Κριση

Ο δοτός τραπεζίτης και η τοτεμοποίηση της οργής

Αχιλλέας Σωτηρέλλος | Δημοσιεύθηκε 29.05.2017
Αχιλλέας Σωτηρέλλος

Ας υποθέσουμε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος κατά τη βραχεία διακυβέρνηση του υπήρξε ο πιο καταστροφικός πρωθυπουργός της χώρας. Ας υποθέσουμε ότι η λιτότητα, η ανεργία, η ανέχεια και η εξαθλίωση φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Ας υποθέσουμε ότι οι, εκλεγμένοι δημοκρατικά, προκάτοχοί του υπήρξαν λαμπροί ευεργέτες που κυβέρνησαν με πυγμή, εντιμότητα, διαφάνεια, αξιοκρατία και όχι τίποτα διαπλεκόμενοι που παρέδωσαν καμμένη γη και άδεια ταμεία. Μπορεί, σε αυτό το υποθετικό και τραβηγμένο σενάριο, να υπάρχει κάποιος υγιώς σκεπτόμενος άνθρωπος που να επικροτεί την επίθεση κατά της ζωής του με μια τόσο θρασύδειλη μέθοδο;

Η ένταση και η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, «χρυσή ευκαιρία» για την Ομογένεια στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Στεφανόπουλος | Δημοσιεύθηκε 28.05.2017
Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

Εν τούτοις, όσα έχουν προηγηθεί το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, ξεπερνώντας το απλό διπλωματικό επεισόδιο, αποτελούν μια ακόμα αιτία, παράλληλα με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και την επικρατούσα (με άγνωστη κατάληξη) ένταση στο Αιγαίο, και είναι μια πρώτης τάξεως «χρυσή ευκαιρία» για επανεκκίνηση και ουσιαστική επαναδραστηριοποίηση της Ελληνοκυπριακής ομάδος στην Ουάσιγκτον.

ΔΝΤ: H Eλλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς ελάφρυνση του χρέους

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 26.05.2017

«Δεν προκύπτει από κάπου ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς αισθητή ε...

Τζιμ Μάτις: «Τραγωδία απίστευτης κλίμακας» μια στρατιωτική λύση στην κρίση της Κορεατικής Χερσονήσου

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 20.05.2017

Οποιαδήποτε στρατιωτική λύση στην κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο θα αποτελούσε μ...

Ντράγκι: Η κρίση της Ευρωζώνης ξεπεράστηκε, η ανάκαμψη είναι όλο και πιο ευρεία και ισχυρή

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 19.05.2017

«Η κρίση της Ευρωζώνης ξεπεράσθηκε, η οικονομική ανάκαμψη είναι όλο και πιο ευρεί...

Είναι πράγματι ορατό το τέλος της κρίσης;

Νίκος Άγουρος | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017
Νίκος Άγουρος

Η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που προβλέπει η συμφωνία για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, η αμφιλεγόμενη και τυχοδιωκτική θεωρητικοποίηση των αντίμετρων ως «εισοδιστική» ήττα του νεοφιλελευθερισμού, το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους ως τοτέμ και γεωπολιτική μπάμπουσκα αλλά και το ασαφές σχέδιο της αντιπολίτευσης σηματοδοτούν δυο πράγματα: πολλά εμπόδια (το θετικό σενάριο). Ή την έναρξη μιας νέας κρίσης πριν το τέλος της τρέχουσας κρίσης (το ακραία ρεαλιστικό σενάριο).

Βελτιώθηκε η αποδοτικότητα νοσοκομείων κατά την κρίση; Τι λένε τα στοιχεία;

Πλάτων Τήνιος | Δημοσιεύθηκε 17.05.2017
Πλάτων Τήνιος

Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας στην υγεία, και όχι μόνο στη βιωσιμότητα και αποδοτικότητα. Στο πεδίο αυτό η Ελλάδα υστερεί. Ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ και στους ΕΕ27, οι νοσοκομειακές δαπάνες αντιπροσώπευαν το 2012 το 30% και 37% των δαπανών για την υγεία, στην Ελλάδα είναι 47%. Αυτό υποδεικνύει την ανάγκη αλλαγών στο πώς λειτουργεί ο νοσοκομειακός τομέας και πώς κατανέμεται η χρηματοδότηση. Παρά την κρίση, ορισμένα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας.

