δουν τον ποντίφικα -, είναι οι μαζικές ροές ανθρώπων από τη μείζονα ευρύτερη περιοχή της φλεγόμενης Νέας Μέσης Ανατολής. Δηλαδή τις ανθρώπινες ροές από την Υεμένη και το Αφγανιστάν μέχρι τους Σύριους και του Ιρακινούς αλλά και από άλλες εθνότητες με ένα όμως κοινό χαρακτηριστικό: το Ισλάμ, είτε το μετριοπαθές είτε το ακραίο! Κοντολογίς. Αν μια εικόνα είναι 1000 λέξεις τότε ας σκεφθούμε σοβαρά και ας προβληματιστούμε για το ποια θα μπορούσε να είναι η ερμηνεία αυτής της εικόνας που μόλις περιγράψαμε, με τους βασικούς θρησκευτικούς ηγέτες εμμέσως πλην σαφώς στο όνομα του ανθρωπισμού και των αρχών της αλληλεγγύης και του ευρύτερου χριστιανικού πνεύματος, περάσουν λάθος μήνυμα στις απλές λαϊκές μάζες όλων αυτών των καταπονημένων και κατατρεγμένων λαών όταν θα βλέπουν τους βασικούς θρησκευτικούς ηγέτες της Ευρώπης, αλλά και τον Οικουμενικό Πατριάρχη που ζει σε ένα κατά βάση Μουσουλμανικό και μάλιστα Σουνίτικο κράτος όπως η Τουρκία, που έχει κάθε λόγο να θέλει να γεμίσει η Ευρώπη Μουσουλμάνους -ανεξαρτήτως σχολής Σουνίτες ή Σιήτες άλλο είναι το ζητούμενο για τον νεοΟθωμανισμό - αφενός και ορθώς να του συμπαρίσταται και αφετέρου εμμέσως πλην σαφώς με ένα τρόπο αέναο -πάντα μέσω της εικόνας - να τους καλωσορίζει και να τους υποδέχεται στην Νέα Γη της Επαγγελίας;

Χρειάζεται λοιπόν μέγιστη προσοχή σε κάθε κίνηση. Κάθε λόγο. Σε κάθε ενέργεια. Σαφώς και θα έχει πετύχει το στόχο της αυτή η όντως βαρύνουσας σημασίας συμβολική και βαθιά σημειολογική εικόνα, αν αφενός εκπέμψει μήνυμα ειρήνης και ουσιώδους παρέμβασης των ισχυρών της γης προς αυτή την κατεύθυνση και αφετέρου κάνουν -με κάποιο τρόπο σαφές όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την ενέργεια θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες - ότι ναι πράγματι σε μια ανθρωπότητα που προσβλέπει σε ένα ειρηνικό μέλλον πρέπει να υπερισχύουν οι αρχές του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ανεξαρτήτως εθνότητας θρησκευτικού «πιστεύω» και φυλής, αλλά τα κράτη και τα έθνη ευημερούν και μεγαλουργούν όταν υπερισχύουν, αναπτύσσονται και εξελίσσονται στις πατρογονικές εστίες τους με το δικό τους πολιτισμό τα ήθη και τα θρησκευτικά έθη και έθιμα.

Ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες ποτέ στην ιστορία δεν ήταν η λύση. Υπήρξε η έσχατη λύση όταν βάρβαροι λαοί επεκτάθηκαν, γιατί έτσι πίστευαν ότι πρέπει να κατισχύσουν «δια πυρός και σιδήρου». Ναι! Το προφανές είναι, να εκπέμψουν οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες, ένα ύστατο μεγάλο αγωνιώδες μήνυμα σε όλη την ανθρωπότητα κατά του πολέμου και υπέρ της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά δυστυχώς η ιστορία μας διδάσκει αιώνες τώρα, ότι ποτέ το ζητούμενο δεν ήταν το προφανές αλλά το καλά κρυμμένο στο αχανές θολό και πολλές φορές θεοσκότεινο παρασκήνιο...

Ήδη η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων... Και μάλιστα υπό δυσμενείς συνθήκες. Οι κρίσεις που βιώνουμε καθημερινά πρώτα από όλα μέσα από τις ανθρώπινες τραγωδίες εδώ και έξι χρόνια είναι πλέον πολύ βαθιές και είναι θέμα απλώς χρόνου μια εύλογη κοινωνική έκρηξη, καθώς η κοινωνία κυριολεκτικά έχει στεγνώσει πια και δεν πάει άλλο!

Μεγάλη σημασία λοιπόν-για να γυρίσουμε στο μείζον θέμα της κοινής επίσκεψης στη Λέσβο των τριών θρησκευτικών ηγετών Πάπα Φραγκίσκου, Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου είναι όχι μόνο τα όσα θα δηλώσουν δημοσίως, ξεχωριστά ο κάθε ένας τους, αλλά και το κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα μας πει πολύ περισσότερα, οπότε ας μη σπεύδουμε... αλλά και τι μήνυμα θα εκπέμψουν προς την διεθνή κοινότητα οι πολιτικοί μας Άρχοντες από τον Αρχηγό του κράτους Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας μέχρι τον Πρωθυπουργό και όλους όσους θα σπεύσουν για μια selfie με τον Ποντίφικα... Ίδωμεν..

Δημοφιλή