Σε δικτατορίες ψηφίζουν στα 17 λέει ο Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ απαξιώνει τη νέα γενιά απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε δικτατορίες ψηφίζουν στα 17 λέει ο Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ απαξιώνει τη νέα γενιά απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
Eurokinissi/Photo αρχείου

Αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ για την θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η ψήφος στα 17 συναντάται κυρίως σε δικτατορίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ του απάντησε ότι στην Αυστρία και σε κρατίδια της Γερμανίας ψηφίζουν από τα 16 και του επεσήμανε με νόημα πως ο στενός του συνεργάτης και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ Κώστας Κυρανάκης υποστηρίζει την ψήφο στα 16 και ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο ανήκει η ΝΔ και στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο STAR είπε ότι δεν συμφωνεί με το δικαίωμα ψήφου από τα 17 χρόνια. «Γιατί όχι από τα 16; Παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Β. Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε; Μεταξύ της ψήφου στα 17 και της ψήφου των ομογενών οι πολίτες αν τους ρωτούσαμε στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα διάλεγαν το δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Κ. Μητσοτάκης κατάφερε τα ακατόρθωτα. Πρώτον, να απαξιώσει τη νέα γενιά, θεωρώντας την ανίκανη να αποφασίσει για το μέλλον της. Δεύτερον, να καταχωρήσει στη λίστα των «δικτατοριών» χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία», του απάντησε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «πληροφορούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη μεν Αυστρία δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ίδιο ισχύει και στις τοπικές εκλογές σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας.

Τέλος, θα προτείναμε στον κ. Μητσοτάκη, πριν ξαναδοκιμάσει να παραδώσει μαθήματα ευρωπαϊσμού, να ρωτήσει τουλάχιστον τον πρόεδρο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη ΝΔ, κ.Κυρανάκη, ο οποίος έχει δηλώσει την ένθερμη υποστήριξή του στην επέκταση του δικαιώματος ψήφου στα … 16, σημειώνοντας μάλιστα ότι υπάρχει σχετική συζήτηση στους κόλπους του ΕΛΚ

Αν τα προηγούμενα δεν είναι αρκετά, τον παραπέμπουμε στη σχετική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλεί τα κράτη-μέλη να εξετάσουν το ζήτημα της επέκτασης του δικαιώματος ψήφου στους 16χρονους, για όλες τις εκλογικές διαδικασίες (http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=18015&lang=EN). Η μικροπολιτική και η λασπολογία έχουν και κάποια όρια».

Δημοφιλή