Γιατί η μυωπία «καλπάζει» τα τελευταία χρόνια και πώς θα την προλάβουμε

Πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν τη Νο1 αιτία εξάπλωσης της μυωπίας, αλλά προτείνουν και σημαντικά μέτρα για να της ξεφύγουμε.
Dobrila Vignjevic via Getty Images

Η μυωπία τις τελευταίες δεκαετίες εμφανίζεται όλο και συχνότερα, με κάποιους ειδικούς να τη θεωρούν έως και επιδημία. Οι ερευνητές οπτομετρίας εκτιμούν ότι έως το 2050 περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα χρειαστεί διορθωτικούς φακούς για να την αντιμετώπιση της μυωπίας.

Kαι το σχετικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης είναι τεράστιο. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δαπάνες για διορθωτικούς φακούς, οφθαλμικές εξετάσεις και συναφείς δαπάνες θα αγγίξουν τα 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Αλήθεια, πώς εξηγείται η ταχύτατη εξάπλωση της μυωπίας;

Αν και όσοι έχουμε δύο μυωπικούς γονείς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουμε μυωπία, δεν υπάρχει κανένα κληρονομικό γονίδιο. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτίες της μυωπίας είναι περισσότερο συμπεριφορικές παρά γενετικές.

Δύο πρόσφατες μελέτες, που περιλαμβάνουν εκτεταμένες έρευνες σε παιδιά και τους γονείς τους, υποστηρίζουν ότι σημαντικός παράγοντας της αύξησης της μυωπίας είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε σε αντικείμενα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά στα μάτια μας, είτε πρόκειται για οθόνες, είτε για βιβλία.

Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνουμε εστιάζοντας σε κάτι που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το πρόσωπό μας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχουμε μυωπία. Έτσι, παρόλο που κατηγορούμε αποκλειστικά τις νέες τεχνολογίες, όπως τα smartphone και τον υπερβολικό χρόνο στην οθόνη, ακόμη και δραστηριότητες τόσο πολύτιμες όσο η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου μπορούν να επηρεάσουν την όρασή σας.

Το ηλιακό φως κρατά μακριά τη μυωπία

Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μυωπία μπορεί να προληφθεί με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός.

Μελέτη του 2022, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μυωπίας ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερα για τα παιδιά που δεν περνούσαν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους σε σύγκριση με εκείνα που έβγαιναν έξω καθημερινά.

Θεραπεύοντας τη μυωπία

Οι δύο κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα μυωπίας είναι:

1. Η πολύωρη ανάγνωση και άλλες δραστηριότητες που απαιτούν εστίαση σε ένα αντικείμενο κοντά στα μάτια

2. Η μείωση του χρόνου που περνάμε σε εξωτερικούς χώρους

Ευτυχώς, λίγα μόνο λεπτά την ημέρα με γυαλιά ή φακούς επαφής διορθώνουν ή σταματούν την εξέλιξη της μυωπίας. Για τον λόγο αυτό το πρώιμο τεστ όρασης είναι σημαντικό για τον περιορισμό της ανάπτυξης μυωπίας.

Επίσης, υπάρχουν δύο σίγουροι τρόποι να βελτιώσουμε την κατάσταση:

Αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο εστιάζοντας σε αντικείμενα κοντά στο πρόσωπό μας, όπως βιβλία και smartphone

Αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες κάτω από το φυσικό φως.

(Mε πληροφορίες από Conversation).