Αφιέρωμα στην Πάτμο: Το πρότυπο εστιατόριο Ταρσανάς και η ιστορία του

Ο Ταρσανάς σε λίγο καιρό έγινε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά στέκια-εστιατόρια της Πάτμου. Σ' έναν καταπληκτικό χώρο, όπου τα τραπέζια είναι στημένα πάνω σε deck πραγματικού σκαριού και ανάμεσα σε ένα σκηνικό από παραδοσιακά ξύλινα σκάφη όλων των μεγεθών και τύπων, ετερόκλιτες παρέες - τεχνίτες και καραβοκύρηδες, "επώνυμοι" και ανώνυμοι, απλοί μαστόροι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες - απολαμβάνουν την αίσθηση ότι από την μία βρίσκονται στην καρδιά του καρνάγιου, όπου συντηρείται και επισκευάζεται ό,τι πιο όμορφο σκάφος υπάρχει στο Αιγαίο, και από την άλλη να γεύονται μια ενδιαφέρουσα νησιώτικη κουζίνα με ντόπια κυρίως υλικά.
giorgos pittas

Το εστιατόριο Ταρσανάς βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Πάτμου, στην πανέμορφη παραλία Διακόφτι, νοτίως του Γροικού, εκεί όπου εδώ και αρκετά χρόνια είναι εγκαταστημένη η ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα «Patmos Marin».

Πρόκειται για ένα ναυπηγείο κόντρα στο πνεύμα της εποχής, όπου η οικογένεια Καμίτση σχεδιάζει και κατασκευάζει μοναδικά ξύλινα σκάφη - ταχύπλοα ή παραδοσιακά τρεχαντήρια - που φέρουν την υπογραφή της και την εγγύηση της ποιότητας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Λευτέρης Καμίτσης, επιπλοποιός και μαραγκός το επάγγελμα, τo 1995 έφτιαξε ένα μικρό εργαστήρι κατασκευής και επισκευής μικρών ξύλινων σκαφών. Σε δέκα χρόνια οι δουλειές επεκτάθηκαν και με τη βοήθεια των παιδιών του Πέρου και Σώζου, δημιουργήθηκε ένα υπερσύγχρονο ναυπηγείο όπου εργάζονται χειμώνα-καλοκαίρι πάνω από 20 Πάτμιοι τεχνίτες (η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Πάτμο) και που η φήμη του αγκάλιασε όλη την Ελλάδα.

Με τον καιρό, οι ανάγκες του προσωπικού αλλά και των πελατών του -που όταν βρίσκονται στο νησί ξημεροβραδιάζονται στον ταρσανά για να παρακολουθήσουν την πρόοδο των εργασιών των αγαπημένων τους σκαφών- οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου εστίασης.

Έτσι, με το ίδιο ακριβώς μεράκι που στήσαν το ναυπηγείο τους και σκαρώνουν τα σκάφη τους, δημιούργησαν το 2005 μέσα στον χώρο του ναυπηγείου, ένα πρότυπο εστιατόριο που το ονόμασαν Ταρσανά.

Ο Ταρσανάς σε λίγο καιρό έγινε ένα από τα πιο ατμοσφαιρικά στέκια-εστιατόρια της Πάτμου. Σ' έναν καταπληκτικό χώρο, όπου τα τραπέζια είναι στημένα πάνω σε deck πραγματικού σκαριού και ανάμεσα σε ένα σκηνικό από παραδοσιακά ξύλινα σκάφη όλων των μεγεθών και τύπων, ετερόκλιτες παρέες - τεχνίτες και καραβοκύρηδες, «επώνυμοι» και ανώνυμοι, απλοί μαστόροι, διανοούμενοι και καλλιτέχνες - απολαμβάνουν την αίσθηση ότι από τη μία βρίσκονται στην καρδιά του καρνάγιου, όπου συντηρείται και επισκευάζεται ό,τι πιο όμορφο σκάφος υπάρχει στο Αιγαίο, και από την άλλη να γεύονται μια ενδιαφέρουσα νησιώτικη κουζίνα με ντόπια κυρίως υλικά.

Κατσικάκι από τα Λέβεθα, τυράκια ντόπια, ψάρια και θαλασσινά από τις τριγύρω θάλασσες, ζαρζαβατικά από πατινιώτικους κήπους είναι οι πρώτες ύλες για τη δημιουργία συμβατικών τοπικών συνταγών (κακαβιά, λεμονάτο και κοκκινιστό κατσικάκι) αλλά και απρόσμενων πιάτων (γαρίδες φλαμπέ και γεμιστό καλαμάρι με κουκουνάρι κανταΐφι).

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr

Δημοφιλή