αξιοκρατία

Η Αβάσταχτη Βαρύτητα του Ιδεαλισμού

Αχιλλέας Σαμαράς | Δημοσιεύθηκε 03.11.2017
Αχιλλέας Σαμαράς

Ο John Galsworthy είχε πει πως: «Ο ιδεαλισμός αυξάνεται ευθέως ανάλογα με την απόσταση που έχει κανείς από το πρόβλημα». Και δεν είχε καθόλου άδικο. Οι εκφράσεις αυτού, άλλωστε, είναι διάσπαρτες στην καθημερινότητά μας και εύκολο να εντοπιστούν. Πόσες φορές δεν έχετε συναντήσει κάποιον ο οποίος εμφανίζεται να γνωρίζει προβλήματα και λύσεις για καταστάσεις που εξελίσσονται μακριά του και δεν τον αφορούν άμεσα, Πόσες φορές δεν έχετε συναντήσει κάποιον ο οποίος εμφανίζεται να είναι άτεγκτος έναντι αυτών που έχουν οδηγήσει στον εκμαυλισμό του σύγχρονου βίου, από τους λαοπλάνους και τους διεφθαρμένους πολιτικούς, έως τους φοροφυγάδες και τους ανεπαρκείς δημόσιους λειτουργούς; Και πόσες φορές, ανατρέχοντας με ειλικρίνεια στη δική σας συμπεριφορά, δεν έχετε υπάρξει εσείς αυτό ο «κάποιος»;

Μαθήματα ζωής από κηδείες

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 08.06.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Πρέπει να ομολογήσω εδώ τις δικές μου μεροληψίες. Συλλυπούμαι ειλικρινά τους ανθρώπους του υπέργηρου πολιτικού. Δεν ανήκω σε κάποιο κόμμα και δεν έκλαψα τόσο γοερά όσο ο πρώην βασιλιάς Κωνσταντίνος, τρέφω όμως ευγνωμοσύνη στον εκλιπόντα. Ο λόγος είναι ότι η περίοδος διακυβέρνησής του συνέπεσε με την πρώτη μου αναχώρηση στην Αμερική. Η εμφανής διαπλοκή, η αναξιοκρατία, οι (γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;) διορισμοί κομματικών πελατών, ο εκτροχιασμός του χρέους (από 64% το 1989 σε 98% του ΑΕΠ το 1993), η μνησικακία, η αναντιστοιχία λόγων-έργων που χαρακτήριζαν τόσο τον εκλιπόντα όσο και τους πολιτικούς του αντιπάλους όλων των κομμάτων απάλυναν την πικρή γεύση της ξενιτιάς.

Δυσχερείς μετακινήσεις επί της Εθνικής Οδού

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 28.04.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Γρήγορα εμπέδωσα ότι οι Εθνικές Οδοί είχαν κύριο σκοπό όχι να ολοκληρωθούν, αλλά να επιδεικνύουν τοις πάσι ότι επιτελούνται έργα. Ότι τα έργα είναι αφάνταστα δύσκολα, ηράκλειοι άθλοι. Αυτό δικαιολογούσε τον πολλαπλασιασμό του προβλεπόμενου κόστους. Επί δύο, επί τρία, επί πέντε, επί επτά. Η Ιόνια Οδός έχει ήδη στοιχίσει 1,7 δισ. για 196 χιλιόμετρα, η Κορίνθου-Πατρών 2,34 δισ. για 120 χιλιόμετρα. Άλλο ένα ξινό δισ. διέφυγε στα 79 χιλιόμετρα δρόμου Ξυνιάδας-Τρικάλων. Κλπ. Έκανα τον υπολογισμό: Αν οι δαπάνες μετατραπούν σε χαρτονομίσματα των 50 Ευρώ, φτάνουν να καλύψουν όλο το οδόστρωμα. Η Κορίνθου-Πατρών μόνη της στοίχισε 50 φορές την τιμή που η κυβέρνηση ξεπούλησε πρόσφατα όλους τους ελληνικούς σιδηροδρόμους (45 εκατομμύρια) στους Ιταλούς.

Οι πλουσιότεροι Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα τους το επιτρέψει;

Αναστάσιος Καραμπογιάς | Δημοσιεύθηκε 15.03.2017
Αναστάσιος Καραμπογιάς

Eίναι υποχρέωσή του ελληνικού κράτους να προσφέρει όραμα στους Έλληνες ομογενείς του εξωτερικού που μεγαλουργούν στους τομείς που δραστηριοποιούνται, ώστε να συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς και να επενδύσουν μέρος των κεφαλαίων τους. Το γεγονός αυτό θα έπρεπε να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες για την καθημαγμένη Ελλάδα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πολλοί Έλληνες του εξωτερικού, με αμύθητες περιουσίες θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα τους, στη χώρα των προγόνων τους, αλλά εις μάτην.

