Αιχμές Κωνσταντοπούλου κατά Τσίπρα για την μη αξιοποίηση του πορίσματος για το χρέος

Κωνσταντοπούλου κατά Τσίπρα: Δεν αξιοποίησε το πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος
sooc

Τον απολογισμό της για τους έξι μήνες που βρίσκεται στην Προεδρία της Βουλής έκανε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά του διοικητή τη ΤτΕ στον Γιάννη Στουρνάρα.

«Σας προσκάλεσα για τη διενέργεια απολογισμού με δεδομένου ότι αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες στην παρουσία μου ως Πρόεδρος της Βουλής.

Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι σε αυτό το εξάμηνο έγιναν πάρα πολλά πράγματα και επίσης εν σχέση με όσα ανακοίνωσα στην εναρκτήρια ομιλία μου στις 6 Φλεβάρη μπόρεσα», ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου.

Η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος.

«Ξεκινάω με την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους που ανακοινώθηκε η συγκρότηση της στις 17 Μαρτίου 2015 και την συνδρομή προσωπικοτήτων όπως ο Ερίκ Τουσέν και τη συμμετοχή ανθρώπων από όλο τον κόσμο, όπως ο καθηγητής Σέφας Λιούμινα» και συμπλήρωσε «ότι η Επιτροπή λειτούργησε με ένα πολύ ειδικό καθεστώς».

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης πως επιτροπή όπως είχε υποσχεθεί σύμφωνα με το διάγραμμα παρουσίασε το προκαταρκτικό της πόρισμα, το έθεσε στη διάθεση της κοινωνίας και της κυβέρνησης αλλά και των διεθνών οργανισμών.

Όπως ανέφερε επίσης η κα Κωνσταντοπούλου, «η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει το δεύτερο στάδιο της εργασίας της, δηλαδή τον πλήρη λογιστικό έλεγχο».

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης και στο Δημόσιο Χρέος, το οποίο όπως είπε είναι παράνομο, επαχθές και επονείδιστο και η Ελλάδα δεν πρέπει να το πληρώσει.

«Να σας ενημερώσω ότι το Σεπτέμβριο που μας έρχεται μεταξύ 22 και 25 θα γίνει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Αλήθειας για το χρέος και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση των εργασιών της Επιτροπής. Μέχρι τότε θα υπάρξουν αρκετές δημόσιες παρεμβάσεις και δικές μου και μελών της Επιτροπής», σημείωσε.

«Η Βουλή θα φιλοξενήσεις στις 13 και 14 Νοεμβρίου ένα διεθνές συνέδριο καθηγητών δημοσίου και συνταγματικού δικαίου για το χρέος», υπογράμμισε επίσης.

Η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε επίσης και στη σύσταση της δεύτερης Επιτροπής, αυτής για τη διεκδίκηση γερμανικών αποζημιώσεων, η οποία όπως είπε έχει ήδη εξετάσει 12 πρόσωπα και θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί!

«Καρφιά» για Στουρνάρα

Η Πρόεδρος της Βουλής εξαπέλυσε όμως τα βέλη της και κατά του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας «αρνήθηκε να χορηγήσει στην Επιτροπή Δημοσίου Χρέους τα σχετικά στοιχεία, όπως επίσης και να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας επικαλούμενος φόρτο εργασίας».

«Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικού έλεγχο του χρέους και η ΤτΕ να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων και να αποτυπώνεται η πλήρης διαδρομή. Λογικά και κανονικά κανένας δεν θα χε τίποτα να φοβηθεί από τη χορήγηση τέτοιων στοιχείων για συμβάσεις που αφορούν το κράτος», συμπλήρωσε.

Κοινοβουλευτικό έργο και δημοψήφισμα

Η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στο κοινοβουλευτικό έργο και έκανε λόγο για ένα ποσοστό απαντημένων ερωτήσεων πάνω από 60%, ενώ αναφέρθηκε και στην επαναφορά της ώρας του πρωθυπουργού.

Η κα Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι αποτέλεσε πράξη δημοκρατίας η αποδοχή της Βουλής της πρότασης της κυβέρνησης για να διεξάγει το δημοψήφισμα.

Δεν αξιοποιήθηκε το πόρισμα από την κυβέρνηση

Ερωτηθείς κατά πόσο το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής για το Χρέος αξιοποιήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως «για τη συγκρότηση αυτής της επιτροπής ήμουν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε συμμεριστεί την αναγκαιότητα να γίνει η ιστορική αλήθεια».

«Θεωρώ ότι με γνήσιο και ειλικρινή τρόπο ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και αναγνώρισε την αναγκαιότητα και τη σημασία της» σημείωσε επίσης.

Η πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ωστόσο ότι «δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής το προκαταρκτικό πόρισμα της Επιτροπής της δέουσας αξιοποίησης, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αυτό το πόρισμα, υποχρέωση δική μου να επιμείνω για την αξιοποίηση αυτού του πορίσματος».

Η κα Κωνσταντοπούλου έκανε επίσης λόγο για ατυχείς δηλώσεις από την πλευρά του κ. Μάρδα.

Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε επίσης ότι με τον πρωθυπουργό την συνδέει μία σχέση συντροφικότητας και ανέφερε πως δεν συνηθίζει να μιλάει ούτε με διαρροές ούτε με non paper.

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν η Πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική αρμονία. Εγώ πιστεύω απόλυτα τις ειλικρινείς προθέσεις του πρωθυπουργού. Όταν ο εκβιασμός περνά στη Βουλή υποχρέωση της Προέδρου είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό», τόνισε η ίδια αναφερόμενη στα νομοσχέδια που εισήλθαν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ψήφιση των μέτρων της συμφωνίας.

«Θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τρεις διαδικασίες του κατεπείγοντος» συμπλήρωσε επίσης.

«Αήθεις» επιθέσεις

Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο επίσης για αήθεις επιθέσεις και λειτουργία βαρονιών μέσα στη Βουλή.

«Στο κανάλι της Βουλής δεν έκανα καμία τοποθέτηση, δεν είχα οποιαδήποτε άλλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του προγράμματος», ανέφερε.

«Δεν εκτίμησα ποτέ τους κόλακες πολύ λιγότερο τους κόλακες όταν μετατρέπονται σε υβριστές».

Η κα Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε όμως βολές και κατά του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους.

«Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους αντί να εκπληρώσει τη θεσμική του αποστολή και να υλοποιήσει το κοινοβουλευτικό καθήκον διαφάνειας και συνδρομής στο έργο της Βουλής, έκανε παρεμβάσεις εξόχως πολιτικές, οι οποίες συνοψίστηκαν σε μια απευθείας επίθεση προς τον πρώην υπουργό Οικονομικών», τόνισε.

Δημοφιλή