Πώς έφτασαν οι αρχές στα ίχνη του πυρήνα τρομοκρατών που σχεδίαζε αιματηρές επιθέσεις στην Ελλάδα

Τι βρέθηκε στα κινητά τους, πώς σκόπευαν να αιματοκυλίσουν το εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή και ποια άλλα χτυπήματα σχεδίαζαν.
ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ GOSTIJO ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ. Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ GOSTIJO ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ. Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, προκειμένου να προετοιμάσουν την απολογία τους, έλαβαν οι δύο αλλοδαποί, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση καθώς φέρονταν να σχεδίαζαν χτύπημα σε εβραϊκό εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας.

Ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατ´αγνώστου σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης και σε βαθμό πλημμελήματος για πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς οι δύο συλληφθέντες έπαιρναν εντολές από έναν ομοεθνή τους, που μένει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost πριν από περίπου δύο μήνες περιήλθαν στην ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πληροφορίες για την ύπαρξη τρομοκρατικού πυρήνα στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα κατάφεραν να τους ταυτοποιήσουν και να τους εντοπίσουν και αρχικά τους συνέλαβαν, επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα διαμονής στη χώρα μας. Με τη σύλληψή τους, όμως, κατέσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, τα οποία απέστειλαν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια. Εκεί τα εξειδικευμένα στελέχη κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες συνομιλίες, με τον καθοδηγητή τους και να δουν το περιεχόμενο.

Ασφαλείς πηγές ενημέρωσης της HuffPost αναφέρουν ότι ο 30χρονος, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος φέρεται να κατοικεί στο Ιράν, με την υπόσχεση οικονομικού ανταλλάγματος, είχε πείσει τους δύο ομοεθνείς του, 27 και 29 ετών, να προχωρήσουν σε ένα ηχηρό χτύπημα, με στόχο εβραϊκό εστιατόριο, στην περιοχή του Ψυρρή.

Τους είχε ζητήσει είτε να εισβάλουν ένοπλοι και να ανοίξουν πυρ εναντίον θαμώνων και υπαλλήλων είτε να το ανατινάξουν με εκρηκτικά εν ώρα λειτουργίας. Φαίνεται ότι τους είχε δώσει και εναλλακτική, λέγοντάς τους πως, εάν αυτό δεν ήταν εφικτό, τότε να έβαζαν φωτιά σε φιάλες υγραερίου, προκειμένου να καούν όσοι θα ήταν στο εσωτερικό. Στα κινητά τηλέφωνά τους, όμως, εντόπισαν εικόνες και βίντεο από το συγκεκριμένο εστιατόριο, κάτι που πρακτικά σημαίνει για τους Έλληνες αξιωματικούς ότι είχαν προχωρήσει στο στάδιο τής κατόπτευσης και ματαίωσαν το σχέδιο, λίγο πριν από την υλοποίησή του.

Η «αμοιβή» και τα άλλα χτυπήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι δύο συλληφθέντες είχαν οικονομικό κίνητρο, καθώς φαίνεται στις συνομιλίες πως ο καθοδηγητής τους είχε υποσχεθεί χρηματική αμοιβή σε νόμισμα Πακιστάν, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 ευρώ. Είχε ζητήσει και να προχωρήσουν σε δολοφονίες πολιτών σε γήπεδα, πάρκα και εμπορικά κέντρα, αλλά και να στρατολογήσουν και άλλους για τον σκοπό αυτό. Ετσι, εκτός από τις συλλήψεις, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προχώρησαν και στην προσαγωγή δεκαπέντε υπηκόων Πακιστάν, αλλά δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους και όλοι τους αφέθησαν ελεύθεροι.

Οι δύο συλληφθέντες βρίσκονται στη χώρα μας εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και κατά το παρελθόν απασχολήθηκαν σε αγροτικές εργασίες στη Σπάρτη και τη Ζάκυνθο.

Η αποκάλυψη τού συγκεκριμένου πυρήνα έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τις αρχές ασφαλείας της χώρας μας, καθώς όπως υπογραμμίζουν είναι οι πρώτη φορά που Ισλαμιστές επιλέγουν να χτυπήσουν σε ελληνικό έδαφος, ενώ μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα μόνο ως ενδιάμεσο σταθμό, για να συνεχίσουν προς την Ευρώπη.

ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ GOSTIJO ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
ΤΟ ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ GOSTIJO ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΨΥΡΡΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Το «ευχαριστώ» του Ισραήλ και ρόλος της Μοσάντ

Την ελληνική κυβέρνηση και τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων, ευχαρίστησαν τόσο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μέσω του γραφείου του, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα είναι ένα σοβαρό θέμα που αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post, η Μοσάντ, η κρατική υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, βοήθησε την Ελλάδα να εξαρθρώσει έναν ιρανικό τρομοκρατικό πυρήνα.

Οπως αναφέρει, η κατασκοπευτική υπηρεσία του Ισραήλ ανέφερε ότι βοήθησε την Ελλάδα να αναλύσει και να αποκρυπτογραφήσει τις διαδικασίες λειτουργίας του Ιράν, για να λύσει τον γρίφο του επικείμενου εγκλήματος και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δημοφιλή