Μια νέα αρχή

Πέτρος Δούκας | Δημοσιεύθηκε 27.12.2016
Πέτρος Δούκας

Οι περισσότεροι καταξιωμένοι στον ιδιωτικό τομέα δεν επιζητούν μπλεξίματα με το Δημόσιο. Δεν τους ενδιαφέρει να προσφέρουν ex officio το δικαίωμα στον καθένα να τους κατακρίνει, να τους καταγγέλλει, να τους «τρολλάρει», για να βγάλει τα απωθημένα του! Ούτε να γίνονται με το παραμικρό αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας και μάλιστα σε «βάθος εικοσαετίας»! Και όμως, αν ο νυν ή ο επόμενος Πρωθυπουργός τους το ζήταγε επιτακτικά, αρκετοί, όχι όλοι, θα έλεγαν «ναι», τουλάχιστον για ένα διάστημα!

Economist: Γι' αυτό «έχασε» ο φιλελευθερισμός

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 23.12.2016

Την ανάγκη επανασχεδιασμού των φιλελεύθερων πολιτικών προτείνει ο «Economist» σε άρθ...

Αξιοκρατία: Μια έννοια που πέθανε στον τόπο που γεννήθηκε;

Πετρούλα Μανδηλαρά | Δημοσιεύθηκε 24.10.2017
Πετρούλα Μανδηλαρά

Με αυτό το δεδομένο πολλοί νέοι επιστήμονες, η πλειονότητα των οποίων έχουν υψηλού επίπεδου κατάρτιση που θα ζήλευαν συνομήλικοί τους από άλλες χώρες του εξωτερικού, καταφεύγουν στη λύση της μετανάστευσης. Η απάντησή τους στο ερώτημα που συχνά τους τίθεται για την αιτία φυγής τους από τη χώρα είναι τις περισσότερες φορές η φράση που συμπυκνώνει την κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα: «Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για να μείνουμε και να ασχοληθούμε στον τομέα που σπουδάσαμε. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σκοτώνει τα παιδιά της».

Στον Εσπερινό του Αγίου Μνημονίου, στην σύναξη των #παραιτηθείτε

Σωτήρης Μητραλέξης | Δημοσιεύθηκε 13.06.2017
Σωτήρης Μητραλέξης

«Λέμε ΌΧΙ στον άκρατο ΛΑΪΚΙΣΜΟ»--δηλαδή, όλο αυτό των #παραιτηθείτε, με τα ΚΕΦΑΛΑΙΑ και τα συνθήματα «Ζητάμε ΑΛΛΑΓΗ πολιτικής ΤΩΡΑ», «δεν θα αφήσουν έτσι εύκολα τις ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ τις οποίες άλλωστε τόσο πολύ αγαπούν» και την δήθεν εκπροσώπηση όλου του λαού («ας μάθουν επιτέλους ότι Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ»), τι ακριβώς είναι; Ἐνα από τα διδάγματα της κρίσης είναι πως όσο πιο λαϊκιστής είσαι, τόσο περισσότερο φωνάζεις εναντίον του λαϊκισμού. Οπότε, εκτός από την κατ΄ ουσίαν σθεναρή υποστήριξη της κυβέρνησης δια της ριζοσπαστικής ιλαροτραγικότητας των εναλλακτικών, τι άλλο μας διδάσκει το #παραιτηθείτε;

Έρευνα: Μπορείς να διαπιστώσεις πόσο διεφθαρμένη είναι μια χώρα από το πως οδηγούν οι πολίτες της

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 24.05.2016

Η κακή οδήγηση και η διαφθορά σε μια χώρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, σύμφωνα με έ...

Παραλλαγές πάνω στην Τέχνη της φυγής και ένα απονενοημένο ριτσερκάρ

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 19.03.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Άνοιξη λοιπόν πριν σχεδόν 18 χρόνια. Ήμουν υποψήφιος για τη θέση αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είχα μόλις τελειώσει τη μακρά σειρά συνεντεύξεων με τα τριάντα μέλη του εκλεκτορικού σώματος, τους εισηγητές, και άλλους αξιωματούχους του πανεπιστημίου, ως είθισται. Καθόλου ανοιξιάτικη εμπειρία. Οι προοπτικές φαίνονταν αβέβαιες προς αρνητικές. Ίσως θα αποτύγχανα να εκλεγώ σε μια θέση όπου δεν υπήρχε καν συνυποψήφιος και όπου για πολλά χρόνια ψάχνανε κάποιον να έρθει, και κανένας δεν ήθελε. Τι πιθανότητα θα είχα να τα καταφέρω σε οποιαδήποτε άλλη φάση;

