Κλιματική αλλαγή και αναπνευστικές δυσκολίες: Καλύτερο να αναπνέουμε από τη μύτη ή από το στόμα;

Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε.
.
bymuratdeniz via Getty Images
.

Πρόσφατη έκθεση στο περιοδικό «European Respiratory Journal», συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με το πώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι καύσωνες, οι πυρκαγιές, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες, θα επιδεινώσουν τις αναπνευστικές δυσκολίες για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ιδίως για βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Εξ′ αυτού, έχει μεγάλη σημασία να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την σωστή αναπνοή.

.
FG Trade via Getty Images
.

Πιθανότατα μας έχουν πει ότι το να αναπνέουμε από τη μύτη είναι καλύτερο από το να αναπνέουμε από το στόμα μας. Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με το πώς να σταματήσετε να αναπνέουμε από το στόμα όταν κοιμόμαστε και συμβουλές για το πώς να εισπνεύσουμε βαθιά από τη μύτη για να βελτιστοποιήσουμε την αναπνοή μας. Και, ναι, υπάρχει λόγος να ενθαρρύνουμε την αναπνοή από τη μύτη μας.

«Από εξελικτική άποψη, αυτός είναι ο τυπικός προεπιλεγμένος τρόπος λειτουργίας — αναπνέοντας από τη μύτη», λέει ο δρ Σαμ Χου, επικεφαλής ωτορινολαρυγγολογίας στο Mount Sinai Brooklyn Hospital. Στην πραγματικότητα, όταν είμαστε νεογέννητα, βασικά μπορούμε να αναπνέουμε μόνο από τη μύτη μας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Και αυτό σημαίνει ότι όλες οι αναπνοές από το στόμα δεν ωφελούν τον οργανισμό μας; Ζητήσαμε από γιατρούς να μας ξεκαθαρίσουν: Και μας είπαν ότι η αναπνοή από τη μύτη είναι σαν φίλτρο και υγραντήρας για το σώμα μας.

Πράγματι, όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, η αναπνοή από τη μύτη είναι καλύτερη από την αναπνοή από το στόμα, είπαν οι ειδικοί στη HuffPost. Ας μάθουμε γιατί:

Πρώτον, οι μικρές τρίχες της μύτης μας φιλτράρουν μερικά από τα υπολείμματα που αναπνέουμε, σύμφωνα με τον Χου. «Έχουμε επίσης πολλή βλέννα, η οποία μπορεί να παγιδεύσει πράγματα που μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνα, όπως μικρά σπόρια μυκήτων ή γύρη, ή ίσως ακόμη και βακτήρια, κάποιοι ιοί», συμπληρώνει ο ίδιος.

Επιπλέον, «φυσιολογικά, η μύτη μας έχει σχεδιαστεί για να επιβραδύνει τον αέρα καθώς εισέρχεται, έτσι ώστε να τον θερμαίνει μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος… », λέει ο δρ Κένεθ Φλέτσερ, βοηθός καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας — χειρουργικής κεφαλής και τραχήλου στο Vanderbilt Health στο Νάσβιλ.

Γιατί είναι σημαντικό; Λοιπόν, στους πνεύμονές μας δεν αρέσει ο ξηρός αέρας, είπε ο Χου. «Πρέπει πάντα να υπάρχει κάποιο είδος υγρασίας στους πνεύμονες για να διατηρούνται ανοιχτοί και να λειτουργούν σωστά».

Γνωρίζουμε πώς μπορεί σχεδόν να πονάει να αναπνέουμε όταν βρισκόμαστε έξω σε ξηρό χειμωνιάτικο αέρα; Αυτός είναι ο λόγος, λέει ο Φλέτσερ.

Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και ακόμη και σε προβλήματα στη στοματική κοιλότητα.

«Η αναπνοή από το στόμα μπορεί να... ξηραίνει αρκετά, οδηγώντας σε δυσφορία στο λαιμό», λέει ο δρ Πήτερ Μανς, ρινολόγος στο Yale Medicine και αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής-ωτορινολαρυγγολογίας στο Yale School of Medicine.

Αναπνέοντας από το στόμα απλά δεν λαμβάνουμε κανένα από τα οφέλη του φιλτραρίσματος ή των πνευμόνων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Πέρα από αυτό, η υπερβολική αναπνοή από το στόμα μπορεί να βλάψει και τα δόντια μας.

«Η αναπνοή από το στόμα… μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αμυγδαλές, τρίξιμο δοντιών (βρουξισμός), προβλήματα στις αρθρώσεις της γνάθου, φθορά των δοντιών, κακή σύγκλειση, περιοδοντική νόσο και άλλα», λέει ο δρ Αλμπερτ Κούμπς, ιδιοκτήτης της Smile Services DC και μέλος της Διεθνούς Ένώσεως Οδοντικών Εμφυτευμάτων, δηλώνει στην HuffPost μέσω email.

Με άλλα λόγια, η αναπνοή από το στόμα όλη τη νύχτα μπορεί απλώς να αναιρέσει μερικά από τα καλά που κάναμε με το νυχτερινό βούρτσισμα και το νήμα.

Αλλά δεν χρειάζεται να λαμβάνουμε ακραία μέτρα για να αναπνέουμε πάντα από τη μύτη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, ενώ είναι γενικά καλύτερο να αναπνέουμε από τη μύτη, υπάρχουν στιγμές που είναι απαραίτητο - όπως όταν παλεύουμε με ένα κρυολόγημα. Επομένως, δεν πρέπει να προσπαθούμε να κόψουμε εντελώς την αναπνοή από το στόμα.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναπνοή από το στόμα είναι κακή για εμάς. Σημαίνει απλώς ότι η αναπνοή από τη μύτη είναι προτιμότερη», λέει ο Μανς.

... Κι αν σκεφτόμαστε να υιοθετήσουμε το να σφραγίσουμε το στόμα μας (mouth taping) το βράδυ, είναι σημαντικό να αποκλείσουμε τυχόν υποκείμενα προβλήματα που μας κάνουν να αναπνέουμε από το στόμα μας τα βράδια.

«Η γενική συμβουλή θα ήταν πιθανώς να μην το κάνουμε αυτό χωρίς να έχουμε κάποια κατεύθυνση ή κάποιο είδος εξέτασης για να προσδιορίσουμε γιατί αναπνέουμε από το στόμα», λέει ο Φλέτσερ. Και αν αποφασίσουμε να το δοκιμάσουμε αφού αποκλείσουμε τυχόν υποκείμενα ζητήματα, είναι σημαντικό να λάβουμε προφυλάξεις.

«Αν πρόκειται να το δοκιμάσουμε... καλύτερα να μην χρησιμοποιήσουμε ισχυρή ταινία, ας βεβαιωθούμε ότι βγαίνει εύκολα», λέει ο Χου. «Κι επίσης, πραγματικά δεν ξέρω αν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να δείχνουν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει το μοτίβο της αναπνοής μας».

Εάν μπορούμε να αναπνεύσουμε από τη μύτη μας, ας το επιχειρήσουμε, αλλά δεν αξίζει να ακολουθήσουμε ακραία και δυνητικά επικίνδυνα μέτρα για να φτάσουμε εκεί.

Επιπλέον, εάν δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε από τη μύτη μας, θα πρέπει να πάμε σε έναν γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, ώστε να μπορέσουμε τελικά να αποκομίσουμε τα οφέλη της ρινικής αναπνοής με ασφάλεια.