Τσίπρας από Πεκίνο:Μετά από πολλά χρόνια κρίσης, η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 14.05.2017

Μια «μακρόπνοη πρωτοβουλία του 21ου αιώνα, που οικοδομήθηκε στη σοφία της ιδέας τη...

Διαφυγή πνευματικού δυναμικού της Ελλάδας: «Προδοσία» ή ανάγκη υποδομών αξιοποίησης του οικουμενικού Ελληνισμού;

Κωνσταντίνος Δροσάτος | Δημοσιεύθηκε 10.05.2017
Κωνσταντίνος Δροσάτος

Παρά τις σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, η διαφυγή πνευματικού δυναμικού δημιουργεί ταυτόχρονα μια θετική παράμετρο της οικουμενικής διάστασης του ελληνικού στοιχείου, η οποία παραμένει ωστόσο αρκετά υποτιμημένη. Αυτή αφορά στη δυνατότητα αυξημένης επιρροής του ελληνικού στοιχείου σε κοινωνίες με ανεπτυγμένες ή ανερχόμενες οικονομίες. Η παρουσία σημαντικά περισσοτέρων Ελλήνων σε πανεπιστήμια, σε ερευνητικά κέντρα, στη βιομηχανία, σε νοσοκομεία, σε οικονομικά κέντρα και σε διάφορους καίριους τομείς παροχής υπηρεσιών του εξωτερικού αυξάνει την κρίσιμη μάζα Ελλήνων σε διεθνή επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά δίκτυα με τεράστια δυνατότητα επιρροής υπέρ της Ελλάδας.

Τετράωρες συμβάσεις και 15 ώρες δουλειάς

Σωτήρης Βαλάρης | Δημοσιεύθηκε 04.05.2017
Σωτήρης Βαλάρης

Όλα ξεκινούν από τη διάθεση των νέων να δουλέψουν στη χώρα τους και να μη μεταναστέψουν στο εξωτερικό. Έτσι, έρχονται οι εργοδότες που ζητούν νέο και φθηνό εργατικό δυναμικό. Προσφέρουν ολιγόωρες συμβάσεις, πενιχρό μισθό και φυσικά καμία ασφάλιση. Το κακό όμως δεν τελειώνει εκεί. Αν για παράδειγμα η σύμβαση είναι για πέντε ώρες γραμματέας, θα δουλεύεις ίσως και 15 ώρες τη μέρα, χωρίς να πληρώνεσαι και θα υπακούς και από πάνω, γιατί μπορεί να απολυθείς. Και δε μπορείς να πεις κάτι. Ή μάλλον θα πεις ευχαριστώ, γιατί τα 300 ευρώ δε μπορείς να τα βρεις αλλού στην Ελλάδα. Έτσι καταντήσαμε.

Πολιτική κρίση στην Τσεχία. Παραιτείται ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 02.05.2017

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη την παρα...

Η ιδεολογική παρακμή σε περίοδο πολιτικής τελμάτωσης

Πάνος Τάμπης | Δημοσιεύθηκε 30.04.2017
Πάνος Τάμπης

Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η εννοιολογική σημασία της ιδεολογίας και των εκφραστών της, τείνουν να απαξιώνονται ολοένα και περισσότερο από τους περισσότερους πολίτες. Εκφράσεις τύπου «δεξιά, αριστερά, σοσιαλδημοκρατία» δείχνουν να μη διαφοροποιούνται στο νου των πολιτών καθώς το σύνολο των ενεργειών τους, για το κοινωνικό σύνολο, καταλήγουν πάντοτε στο ίδιο τέλμα.

O στρατός και η ισχύς Βόρειας και Νότιας Κορέας. Crash test μεταξύ των δύο χωρών και των συμμάχων τους ΗΠΑ και Κίνα

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 15.04.2017

Με τη ρητορική του πολέμου να κλιμακώνεται μεταξύ Βορείου Κορέας και ΗΠΑ αλλά και ...