Κυβερνητικές κουτοπονηριές

Νίκος Σπ. Ζέρβας | Δημοσιεύθηκε 10.03.2017
Νίκος Σπ. Ζέρβας

Όπως το 1982, όταν από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οι μόνιμοι γενικοί διευθυντές των υπουργείων αντικαταστάθηκαν εν μία νυχτί από τους Ειδικούς Γραμματείς, έτσι και τώρα, το σχετικό με την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα και τη συνέχεια της διοίκησης δημόσιο συμφέρον παραμερίζεται πλήρως έναντι αμιγώς κομματικών σκοπιμοτήτων. Η υπερίσχυση στις τάξεις της σημερινής συγκυβέρνησης της άποψης, ότι οι θέσεις των Γενικών Γραμματέων είναι πολιτικές και όχι υπηρεσιακές - παρότι αφορούν ανώτατα μετακλητά διοικητικά στελέχη- αναιρεί, πριν καν της εφαρμογής της, μια δομική διοικητική μεταρρύθμιση.

Η απατηλή ευτυχία των «μικρών» πραγμάτων

Χριστιάννα Γύρα | Δημοσιεύθηκε 03.02.2017
Χριστιάννα Γύρα

Πληρώνονται όμως οι φόροι με τα παραπάνω; Σταματάνε να έρχονται τα ραβασάκια για τα χρέη με τα παραπάνω; Γιατρεύονται οι αρρώστιες με τα παραπάνω; Σταματούν να υπάρχουν οι αδικίες με τα παραπάνω; Αντικαθιστούν τα όνειρα τους εφιάλτες με τα παραπάνω; Όχι. Τα παραπάνω είναι για ν' αντέχεις, να «τη βγάζεις» μέρα με τη μέρα...Δεν αρκούν για να προχωρήσεις, να διαπρέψεις, να ξεχωρίσεις, να αναγνωριστείς, να κάνεις τη διαφορά για σένα και για τους άλλους.

Κανείς άλλος που ντρέπεται για το σήμερα;

Σταύρος Χριστοδούλου | Δημοσιεύθηκε 25.01.2017
Σταύρος Χριστοδούλου

Αναφέρονται κάποιες ρήσεις ανθρώπων για το ιδανικό κράτος(την ιδανική πολιτεία), ζώντων περί των δύο χιλιετιών (και βάλε) πριν από εμάς: Βίας ο Πριηνεύς (ένας εκ των επτά σοφών): «Εκείνη όπου οι νόμοι δεν έχουν άλλον ανώτερον», Χίλων (ή Χείλων) ο Λακεδαιμόνιος(ένας εκ των επτά σοφών): «Εκείνη όπου οι νόμοι τιμώνται περισσότερο από τους ρήτορες», Σόλων ο Αθηναίος(ένας εκ των επτά σοφών): «Εκείνη που το αδίκημα ενός πολίτη θεωρείται αδίκημα προς όλη την πολιτεία», Πιττακός ο Μυτιληναίος(ένας εκ των επτά σοφών): «Εκείνη όπου τα αξιώματα δίνονται πάντοτε στους ενάρετους και ποτέ στους κακούς».

Ανοιχτή επιστολή στο καλύτερο βιογραφικό της χώρας

Ιωάννης Ιωαννίδης | Δημοσιεύθηκε 18.01.2017
Ιωάννης Ιωαννίδης

Άκουσα την ομιλία στην κοινουβουλευτική ομάδα του κόμματός σας. Γενικά τα είπατε πολύ ωραία, είστε ικανός ρήτορας. Στρωτός λόγος και αρκετά λογικά ή έστω λογικοφανή επιχειρήματα. Ειδικά όταν είπατε ότι τιμάτε την αριστεία, κόντεψα να λιποθυμήσω απ' τη χαρά μου. Όμως γρήγορα συνήλθα, ενθυμούμενος ότι οι κομματικοί σας σύντροφοι κατέχουν εξίσου πολλά από τα πανελλήνια ρεκόρ αναξιοκρατίας και μετριοκρατίας όσο και οι κομματικοί σας αντίπαλοι - με βάση την προσωπική μου εμπειρία από τον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο. Επίσης σας χειροκροτήσανε μεν οι από κάτω, αλλά αυτοί οι καλοί καγαθοί άνθρωποι στα έδρανα δεν μου φάνηκαν και πολύ χαρούμενοι με τη ζωή τους.

Η κρίση ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και αξιών

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος | Δημοσιεύθηκε 15.01.2017
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Η δημιουργία κομματικού στρατού από βολεμένους, εξαρτημένους ή προσδοκούντες το βόλεμα, ήταν πάντα η βασική επιδίωξη. Αξιοκρατία δεν υπήρχε ποτέ. Άνθρωποι με προσόντα «έμεναν εκτός», γιατί δεν κατείχαν το αποκαλούμενο «κονέ». Όλα τα ρύθμιζε η μαγική λέξη «κονέ». Ο καθένας ήταν ό,τι δήλωνε στην Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις είσαι». Ρίζωσε βαθιά στη νοοτροπία, ειδικά των νέων ανθρώπων, η στόχευση «γνωριμίες αντί για προσόντα». Μεταλλάχτηκαν κατά πολύ οι αξίες μας. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο κακό που έχει λάβει χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Λευτεράκης...διευθυντής!

