Ο Νίκος Λαζαρίδης, πετυχημένος επιχειρηματίας στο χώρο του μαρμάρου, δεν έκρυψε ποτέ την ιδιαίτερη αγάπη του για το κρασί και την τέχνη που εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο σε επιχειρηματική ενασχόληση. Μαζί με τον αδελφό του Κώστα Λαζαρίδη ξεκίνησαν την ανάπτυξη του Δραμινού αμπελώνα το 1987, κι από το 1993 καθείς τράβηξε τον δρόμο του ενώ φέτος (2016) γιορτάζει 25 χρόνια από τον πρώτο τρύγο του ερυθρού «Μαγικού Βουνού».
«Μαγικό Βουνό» ονομάστηκε και η ομώνυμη πινακοθήκη που έχει δημιουργήσει στο Κτήμα, με μοναδικά έργα τέχνης που έχουν φιλοτεχνηθεί για τις ετικέτες του «Μαγικού Βουνού» από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Κρασιά Νίκος Λαζαρίδης
Οι σημαντικότερες σειρές των δύο οινοποιείων (Château Νico Lazaridi και Μακεδών) του Νίκου Λαζαρίδη είναι οι εξής:
H σειρά Perpetus σε Perpetus λευκό από Semillon, με ωρίμανση σε καινούργια βαρέλια ακακίας και Perpetus ερυθρό από τις ποικιλίες Sangiovese και Cabernet Sauvignon.
Το Μαγικό Βουνό - ένα όνομα, ένας θρύλος, με το όνομά του να παραπέμπει στο χρυσοφόρο Παγγαίο όρος που υψώνεται επιβλητικό απέναντι από το Οινοποιείο Château Νico Lazaridi - περιλαμβάνει το Μαγικό Βουνό ερυθρό, που παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc που από την πρώτη του κυκλοφορία (1990) όπως και το Μαγικό Βουνό λευκό, από Sauvignon Blanc από το 1993 ως σήμερα, θεωρούνται τα εμβληματικά προϊόντα της εταιρείας.
Η σειρά Cavaliere περιλαμβάνει το Cavaliere Λευκό που παράγεται από τον συνδυασμό Sauvignon Blanc με Ασύρτικο και το Cavaliere Ερυθρό από Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot και τη μεσογειακή ποικιλία Sangiovese.
Η σειρά Château Nico Lazaridi είναι το πιο γνωστό brand name της NICO LAZARIDI. Το Château Nico Lazaridi λευκό παράγεται από τις διεθνείς ποικιλίες Sauvignon Blanc και Ugni Blanc σε συνδυασμό με την ελληνική ποικιλία του Μοσχάτου Αλεξανδρείας, ενώ το Château Nico Lazaridi ερυθρό από τις ποικιλίες Merlot και Cabernet Sauvignon.
Η σειρά Μαύρο Πρόβατο, ένα όνομα εκκεντρικό για ένα προϊόν που τονίζει τη διαφορετικότητα και την ιδιαιτερότητα του, με τη νεοκοσμήτικη φιλοσοφία του να διαφαίνεται τόσο από το βιδωτό του πώμα, την trendy εμφάνισή του αλλά και την φρεσκάδα που το χαρακτηρίζει. Το Μαύρο Πρόβατο ερυθρό παράγεται από Syrah και Merlot και το Μαύρο Πρόβατο λευκό από τις ποικιλίες Semillon και Sauvignon Blanc.
Τέλος, η σειρά Nτάμα Κούπα περιέχει προϊόντα που προσθέτουν αξία στην καθημερινότητά μας χωρίς επιτηδεύσεις. Για την παραγωγή της Ντάμας Κούπα λευκό επιλέχθηκαν οι γηγενείς ποικιλίες Ασύρτικο, ο Ροδίτης και το αρωματικό Μοσχάτο και για την παραγωγή του Ρήγα Κούπα ερυθρό επιλέχθηκαν το Cabernet Sauvignon και το Merlot.
Σήμερα η εταιρεία NICO LAZARIDI παράγει περίπου 1.100.000 φιάλες τον χρόνο, από τα 800 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων ενώ οι εξαγωγές της καλύπτουν το 30% του κύκλου εργασιών της.
Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr
Δείτε ακόμη στο Αφιέρωμα στη Δράμα: Σπήλαιο Αγγίτη, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο στον κόσμο