«Σε λεπτό πάγο»: Κριτική του βιβλίου της Camilla Grebe

Η Έμα, ο επιθεωρητής Πέτερ Λίντγκρεν και η ψυχολόγος Χάνε Λάγκερλιντ μπλέκονται σε μια ιστορία χωρίς λογική. Η πρώτη έχει μόλις αρραβωνιαστεί τον αγαπημένο της, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να ανακοινώσει το όνομά του στις φίλες και τους οικείους της. Η εξαφάνισή του θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα στη ζωή της, ενώ η φριχτή δολοφονία που λαμβάνει χώρα στο σπίτι του θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο επιθεωρητής με την ομάδα του προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ταυτότητα του θύματος και παράλληλα να βρουν την άκρη του νήματος. Το τούνελ όμως της εξιχνίασης μοιάζει ατελείωτο και τη μοναδική δέσμη φωτός ίσως μπορεί να την προσφέρει η Χάνα.
archive

Είναι φοβερή η αίσθηση για έναν λάτρη αστυνομικών μυθιστορημάτων, να καταφέρνει ένα βιβλίο να τριβελίζει το μυαλό του διαρκώς, να διατηρεί την αδρεναλίνη του στα ύψη και εκείνος να λαχταρά να ανακαλύψει τη λύση του μυστηρίου, παρόλο που αυτό θα σημάνει τη λήξη του συναρπαστικού ταξιδιού. Το πρώτο βιβλίο που η συγγραφέας Camilla Grebe γράφει μόνη της - καθώς στα προηγούμενα πονήματά της συνεργαζόταν με άλλους συγγραφείς - κατόρθωσε να με ενθουσιάσει και να μου προσφέρει αυτή τη μαγεία.

Τρεις άνθρωποι σέρνουν με δυσκολία τα βήματά τους πάνω στον λεπτό πάγο των καταιγιστικών εξελίξεων, παλεύουν να βρουν τις ισορροπίες τους, ξεπερνούν τον εαυτό τους και αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη στα δίχτυα ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, που ακόμα και η ταυτότητα του θύματος είναι άγνωστη. Θύτης, θύμα, ερευνητές βρίσκονται στο σημείο μηδέν, και τα στοιχεία που έρχονται αργά στο φως κόβουν την ανάσα και καθηλώνουν. Ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα που θα κλέψει χωρίς έλεος το χρόνο σας, τη σκέψη σας και την ανάσα σας, μέχρι το λυτρωτικό φινάλε.

Θύτης, θύμα, ερευνητές βρίσκονται στο σημείο μηδέν, και τα στοιχεία που έρχονται αργά στο φως κόβουν την ανάσα και καθηλώνουν.

Η Έμα, ο επιθεωρητής Πέτερ Λίντγκρεν και η ψυχολόγος Χάνε Λάγκερλιντ μπλέκονται σε μια ιστορία χωρίς λογική. Η πρώτη έχει μόλις αρραβωνιαστεί τον αγαπημένο της, χωρίς όμως να μπορεί ακόμα να ανακοινώσει το όνομά του στις φίλες και τους οικείους της. Η εξαφάνισή του θα ανατρέψει όλα τα δεδομένα στη ζωή της, ενώ η φριχτή δολοφονία που λαμβάνει χώρα στο σπίτι του θα μπερδέψει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Ο επιθεωρητής με την ομάδα του προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ταυτότητα του θύματος και παράλληλα να βρουν την άκρη του νήματος. Το τούνελ όμως της εξιχνίασης μοιάζει ατελείωτο και τη μοναδική δέσμη φωτός ίσως μπορεί να την προσφέρει η Χάνα. Μόνο που ο Πέτερ και η Χάνα έχουν ανοικτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Τότε που ο παράφρων εγκληματίας είχε ξαναχτυπήσει...

Τρεις αφηγητές διηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις σκέψεις και τις πράξεις τους καθώς προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο σωτηρίας από τις αναμνήσεις, τις ανασφάλειες, τις φοβίες. Ο χρόνος αδυσώπητος δεν τους επιτρέπει να εφησυχάσουν: ο δολοφόνος έρχεται ξαφνικά στο προσκήνιο μετά από δέκα χρόνια και αφαιρεί με ανατριχιαστικό τρόπο τη ζωή μιας γυναίκας, προσπαθώντας να στείλει το δικό του μήνυμα.

Η συγγραφέας έχει υιοθετήσει μια λιτή γραφή, που δεν αναλώνεται σε ανούσιες περιγραφές, ούτε πλατειάζει ανευ λόγου. Αποφάσισε να ρισκάρει καθώς ακροβατεί ανάμεσα στην εξιχνίαση μιας δυσεπίλυτης υπόθεσης και στην εξαιρετική αποτύπωση των συναισθηματικών αλλαγών και εξάρσεων των πρωταγωνιστών της. Επικεντρώνεται σε τρία πρόσωπα και δεν σαμποτάρει το σασπένς της πλοκής της αναλύοντας τους δευτεραγωνιστές της. Τα φώτα είναι στραμμένα στους χαρακτήρες - κλειδιά, τους οποίους έχει χαρτογραφήσει με εξαιρετική δεξιοτεχνία. Χωρίς να το αντιληφθείς γίνεσαι ένα μαζί τους και συμμερίζεσαι τις αγωνίες τους, κατανοείς τα λάθη τους, και κυρίως δικαιολογείς τις πράξεις τους.

Δράση, ένταση, συναίσθημα, μυστήριο σε τέλεια αρμονία και οι ήρωες εγκλωβισμένοι στις ενοχές του τότε, αποζητούν κατανόηση, στοργή, αγάπη. Πόσο εύκολο είναι αυτό όταν ο παρανοϊκός δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος; H Camilla Grebe ρίσκαρε να κάνει πατινάζ «σε λεπτό πάγο» με εφόδια τον ιλιγγιώδη ρυθμό, την περίτεχνη εναλλαγή των αφηγητών και τις καταιγιστικές ανατροπές, δημιουργώντας ένα εξαιρετικά δυνατό αστυνομικό θρίλερ.

Δείτε περισσότερα στο blog Λογοτεχνικά Σοκάκια

Δημοφιλή