Οι επτά μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα: Από τον πυρηνικό χειμώνα μέχρι και μια παγκόσμια πανδημία

Οι επτά μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα: Από τον πυρηνικό χειμώνα μέχρι και μια παγκόσμια πανδημία
shutterstock

Τις επτά μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα παρουσιάζει το περιοδικό How It Works. Η αλήθεια είναι ότι οι θεωρίες για το τέλος του κόσμου είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και πολλές από αυτές έχουν γίνει και κινηματογραφικές ταινίες, ωστόσο πολλές από αυτές δεν είναι και πολύ πιθανό να συμβούν.

Ας τις δούμε αναλυτικά όπως τις αναφέρει η Daily Mail:

1) Μία σούπερ έκρηξη ηφαιστείου

Μία τέτοιου είδους έκρηξη δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ από τους γεωλόγους. Οι επιστήμονες όμως εκτιμούν ότι είναι ικανή να καταστρέψει τη Γη, καθώς μπορεί να ανατινάξει πάνω από 240 μίλια υλικού στον αέρα. Έχοντας παρατηρήσει τα απομεινάρια προηγούμενης έκρηξης, οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι εκρήξεις σαν και αυτές θα μπορέσουν να προκαλέσουν καταστροφή σε μια περιοχή όσο είναι ολόκληρη η Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην εμφάνιση των παγετώνων. Ευτυχώς οι πιθανότητες για να συμβούν είναι μικρές.

2) Ο πυρηνικός χειμώνας

Το σενάριο του πυρηνικού χειμώνα είναι επίσης ζοφερό και θα οφείλεται καθαρά στην ανθρώπινη παρέμβαση. Ένας πυρηνικός πόλεμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου αποτεφρωμένες πόλεις και δάση θα είχαν σαν αποτέλεσμα σύννεφα τέφρας να φτάσουν στην στρατόσφαιρα. Τα σύννεφα αυτά θα μπορούσαν να εμποδίσουν το 99% του ηλιακού φωτός που φτάνει στη Γη με τραγικές συνέπειες. Η φωτοσύνθεση δεν θα μπορούσε να γίνει πλέον, σταδιακά θα εξέλειπαν τα τρόφιμα ενώ η θερμοκρασία στη Γη θα έπεφτε κατακόρυφα.

3) Η σύγκρουση με έναν αστεροειδή

Η σύγκρουση μεταξύ της Γης και ενός γιγαντιαίου αστεροειδή είναι ένα ακόμη ζοφερό σενάριο. Στην περίπτωση αυτή η ενέργεια που θα απελευθερώνονταν θα ισοδυναμούσε με 10 βόμβες σαν και αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα, η οποία και θα κατέστρεφε τα πάντα σε ακτίνα 300 χιλιομέτρων. Επίσης η σκόνη που θα σηκωνόταν θα προκαλούσε επίσης μεγάλα προβλήματα.

4) Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Σε μια ακραία περίπτωση, εάν το φαινόμενο αυτό εντεινόταν πάρα πολύ θα μπορούσε ίσως να οδηγήσει σε τόσο μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας, ώστε η διαβίωση στη Γη να ήταν αδύνατη. Φανταστείτε για παράδειγμα τους ωκεανούς να βράζουν. Ποια μορφή ζωής θα μπορούσε να επιβιώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

5) Το τέλος του ηλίου

Η αλήθεια είναι ότι η ζωή στη Γη οφείλεται στις ακτίνες του ηλίου. Όταν κάποια στιγμή ο ήλιος θα φτάσει στο τέλος του, τότε και η ζωή πάνω στη Γη θα σταματήσει να υπάρχει.

6) Έκρηξη ακτίνων Γ

Η έκρηξη των ακτίνων Γ, είναι από τις πιο λαμπρές εκδηλώσεις στο σύμπαν. Παράγεται από την έκρηξη μεγάλων άστρων που εκπέμπουν εστιασμένες δέσμες της έντονης ακτινοβολίας Γ. Διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα αλλά να μπορούν να εκλύσουν τόση ενέργεια όση ο ήλιος σε όλη του τη ζωή. Μία τέτοια έκρηξη θα κατέστρεφε το στρώμα του όζοντος και η ζωή στην επιφάνεια της Γης θα εκτίθονταν σε υπεριώδη ακτινοβολία.

7) Μία παγκόσμια πανδημία

Μία παγκόσμια πανδημία είναι μία ακόμη αιτία που θα μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα στο τέλος της, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Μπορεί η ιατρική επιστήμη να έχει προχωρήσει πολύ και πλέον διάφορες μολυσματικές ασθένειες να αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί κάποια στιγμή μία ανίκητη πανδημία.

Δημοφιλή