Κι όμως, η ανθρώπινη βλέννα είναι πολύτιμη

Ας μάθουμε γιατί.
.
Luis Alvarez via Getty Images
.

Κανείς δεν απολαμβάνει να είναι άρρωστος. Ναι, μπορεί να περάσουμε μερικές επιπλέον μέρες στο κρεβάτι, αλλά νιώθουμε σαν να μας έχει χτυπήσει λεωφορείο. Έχουμε ρινική καταρροή, υψηλή θερμοκρασία και ένα φορτίο βλέννας που σχηματίζεται εσωτερικά.

Όταν ο καιρός μας έχει βάλει από κάτω, οι βλεννώδεις μεμβράνες της μύτης και των υπόλοιπων αεραγωγών του σώματός μας φλεγμονώνονται, γεγονός που μπορεί να κάνει τους αδένες μας να δημιουργήσουν ακόμη περισσότερη βλέννα από το κανονικό.

Αυτή η βλέννα μπορεί να καταλήξει να γίνει παχύρρευστη με βακτήρια και κύτταρα που έρχονται να καταπολεμήσουν τη μόλυνση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει περισσότερη παραγωγή βλέννας.

Επομένως, αν αισθανόμαστε ότι έχουμε περισσότερη βλέννα και φλέγματα όταν είστε άρρωστοι, δεν είναι τυχαίο.

Όταν νιώθουμε ότι είμαστε γεμάτοι βλέννα, είναι η φυσική μας αντίδραση να θέλουμε να την ξεφορτωθούμε. Πιθανότατα πιστεύουμε ότι κάνουμε χάρη στον εαυτό μας αφαιρώντας την περίσσεια βλέννα από το σώμα μας, αλλά μπορεί να κάνουμε λάθος.

Γιατί; Η βλέννα μας αποτελείται κυρίως από νερό, αλλά αποτελείται επίσης από πρωτεΐνες, σάκχαρα και μόρια που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα μας να ελέγξει τα επιβλαβή μικρόβια. Με άλλα λόγια, η βλέννα βοηθά στη δημιουργία ενός στρώματος προστασίας.

Μπορεί να μην το γνωρίζουμε, αλλά στην πραγματικότητα παράγουμε πολλή βλέννα όλη την ώρα. Ο λόγος που δεν μπορούμε να αισθανθούμε ότι δημιουργούμε βλέννα είναι επειδή οι μικροσκοπικές τρίχες που ονομάζονται βλεφαρίδες σπρώχνουν τη βλέννα μας στο πίσω μέρος του λαιμού, ώστε να μην συνειδητοποιούμε πότε την καταπίνουμε.

Αλλά, όταν είμαστε άρρωστοι, η παραγωγή βλέννας αυξάνεται, οπότε την παρατηρούμε περισσότερο. Η βλέννα γίνεται πιο παχύρρευστη και κολλώδης όταν αισθανόμαστε άσχημα και παρόλο που είναι ενοχλητική, στην πραγματικότητα μας βοηθά να παγιδεύουμε βακτήρια, ιούς και κύτταρα που κινητοποιούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γνωρίζουμε πόσο ενοχλητικό και χονδροειδές είναι να έχουμε υπερβολική βλέννα, αλλά η απαλλαγή από αυτήν δεν θα μας κάνει πραγματικά να νιώσουμε καλύτερα. Αντ ’αυτού, ας προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ενυδατωμένοι, να επιχειρήσουμε ρινική πλύση, ή να κάνουμε γαργάρες με αλατόνερο.