Δημόσια κόντρα Μπάιντεν-Νετανιάχου για την δικαστική μεταρρύθμιση. "Φρένο" σε επίσκεψη στις ΗΠΑ

Μπάιντεν: Δεν μπορεί το Ισραήλ να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο. Νετανιάχου: Είμαστε κυρίαρχο κράτος, δεν παίρνουμε αποφάσεις βάσει πιέσεων από το εξωτερικό,
via Associated Press

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν απορρίπτει το ενδεχόμενο επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον άμεσα, στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε στη χώρα εξαιτίας της αμφιλεγόμενης δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί για την οποία οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει κατ′ επανάληψη σοβαρές ανησυχίες.

Ερωτηθείς αν θα προσκαλέσει τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης, Μπένιαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο ο Μπάιντεν απάντησε «όχι άμεσα».

Κατόπιν, επέκρινε την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου, στην οποία μετέχουν ακροδεξιά και υπερθνικιστικά κόμματα, την ψήφιση της οποίας ”πάγωσε” για μερικές εβδομάδες εξαιτίας της έκρηξη μαζικών κινητοποιήσεων στη χώρα και του πολιτικού χάους που προκάλεσε.

″Όπως πολλοί σθεναροί υποστηρικτές του Ισραήλ, είμαι πολύ ανήσυχος. Και με ενδιαφέρει να διορθωθεί αυτό. Δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο”, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ”υγεία” της ισραηλινής δημοκρατίας.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ελπίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός θα εγκαταλείψει την επίμαχη μεταρρύθμιση.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε υπογραμμίζοντας μέσω Twitter πως ”εκτιμά” την μακρά υποστήριξη του Μπάιντεν στη χώρα του μεν, αλλά ”το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος που παίρνει αποφάσεις δυνάμει της βούλησης του λαού του και όχι στη βάση πιέσεων από το εξωτερικό, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από τους καλύτερούς του φίλους”.

Την Τρίτη, ο αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ Τόμας Νάιντς δήλωνε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επρόκειτο να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

″Προφανώς θα πάει. Υποθέτω μετά το Πάσχα”, ανέφερε ο Νάιντς στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Οι εορτασμοί για το εβραϊκό Πάσχα ολοκληρώνονται την Πέμπτη 13η Απριλίου.

Σε διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτών της αντιπολίτευσης για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο συνεχίζονται σήμερα, έπειτα από μια πρώτη συνάντηση «σε θετικό πνεύμα» που πραγματοποιήθηκε τηνΤρίτη, ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ισαάκ Χέρτσογκ.

Αυτή η πρώτη «συνάντηση διαλόγου» πραγματοποιήθηκε στην οικία του Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ μεταξύ «των ομάδων εργασίας που εκπροσωπούν τον κυβερνητικό συνασπισμό» και των κομμάτων της αντιπολίτευσης Γες Αντίτ και Κόμμα Εθνικής Ενότητας, διευκρίνισε η ανακοίνωση.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ και ο Μπένι Γκαντς, επικεφαλής των δύο αυτών κομμάτων, είχαν δηλώσει τη Δευτέρα έτοιμοι να συζητήσουν με τον κυβερνητικό συνασπισμό, υπό την αιγίδα του Χέρτσογκ.

RONEN ZVULUN via Reuters

Την Δευτέρα ο δεξιός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κάνει μια «παύση» στην προώθηση του επίμαχου νομοσχεδίου, ώστε «να δοθεί μια ευκαιρία στον πραγματικό διάλογο» και να εγκριθεί η μεταρρύθμιση με ευρύτερη συναίνεση στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο, μετά το εβραϊκό Πάσχα.

«Ευχαριστούμε τον πρόεδρο που άνοιξε το σπίτι του στη διαδικασία διαπραγματεύσεων προς όφελος των πολιτών του Ισραήλ. Συμμετείχαμε στο όνομα μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης που κατανόησε σε ποιο βαθμό η δημοκρατία μας είναι εύθραυστη και ευάλωτη», ανέφερε ο Λαπίντ στο Twitter.

«Ταπεινωτική ήττα»

Ο Ναούμ Μπαρνέα, αρθρογράφος στην εφημερίδα Yediot Aharonot, εκτίμησε ότι ο Νετανιάχου «κατάφερε με ωραίες λέξεις να μετατρέψει μια ταπεινωτική ήττα σε ένα ματς που έληξε ισόπαλο».

«Ό,τι και να λέει ή ό,τι και να πει, λίγοι τον πιστεύουν», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα λαϊκής αντίδρασης που έχει γνωρίσει το Ισραήλ.

Αν και δέχθηκαν τη μεσολάβηση του Χέρτσογκ, ο Λαπίντ και ο Γκαντς προειδοποίησαν την κυβέρνηση κατά οποιασδήποτε προσπάθειας εξαπάτησης.

Αναφερόμενοι στο άρθρο που αφορά τη σύσταση της επιτροπής που είναι αρμόδια για την επιλογή των δικαστών – ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα της μεταρρύθμισης—, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι θα εγκαταλείψουν «αμέσως» το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν αυτό το άρθρο «περιληφθεί στο πρόγραμμα του κοινοβουλίου».

AMMAR AWAD via Reuters

Κέρδη για τους ακροδεξιούς εταίρους του Νετανιάχου

Προτού ανακοινώσει την «παύση» στη μεταρρύθμιση ο Νετανιάχου είχε μακρές διαπραγματεύσεις με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του, κυρίως με τον υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, απείλησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση.

Το κόμμα του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο ανδρών, βάσει της οποίας ο υπουργός θα μπορέσει να συστήσει μια πολιτική «εθνοφρουρά» της οποίας θα είναι επικεφαλής. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες σχετικά.

«Πρόκειται για μία νίκη για τους διαδηλωτές, αλλά αυτός που πραγματικά ανάγκασε τον Νετανιάχου να υποχωρήσει και τον ποδοπάτησε ήταν ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ (…) κέρδισε (από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό) μια σκανδαλώδη υπόσχεση: τη δημιουργία μιας πολιτοφυλακής που θα είναι υπό τις διαταγές του», καταγγέλλει ο Γιόσι Βέρτερ πολιτικός συντάκτης της Haaretz στη πρώτη σελίδα της αριστερής εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον Γιοχάναν Πλέσνερ, πρόεδρο του Ισραηλινού Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, «πρόκειται για μια κατάπαυση πυρός πιθανόν για να ανασυνταχθεί, να αναδιοργανωθεί και στη συνέχεια, ίσως, να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Πολλά μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού διαβεβαιώνουν ότι τελικά θα ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Μία από τις οργανώσεις που καλούσε σε διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης ανακοίνωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων «μέχρι να σταματήσει οριστικά το δικαστικό πραξικόπημα». Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ και μπροστά από την οικία του Χέρτσογκ στην Ιερουσαλήμ.

Πηγές: AFP, DPA, ΑΠΕ ΜΠΕ

Δημοφιλή