Τα πιο εθιστικά τρόφιμα και πως να απεξαρτηθείτε

Τα πιο εθιστικά τρόφιμα και πως να απεξαρτηθείτε
Shutterstock / jayfish

Μήπως νιώθετε μία λιγούρα και θα θέλατε να τσιμπήσετε λίγο πίτσα, μερικές τηγανιτές πατάτες ή έστω ένα κομματάκι σοκολάτα; Δεν είστε οι μόνοι και μάλιστα υπάρχει λόγος που αποζητάτε περισσότερο αυτά τα τρόφιμα!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Εθισμού σε ουσίες, ορισμένα φαγητά μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του σημείου του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή ενισχύοντας την επιθυμία μας να τα καταναλώσουμε. Με λίγα λόγια, ο εθισμός στο φαγητό είναι αληθινός!

Πρόκειται για τροφές περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Σε έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ρώτησαν τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, βάζοντας βαθμολογία από το 1 έως 7 στα τρόφιμα που καταναλώνουν, ανάλογα με το πόσο μπορούν να τους αντισταθούν (το 1 αντιπροσώπευε το πιο εύκολο και το 7 το πιο δύσκολο). Από τις απαντήσεις προέκυψαν τα 9 πιο εθιστικά τρόφιμα.

Πίτσα

Ένα κομμάτι πίτσα περιέχει περίπου 300 θερμίδες και μέχρι 20 γραμμάρια λιπαρά.

Σοκολάτα

Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Ντρέξελ, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι βίωναν ευχαρίστηση και ανάγκη για σοκολάτα, αντίστοιχη με αυτή που βιώνουν όσοι παίρνουν ναρκωτικά.

Τσιπς

Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα. Έρευνα που έγινε σε ποντίκια και τους έθετε το δίλημμα τσιπς ή κανονικού φαγητού έδειξε ότι οι ποντικοί προτιμούσαν τα τσιπς και περισσότερο λόγω ευχαρίστησης και όχι επειδή πεινούσαν.

Μπισκότα

Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ διαπίστωσε ότι μπισκότα γνωστής εταιρείας ήταν το ίδιο εθιστικά με την κοκαΐνη, για τα ποντίκια.

Παγωτό

Το γάλα, και μάλιστα το πλήρες γάλα και η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί το παγωτό, είναι γεμάτα λιπαρά.

Τηγανιτές πατάτες

Είναι τραγανές και νόστιμες και αυτός είναι και ο λόγος που τις αποζητάτε. Αν και γίνονται ακόμα έρευνες, οι διατροφολόγοι συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης των τηγανιτών τροφίμων.

Μπέργκερ

Ένα μπέργκερ με τυρί, ειδικά αυτά που πουλάνε στις μεγάλες αλυσίδες, είναι γεμάτα από λιπαρά και νάτριο.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, την αυξημένη πίεση και την εμφάνιση καρκίνου.

Κέικ

Με σοκολάτα, με πορτοκάλι ή βανίλια, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα κομμάτι κέικ, ακόμα κι αν όλοι συμφωνούν ότι τα συστατικά που περιέχει δεν είναι και τόσο καλά για τον οργανισμό, δεδομένου ότι περιέχει κυρίως ζάχαρη και λιπαρά.

«Σπάστε» τον εθισμό

Προσπαθήστε να απεξαρτηθείτε από τις παραπάνω τροφές, κάνοντας στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

«Αν το φάω αυτό, θα νιώσω να χάνω τον έλεγχο;»

«Αν το φάω αυτό θα νιώσω ντροπή και ενοχή;»

Εάν η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι «ναι» (συνήθως πάνε μαζί), τότε πείτε στον εαυτό σας «ό,τι κι αν βρίσκεται μπροστά μου, δεν μου κάνει». Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε ότι μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο. Δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτείτε το φαγητό και να βρείτε πιο υγιεινές επιλογές τροφών για να αντικαταστήσετε τις παραπάνω εθιστικές τροφές.