Εφτά πράγματα που απαγορεύεται να βάζουμε στο πλυντήριο - Κι όμως το κάνουμε ξανά και ξανά

Προσοχή: Καταστρέφουν το πλυντήριο μας μέρα τη μέρα
Kinga Krzeminska via Getty Images

Ορισμένα πράγματα, ανεξάρτητα από τις οδηγίες πλύσης που αναγράφονται στα καρτελάκια, θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να καταστρέψουν το πλυντήριό μας.

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω δει αντικείμενα και αντικείμενα να βουλώνουν το πλυντήριο των ρούχων», επισημαίνει ο Ίαν Σμιθ, ειδικός στις συσκευές.

Ποια είναι όμως αυτά τα «επικύνδυνα αντικείμενα»;

1. Το υπερβολικά πολύ απορρυπαντικό

Η χρήση περισσότερου απορρυπαντικού δεν μας εξασφαλίζει πιο καθαρά ρούχα. Σύμφωνα με τον Πάτρικ Ρίτσαρντσον, ο οποίος είναι γνωστός ως The Laundry Evangelist, το πολύ απορρυπάντικό απλώς συσσωρεύεται στο μηχάνημα, κάνει τους αισθητήρες να μην λειτουργούν αποτελεσματικά και αναδύει μυρωδιά μούχλας στο πλυντήριό μας.

Για αυτό δεν βάζουμε στο πλυντήριό μας περισσότερες από 2 κουταλιές της σούπας απορρυπαντικό.

2. Οι αρωματικές πέρλες πλυντηρίου

Όσο κι αν μας αρέσει η αίσθηση και το άρωμα των ρούχων μετά τη χρήση τους, είναι επιβλαβείς για το μηχάνημά μας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να σπάσουν τους αισθητήρες ή να κολλήσουν στους σωλήνες του πλυντηρίου.

3. Τα πολύ μικρά αντικείμενα, όπως τα μωρουδιακά εσώρουχα, τα κορδόνια παπουτσιών και τα φουλάρια

Ίσως έχουμε παρατηρήσει ότι οι κάλτσες μοιάζουν να εξαφανίζονται κάθε φορά που πλένουμε ρούχα. Ε λοιπόν, αποδεικνύεται ότι, όπως και άλλα μικροαντικείμενα, μπορεί όντως να χάνονται μέσα στο πλυντήριο, αφού κολλάνε
σε μικρές γωνιές και σχισμές. Όμως έτσι, μπορεί να βουλώσει το μηχάνημά μας.

Το καλύτερο λοιπόν είναι, να βάζουμε όλα τα μικρά αντικείμενα σε μια διχτυωτή σακούλα ρούχων και έπειτα να βάζουμε αυτή τη σακούλα στο πλυντήριο, αντί για το κάθε μικρό πραγματάκι ξεχωριστά.

Cris Cantón via Getty Images

4. Τα υπερμεγέθη αντικείμενα, όπως παπλώματα, κουβέρτες και χαλιά

Όταν ξεπερνάμε τη χωρητικότητα του πλυντηρίου, αυτό επιβαρύνει το μηχάνημα και τις διάφορες εσωτερικές του ζώνες, με κίνδυνο να μας μείνει στα χέρια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά γιατί μέχρι να το φτιάξουμε, θα πρέπει να πλένουμε τα πάντα στο χέρι.

Επομένως, χαλιά και παπλώματα ίσως θα ήταν καλύτερο να τα πηγαίνουμε σε κάποιον επαγγελματία για πλύσιμο και αποθήκευση.

5. Τα παπούτσια

Οι οδηγίες φροντίδας για ορισμένα παπούτσια αναφέρουν ότι πλένονται στο πλυντήριο. Αλλά για να αποφύγουμε τυχόν ζημιές στο μηχάνημα, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε διχτυωτή τσάντα ή μαξιλαροθήκη. Οι ειδικοί προτείνουν επίσης να προσθέσουμε μερικές παλιές πετσέτες ή ρούχα για να εξισορροπήσουμε το φορτίο.

6. Μεταλλικά αντικείμενα όπως οι αγκράφες από τις ζώνες ή τα ξεχασμένα νομίσματα και κλειδιά

Οτιδήποτε μεταλλικό θα μπορούσε να γρατζουνίσει εσωτερικά το μηχάνημα ή να σπάσει την πόρτα του πλυντηρίου. Ως εκ τούτου, φροντίζουμε όταν πλένουμε παντελόνια να αδειάζουμε πάντα τις τσέπες και να αφαιρούμε τις ζώνες από τις θηλιές του παντελονιού.

Τα μπουφάν με βαριά φερμουάρ ή μεταλλικά κουμπώματα, μπορούν επίσης να χαράξουν το πλυντήριο. Οπότε καλύτερα να πλένονται στο χέρι ή να τα πηγαίνουμε σε κάποιο καθαριστήριο.

7. Είδη από καουτσούκ όπως χαλάκια, μπότες ή μαξιλάρια

H θερμότητα μπορεί λιώσει το καουτσούκ, διασπώντας το σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό με τη σειρά του ελλοχεύει ο κίνδυνος να βουλώσει τις αντλίες του πλυντηρίου και να καταστρέψει το μηχάνημά μας σε χρόνο dt.

Το ζουμί

Φροντίζουμε το πλυντήριό μας. Αξίζει τον κόπο. Το να προσέχουμε το μηχάνημά μας, γνωρίζοντας τι επιτρέπεται και τι όχι, βοηθά στην αποφυγή δαπανηρών επισκευών και μας εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πλυντηρίου για χρόνια.