Πώς θα γίνει η ελληνική επαρχία πυλώνας ανάπτυξης

Βασίλης Κωστόπουλος | Δημοσιεύθηκε 12.04.2017
Βασίλης Κωστόπουλος

Η αδικαιολόγητα πλέον παρατεταμένη κρίση, πέρα απ την συρρίκνωση της αγοράς στα μεγάλα αστικά κέντρα επέφερε βαρύτατο πλήγμα στον αιμοδότη της οικονομίας, την επαρχία. Πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται  να λύσει η Ελλάδα είναι ο αφανισμός της ελληνικής επαρχίας. Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η τελευταία έρευνα της Eurostat που κατατάσσει πλήθος περιοχών της ελληνικής επικράτειας στο γκρουπ των φτωχότερων περιοχών της Ε.Ε.

Μείωση του ρυθμού των γεννήσεων και αύξηση της παιδικής θνησιμότητας στην Ελλάδα της κρίσης

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 10.04.2017

Ο ρυθμός γεννήσεων στην Ελλάδα μειώθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,9% μεταξύ 2009-2015, ενώ η...

DW: Τι πιστεύουν οι νέοι. Για την ελληνική κρίση φταίει η προηγούμενη γενιά

HuffPost Greece | Newsrοom | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017

Η πλειοψηφία της νέας γενιάς Ελλήνων ρίχνει την ευθύνη για την οικονομική κρίση σ...

Οδηγός επιβίωσης για τη διαπραγμάτευση

Δημήτριος Γκιόκας | Δημοσιεύθηκε 06.04.2017
Δημήτριος Γκιόκας

Τι έχει συμβεί από τον Ιούλιο 2015 μέχρι σήμερα: €6 δισ. νέοι φόροι (ενδεικτικά: αύξηση ΦΠΑ στο 24%, μείωση αφορολόγητου από €9.545 στα €8.636, αύξηση έκτακτης εισφοράς, αύξηση φόρου επιχειρήσεων από 26% σε 29%, προκαταβολή επόμενη χρονιάς 100%, αύξηση ΕΦΚ σε καύσιμα, καπνό, ποτά, καφέ),€1,5 δισ. περικοπή συντάξεων & ΕΚΑΣ, πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δημιουργία υπερταμείου με παραχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας για 99 έτη, 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αφελληνισμός των διοικήσεών τους.

Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους: Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης παρουσιάζει τους πραγματικούς ήρωες της κρίσης

HuffPost Greece | Νάγια Κωστιάνη | Δημοσιεύθηκε 30.03.2017

Το 2011 ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης ξεκίνησε τη σειρά ντοκιμαντέρ «Συναντήσεις με Αξι...

Η ελληνική εξαίρεση

Κώστας Βεργόπουλος | Δημοσιεύθηκε 29.03.2017
Κώστας Βεργόπουλος

Όμως, πέρα από όλα, αυτό που έτσι παρασιωπάται  είναι ότι: α) με τα τρία προγράμματα διάσωσης από το 2010 μέχρι σήμερα (2017), η λειτουργία της ελληνικής οικονομίας δεν βελτιώθηκε, αλλά αντίθετα επιδεινώθηκε και η υπερχρέωση της χώρας δεν μειώθηκε, αλλά αντίθετα εκτινάχθηκε ακόμη πιο ψηλά, β) η πολιτική της βίαιης και εσπευσμένης εξισορρόπησης των δημοσίων ελλειμμάτων στην χώρα μας είχε ως αναπόφευκτο αντίτιμο την νέκρωση της οικονομίας, ενώ αυτό δεν συνέβη στις άλλες ομοιοπαθείς χώρες, στις οποίες η προσαρμογή παρέμεινε σαφώς πιο ήπια και οπωσδήποτε σταδιακή.

Εκκληση Μαδούρο σε ΟΗΕ λόγω έλλειψης φαρμάκων στη Βενεζουέλα

HuffPost Greece | Newsroom | Δημοσιεύθηκε 25.03.2017

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες ότι έχει ζητήσει από τα Ην...

