TO BLOG

Απόψεις και ανάλυση της επικαιρότητας από τους bloggers της HuffPost

Γιώργος Πίττας Headshot

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Το σύγχρονο τυροκομείο Καραγιάννη

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
PHOTO
giorgos pittas
Εκτύπωση

Στην περιοχή της Αρναίας Χαλκιδικής, σ' έναν τόπο γεμάτο καταπράσινες πλαγιές, λουλουδιασμένες πεδιάδες, πλούσιους κάμπους και κατάφυτα βουνά, εκεί όπου φύονται 404 φυτά και βότανα, είναι αυτονόητο να ανθεί η κτηνοτροφία και να χαρίζει υψηλής ποιότητας γάλα. Το γάλα αυτό αξιοποιούσε εδώ και πολλά χρόνια η Αγγελική Καραγιάννη, μια ξακουστή «αρχοντοτσομπάνισα και καλονοικοκυρά» που ήταν μια εξαιρετική μαστόρισσα και έφτιαχνε ένα πεντανόστιμο γιαούρτι.

giaourti

Σήμερα, ο γιος της Αντώνης Καραγιάννης έχει φτιάξει ένα σύγχρονο τυροκομείο που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές διασφάλισης ποιότητας έχοντας όλη τη σύγχρονη απαραίτητη τεχνολογία. Αυτό, ωστόσο, που κάνει τη διαφορά στα σημερινά γιαούρτια της εταιρείας είναι η συνέχιση από τις παλιές και παραδοσιακές αξίες. Δηλαδή, το αγελαδινό και πρόβειο γάλα που διακρίνονται για την πλούσια, γεμάτη γεύση τους και η εμμονή στη μοναδική συνταγή της κυρά Αγγέλας!

giaourti

Η μονάδα Καραγιάννη είναι επισκέψιμη και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την παραγωγική διαδικασία (το ανακάτεμα στις μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές, τη μεταφορά του βρασμένου γάλατος στα κεσεδάκια και την μετατροπή τους σε γιαούρτι, το ξεκούρασμά τους στο ψυγείο) όπου καθημερινώς 300 κιλά γελαδινά και πρόβεια γάλατα, εναλλάξ, μετατρέπονται στο περίφημο γιαούρτι της κυρά-Αγγέλας.

Και βέβαια εδώ μπορεί να δοκιμάσει επιτόπου φρέσκο γιαούρτι της στιγμής! Κι αν έχει μεριμνήσει ν' αγοράσει από τον παρακείμενο μελισσοκόμο μια μικρή συσκευασία σουσουρόμελου, θα μπορούσε να το απολαύσει αναμεμειγμένο με το γιαουρτάκι της κυρά Αγγέλας, καθισμένος στο προαύλιο της μονάδας, και να χαθεί θαυμάζοντας την ομορφιά των ευλογημένων βοσκοτοπιών της περιοχής και περνώντας σ' άλλα επίπεδα αισθήσεων!


Δείτε ακόμα: Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Η ξεχωριστή γωνιά της Χαλκιδικής

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Η παραδοσιακή κουζίνα με την τεράστια ποικιλία γεύσεων

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Τα χριστουγεννιάτικα γιαπράκια Παλαιοχωρίου

Αφιέρωμα στην προ του Άθω περιοχή: Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα στη γάστρα

Δείτε περισσότερα στη σελίδα του greekgastronomyguide.gr