Πέτρος Τζεφέρης | Δημοσιεύθηκε 23.11.2016
Πέτρος Τζεφέρης

Δυστυχώς, τα ψέματα είναι τρία. Ψέμα είναι και το ότι μπορεί ποτέ η διοίκηση αυτή, όσο πλασματικός κι αν είναι ο όρος, να βελτιωθεί. Με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος, όσοι Λευτεράκηδες κι αν θυσιαστούν. Όσο διατηρούνται οι θύλακες που του έδωσαν αυτή την ταυτότητα, που έστησαν αυτό το αισχρό και αναποτελεσματικό μόρφωμα. Όσες τρόικες και αν έρθουν, όσες δήθεν αξιολογήσεις κι αν συντελεστούν! Όσο η αναξιοκρατία και το χάος της μετάθεσης ευθυνών αποτελούν τους βασικούς κανόνες. Όσο όλα αυτά που λέμε και γράφουμε ή θεσμοθετούμε ενίοτε, αφορούν μονίμως τους άλλους!

Μονόδρομος το άνοιγμα στην κοινωνία

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος | Δημοσιεύθηκε 19.11.2016
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

Πόσο θετικό είναι το 28% με έναν τέτοιον αντίπαλο και μάλιστα όταν έχει ψηφίσει μόνο το 57% του ελληνικού λαού; Κατ' ουσία, οι Έλληνες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία αντιπροσωπεύουν το 16% των συνολικών ψηφοφόρων της χώρας. Πιστεύει κανείς ότι αυτό συνιστά επιτυχία; Η απάντηση είναι προφανώς «ΟΧΙ». Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά πρέπει να αναγνωστεί σωστά, χωρίς υπεκφυγές. Χρειάζεται ταπεινότητα για να αποδεχτείς ότι το 84% του ελληνικού λαού δεν σε ψήφισε.

Μία συνεχής ύβρις

Αντώνης Λειβαδάρας | Δημοσιεύθηκε 14.09.2016
Αντώνης Λειβαδάρας

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χαρακτηρίστηκε από προκλητική αλαζονεία και νεποτισμό στην επιλογή των στελεχών της δημόσιας διοίκησης, χωρίς ίχνος αξιοκρατίας. Διορίστηκαν παντού από τους απερχόμενους κυβερνήτες και τους κρατικούς αξιοματούχους φίλους τους, οι σύζυγοι, τα παιδιά, τα ξαδέλφια, όλο τους το σόι όπως λέει ο λαός μας, σε θέσεις κλειδιά. Είναι η ύβρις στην αξιοκρατία και στη νοημοσύνη των πολιτών.

Εμπιστοσύνη υπό όρους...

Νίκος Σπ. Ζέρβας | Δημοσιεύθηκε 18.08.2016
Νίκος Σπ. Ζέρβας

Είναι αδιαμφισβήτητο, πως μόνο υπό συγκεκριμένους όρους δύναται να λάβει ο κ. Τσίπρας την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παρόλα τα παρελθόντα του λάθη, η σταδιακή τους διόρθωση, όπως και η δεδηλωμένη στήριξη της πλειονότητας των πολιτών προς το πρόσωπό του, του επιτρέπουν να προβεί στο επόμενο βήμα. Να διαβεί το Ρουβίκωνα του άκρατου και ανεύθυνου λαϊκισμού και της πολιτικής πόλωσης, αδράζοντας την ευκαιρία που του παρουσιάζεται. Το σχηματισμό, δηλαδή, μιας «Κυβέρνησης εθνικής ανασυγκρότησης» ευρύτερης συνεργασίας, ικανή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που αρμόζουν σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Δυο αριθμοί για την Παιδεία: 4327 και 4009

Χριστιάννα Γύρα | Δημοσιεύθηκε 19.05.2016
Χριστιάννα Γύρα

Σίγουρα το παρόν πλαίσιο χρήζει βελτιώσεων κι αναβάθμισης εκτεταμένης. Όμως η αντικατάστασή του μ'ένα οπισθοδρομικό και αντιευρωπαϊκό πλαίσιο για την παιδεία είναι λάθος. Ένα νομοσχέδιο για την παιδεία δε νοείται να περνάει νύχτα από το κοινοβούλιο με τη μορφή του κατεπείγοντως .Ιδιαίτερα από μια βαθιά δημοκρατική κυβέρνηση όπως διατείνεται ότι είναι η παρούσα κυβέρνηση.