Γαλλικές εκλογές, η Ευρώπη στον καθρέφτη

Κωστής Παπαϊωάννου | Δημοσιεύθηκε 24.03.2017
Κωστής Παπαϊωάννου

"Au nom du peuple. Et maintenant la France". Αυτό λέει η Λεπέν. Γιατί εκείνη κατάλαβε πως δεν μακιγιάρονταν οι βαθιές πολιτικές ρυτίδες της Χίλαρι Κλίντον με τη λάμψη των αστέρων του Χόλυγουντ και το πολιτικό glam της οικογένειας Μπους. Εκείνη κατάλαβε πως η οργή για τις Χίλαρι είναι δυνατότερη, γεννάει Brexit και Τραμπ. Γιατί, αντίστροφα, δε φτάνει η απέχθεια για τους Τραμπ για να κερδίζουν οι Χίλαρι. Εκεί είμαστε σήμερα. Το σκιάχτρο της Λεπέν φοβίζει όλο κι λιγότερο όσο το κραδαίνουν οι διαχειριστές του Ευρωπαϊκού αδιεξόδου.

Ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει μέσα στην αρένα

Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος | Δημοσιεύθηκε 23.03.2017
Ιάκωβος-Αντώνιος Αρμάος

Οι προεκλογικές φωνές περί αλλαγής δρόμου, περί μιας άλλης Ευρώπης που εμείς θα κληθούμε να διαμορφώσουμε, δεν ήταν τελικά προεκλογικές υπερβολές. Ολοένα και περισσότερο φαίνεται να είναι πίστη του Πρωθυπουργού. Ότι η χώρα θα αλλάξει όταν αλλάξει ο δυτικός κόσμος, κι ότι η αλλαγή του δυτικού κόσμου θα ξεκινήσει από την Ελλάδα. Υπερβολικός ή όχι στην ανάγνωσή μου, δε σας κρύβω ότι εκεί πιστεύω πλέον ότι κρύβεται η αλήθεια. Σημειολογικά, οι Σύμμαχοί μας δεν άναψαν κόκκινο φως στον Πρωθυπουργό. Και ο Πρωθυπουργός δεν έχει ανάψει πράσινο, όσον αφορά στην οικονομική εφαρμογή.

«Επιστροφή στη Δραχμή»: Ο μύθος και 15 σοβαρά προβλήματα

Περικλής Γκόγκας | Δημοσιεύθηκε 22.03.2017
Περικλής Γκόγκας

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα ως οικονομολόγο ο μύθος της δραχμής. Ακούω να μου λένε ότι με τη δραχμή η χώρα μας τις δεκαετίες του 1950 και 1960 είχε επιτύχει πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πράγματι, η Ελλάδα τότε συντηρούσε ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6% το χρόνο που την έφερνε 2η στην παγκόσμια κατάταξη μετά την Ιαπωνία που ήταν στο 7%. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν όσοι μιλούν για αυτό τον μύθο είναι ότι και εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε «ευρώ»! Ήταν και τότε όπως και τώρα σε μια νομισματική ένωση που της απέτρεπε να ασκεί ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, να «κόβει» δηλαδή όσο χρήμα επιθυμεί όπως θέλουν οι υποστηρικτές του μύθου αυτού.

Αναζητώντας τη Ρωμαίικη ταυτότητά μου

Ιωάννης Νεονάκης | Δημοσιεύθηκε 20.03.2017
Ιωάννης Νεονάκης

Δυστυχώς ή ευτυχώς ως λαός είμαστε όλοι φορείς μιας τραγικότητας αιώνων κυρίως προερχόμενης από την αδυναμία ξεκάθαρης οριοθέτησης και διασάφησης της ταυτότητάς μας. Τραγικότητα, στην οποία αν δεν δώσουμε ξεκάθαρες λύσεις και στέρεες απαντήσεις, οδηγούμαστε προσωπικώς και συλλογικώς στο μηδενισμό και στην αποσύνθεση. Ερχόμαστε από πολύ μακριά. Και εάν δεν καταλάβουμε την αξία και τη σημασία όλων αυτών που έχουν αποθησαυριστεί στις αποσκευές μας, το βάρος τους όχι απλώς μόνο θα μάς καθηλώσει, αλλά θα μάς καταποντίσει πλήρως.

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο (και σε ποια θέση κατατάσσει ο ΟΗΕ την Ελλάδα)

HuffPost Greece | Κατερίνα Πρίφτη | Δημοσιεύθηκε 20.03.2017

Το 2016 η Δανία είχε αναδειχθεί ως «η πιο ευτυχισμένη χώρα» στον κόσμο. Την ίδια διάκ...